Idealan suživot turizma, industrije i poduzetništva

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. listopad 2017. u 07:37
Županija koja doživljava turistički procvat, kako u već afirmiranim destinacijama, tako i u svojim ruralnim dijelovima

Među perjanicama gospodarstva ističu se građevinske tvrtke poput Cemexa, Jadrankamena i Lavčevića.

Splitsko – dalmatinska županija smatra se razvijenom europsko – mediteranskom regijom za koju je pomorski promet od iznimna značaja, posebice u gospodarskom razvoju. Na ovom je području, naravno, turizam, potvrđeno je i u Strategiji razvoja Splitsko – dalmatinske županije, jedna od najvažnijih i najperspektivnijih grana. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), već u prvih devet mjeseci 2017. u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je tri milijuna dolazaka i 16,27 milijuna noćenja turista što je 16,8 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u odnosu na isto vrijeme 2016. godine.

Samo u gradu Splitu u istom se razdoblju bilježi stopa rasta noćenja od 26 posto. Na području županije trenutno posluje 33,5 tisuća poslovnih subjekata, a u Splitu njih 14,6 tisuća. Prema podacima analitičke kuće Bisnode, od navedenog broja subjekata na županijskoj razini njih 38,8 posto predalo je godišnje financijsko izvješće u javni registar za 2016. godinu,iz kojeg proizlazi da su te godine ostvarili 43,6 milijardi kuna prihoda i kumulativnu neto dobit od 1,1 milijardi kuna. 

Investicije 6,7 milijardi kuna
Ista ta poduzeća su 2016. godine zapošljavala više od 75 tisuća osoba, izvezla robe i usluga u vrijednosti od 6,6 milijardi kuna i investirala ukupno 6,7 milijardi kuna tijekom 2016. godine. Što se tiče grada Splita, gotovo polovica aktivnih subjekata u 2016. je predala godišnja financijska izvješća koja pokazuju da su te godine kumulativno ostvarili 20,4 milijardi kuna prihoda, dok je neto dobit iznosila 76,5 milijuna kuna. Zapošljavali su nešto više od 36 tisuća ljudi, imali izvoz od 2 milijarde kuna te investirali ukupno 824,2 milijuna kuna.  Usporedba sa županijske razine s onima iz prethodne godine pokazuje da je zaposleno 4,5 posto više ljudi nego 2015., dok je rast zabilježen i u prihodima, za 11,5 posto te izvozu za 23,1 posto.

 

16,8 posto

rasli su turistički dolasci u Županiju u prvih devet mjeseci 2017.

Kod poduzeća iz grada Splita u 2016. godini je zabilježen rast investicija od gotovo 30 posto u odnosu na godinu ranije. Među najznačajnija poduzeća koja izvode i projektiraju objekte u zemlji i inozemstvu, a prema podacima HGK, navode se tvrtke poput Cemexa, Jadrankamena, Lavčevića, u građevinskoj industriji solinska Građa te je nadaleko poznata i tradicija kamenoklesarstva na čelu s otokom Bračom. AD Plastik vodeća je tvrtka u sektoru proizvodnje i obrade plastike, Brodosplit i Brodotrogir predstavnici su brodograđevne industrije koji tradicionalno zapošljavaju velik broj stanovnika Splita i okolice, dok se u sektoru trgovine ističe Brodomerkur.

Što se tiče prehrambenog sektora, najsnažnije su grane prerade mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda unutar kojih se izdvajaju Braća Pivac, Dalmesso, Mesnice Lovrić te mljekara Mils. Prema podacima HGK, najuspješnije tvrtke sektora trgovine, promatrano po ostvarenom ukupnom prihodu i broju zaposlenih u 2015. godini, trgovački su lanci Tommy iz Splita i omiški Studenac.Kada govorimo o daljnjem razvoju malog i srednjeg poduzetništva, naglasak je stavljen na proizvodne djelatnosti, turizam i prateće industrije te kvalitetnije povezivanje obrazovnog sektora s tržištem rada, u razgovoru za Poslovni dnevnik kazao je privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić. 

 

Katavić

Posebna se briga vodi o razvoju poduzetničkih zona.

Županijske potpore
"Županija brojnim potpornim mjerama i programima osigurava neometan daljnji rast i razvoj poduzetničkog sektora na splitsko – dalmatinskom području iz kojeg nimalo nisu izuzeti ni ruralni i otočni predjeli. Posebna se briga vodi i o razvoju poduzetničkih zona, kako postojećih tako i novih čija je izgradnja u planu gdje u prvi plan dolaze područja kao što su Vrlika, Zadvarje ili Imotski. Što se tiče turističkih rezultata, županija bilježi stalni i stabilni rast, a kad smo spomenuli Imotski, valja nadodati i da je ovaj kraj kao turistička destinacija naročito popularan postao posljednjih nekoliko godina.

Ondje su izgrađene brojne urbane vile s bazenima, a generalno govoreći, ruralni predjeli i Dalmatinska zagora privlače sve veći broj posjetitelja", dodao je Katavić. Kontinuirano se, kaže, provodi subvencioniranje kamatnih stopa županijskim linijama namijenjenim malim i srednjim poduzetnicima za proizvodne i uslužne djelatnosti koje omogućavaju povoljne kamate od 1,2 posto za krajnje korisnike. Istovremeno se, napominje, u dijelu Zagore, na otocima i u priobalju radi na poticanju poljoprivredne proizvodnje i stočarstva. 

 

1,2 posto

kamatne stope na subvencionirane kredite poduzetnicima

"Govorimo o sufinanciranju sadnog materijala, uređenju poljoprivrednih poljski putova, programima navodnjavanja poljoprivrednih površina i drugim mjerama kojima se osigurava konkurentnost poljoprivredne proizvodnje koja se može povezati s turističkim sektorom", istaknuo je.  Nastavit će se i aktivnosti ulaganja u inovacije i primjenu novih tehnoloških rješenja kako bi se povećala efikasnost svih proizvodnih procesa te zajamčilo i otvaranje novih radnih mjesta. No, napredak se ne može ostvariti bez ulaganja u infrastrukturu i urbanistički razvoj, poručio je Katavić. 

Računaju na EU fondove
U tome se dijelom županija i grad Split oslanjaju i na sredstva EU fondova, pa valja istaknuti i da je Split samo za projekt Urbane aglomeracije Split s ciljem provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) prošle godine dobio više od 62 milijuna eura.  "Generalno govoreći, ciljevi koji se na županijskoj razini planiraju postići podrazumijevaju konkurentno gospodarstvo, razvijenu infrastrukturu, zaštitu prirode i okoliša, razvoj ljudskih resursa i kvalitete života i, u konačnici, jačanje prepoznatljivosti županije", dodao je na kraju razgovora Anđelko Katavić.

Komentirajte prvi

New Report

Close