I u 2019. nastavljamo s uspješnom realizacijom svih planiranih aktivnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra

Ivica Arar, predsjednik Uprave Plinacra.

Nakon dugogodišnje recesije posljednje dvije godine hrvatsko gospodarstvo u fazi je stabilizacije i postavljanja temelja za stabilan i održiv daljnji rast i razvoj.  Raduju podaci kako je realni rast BDP-a u ovoj godini došao do razine od 2,9 posto, udjel javnog duga u BDP-u smanjen, a u prvoj polovici 2018. Hrvatska je, prvi put od neovisnosti, zabilježila suficit državnog proračuna. Vjerujem u nastavak pozitivnog trenda i u 2019., a od trećeg vala porezne reforme očekujem dodatne pozitivne impulse za cjelokupno gospodarstvo. 

Kad je riječ o Plinacru, tvrtka je i u 2018. poslovala stabilno. Unatoč smanjenju tarifa za transport plina za oko 20 posto, s ciljem održavanja stabilnosti i razvoja plinskog transportnog sustava RH, kontinuirano smo radili na ostvarenju plana poslovanja. U kolovozu smo pokrenuli projekt izgradnje prve kompresorske stanice na plinskom transportnom sustavu Republike Hrvatske, ukupne vrijednosti 209 milijuna kuna.

Kad krajem 2019. bude izgrađen, taj tehnički iznimno kompleksan objekt povećat će fleksibilnost upravljanja postojećim transportnim kapacitetima i njihovo racionalno povećanje prema potrebama tržišta te tako pridonijeti ukupnoj učinkovitost našeg transportnog sustava.  Omogućit će i uspostavu stalnog dvosmjernog kapaciteta na postojećoj interkonekciji između Hrvatske i Mađarske, što će omogućiti i otpremu plina s budućeg LNG terminala prema Mađarskoj i trećim zemljama. 

 Kad je riječ o LNG terminalu, Plinacro je u potpunosti spreman da, nakon donošenja konačne investicijske odluke, krene u izgradnju otpremnog plinovoda Omišalj-Zlobin.  Navedeni projekt, koji će omogućiti povezivanje terminala s postojećim Plinacroovim transportnim sustavom, u 2018. je iz CEF fonda dobio polovicu iznosa potrebnog za izgradnju, odnosno gotovo 16 milijuna eura bespovratnih sredstava. 

Želim istaknuti kako je u 2018. Plinacro dao doprinos i uspješnoj dokapitalizaciji Petrokemije i omogućavanju održivog modela poslovanja. Vjerujem kako će provedeni postupak imati multiplikativne pozitivne učinke, ne samo na poslovanje Plinacra, kroz povećanje prihoda od transporta plina, već i niza drugih tvrtki čije poslovanje je u uskoj vezi s uspješnim poslovanjem kutinske tvrtke. Iskreno sam uvjeren kako će Plinacro, unatoč svim potencijalnim ograničenjima u poslovanju,  i u 2019. s uspjehom realizirati sve planirane aktivnosti i time dati svoj doprinos daljnjem gospodarskom razvoju Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close