Grad Solin kroz svoje Programe podupire razvoj poduzetnika

D. Ninčević podsjeća da je Ivan Mrvoš prvu pametnu klupu napravio u Poduzetničkom centru Solin D. Ninčević podsjeća da je Ivan Mrvoš prvu pametnu klupu napravio u Poduzetničkom centru Solin

Osnivanje i opremanje Inkubatora d.o.o. Solin, davanje potpora novim tvrtkama i partnerstvo početnicima neke su od mjera poticaja razvoja gospodarstva.

U Gradu Solinu uspješno djeluje i Poduzetnički centar Solin kao privatna inicijativa čije je primarni cilj unaprjeđenje poduzetnika, kao i primjena inovativnih i profesionalnih poslovnih rješenja. Poduzetnički centar Solin uspješno svake godine organizira Poduzetnički kamp- na kojem mogu sudjelovati svi koji imaju ideju kako pokrenuti projektne prijedloge. Upravo kroz poduzetnički kamp svoju je ideju uspješno između ostalih prezentirao i Ivan Mrvoš sa svojim pametnim klupama.

Grad Solin ističe se po prepoznavanju potreba lokalnih poduzetnika što je jedan od razloga zašto je u tom gradu u organizaciji Poslovnog dnevnika i Udruge gradova u ponedjeljak održan okrugli stol na temu uloge gradova u razvoju poduzetništva i EU fondova.  Riječ je o najmlađem gradu u Hrvatskoj u kojem prosječna dob stanovništva iznosi 34,5 godina, gdje natalitet za 100 novorođenih godišnje premašuje mortalitet i gradu koji svake godine osigura 150 stipendija za najbolje đake i studente.

 

Ninčević

S viših instanci treba dolaziti još dodatnih impulsa i senzibiliteta jer je malo i srednje poduzetništvo pokretač razvoja.

 "U 2015. smo godini proglašeni  poželjnom europskom poslovnom destinacijom", naveo je obnašatelj dužnosti gradonačelnika grada Solina Dalibor Ninčević.  Najavio je i direktno ulaganje od 500 tisuća kuna u daljnji razvoj poduzetništva kroz gradski proračun i potpore novim tvrtkama, osiguranje partnerstva poduzetnicima početnicima te zapošljavanje i samozapošljavanje putem doprinosa pri čemu se posebna briga vodi oko teže zapošljivih skupina.  "Vjerujem da to još uvijek nije dovoljno te da s viših instanci treba dolaziti još dodatnih impulsa i senzibiliteta jer je malo i srednje poduzetništvo pokretač razvoja", dodao je.  

 

Stupalo

Naša 25-godišnja priča je dokaz da se vlastitim radom može stvoriti uspješna tvrtka s međunarodnim kredibilitetom.

Preduvjet svakog razvoja jest planiranje i jedinice lokalne samouprave nositelji su tog procesa, nastavio je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk. "Pitanje koje trebamo postaviti je imaju li gradovi fiskalnih kapaciteta za to", dodao je najavivši decentralizaciju kao jednu od glavnih tema obrađenih u sklopu panel diskusije posvećene razvoju poduzetništva. Gradovi ne mogu ispuniti sve svoje kapacitete jer nemaju dovoljno sredstava, a svi dogovori s Vladama dosad su bili načelni, nastavio je Turk i dodao da se ništa neće promijeniti dok država ne odriješi ruke nižim nivoima. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić smatra da i županija treba preuzeti ulogu medijatora u rješavanju poteškoća ispriječenih na putu poduzetnicima.

 

150 stipendija

godišnje osigura Grad Solin za najbolje učenike i studente, čime ulaže i u razvoj znanja najsposobnijih

"Irelevantan je broj gradova i općina, već treba promišljati o njihovoj funkcionalnosti. Pogledajte Zadvarje s tek tristotinjak stanovnika i poslovnom zonom s četiri poduzetnika, privlačnu  investitorima, koja je omogućila otvaranje dodatnih radnih mjesta", napomenuo je.  Gospodarska aktivnost Splitsko-dalmatinske županije koja broji 55 gradova i općina koncentrirana je u svega pet gradova priobalnog područja, naznačila je Vesna Friedl, direktorica HGK Županijske komore Split.  

 

Mozara

Novac koji industrija daje kroz poreze puni gradske i državne proračune. To je novac kojim se kasnije grade škole.

"Porezna se reforma pokazala kao dobar stimulans. Ipak, pitanje javne uprave i administrativnih prepreka još je vitalno, zbog neumreženosti institucija, različitosti u tumačenju propisa, visokoj cijeni i nepoštivanju rokova. S druge strane, na naše potporne i razvojne aktivnosti namijenjene malom i srednjem poduzetništvu pozivamo sve gradove i općine, ali odaziv nije uvijek zadovoljavajući", dodala je.  Rezultat dosad uloženih napora i dobre komunikacije s gradom najbolje se vidi kroz poslovanje nekoliko istaknutih tvrtki sa solinskog područja. Branko Mozara, direktor korporativnih odnosa CEMEX grupe, pohvalio je razumijevanje na koje ovdje nailazi. Napomenuo je i da velike tvrtke probleme rješavaju nešto brže nego one manje, ali i da je cijeli poduzetnički sustav vrlo opterećen.  

"Birokracija je najveća prepreka. Tu je i nedovoljna popularnost poduzetništva i nedostatak razumijevanja da proizvodnja, pa i manje popularnih industrijskih grana, puni gradske i državne proračune. To je novac kojim se kasnije grade škole", zaključio je Mozara.  Salona Var solinska je tvrtka s 25-godišnjom tradicijom u održavanju industrijskih postrojenja i proizvodnji rezervnih dijelova za njih.

 

Katavić

I županija treba biti posrednik u rješavanju problema. Irelevantan je broj gradova i općina, važna im je funkcionalnost.

Marija Stupalo, članica Uprave i zamjenica direktora, istaknula je da su ponosni na dva podatka - u strukturi zaposlenih 30 posto čini visoka i viša stručna sprema pa kadar ne odlazi u inozemstvo, a u 2016. su zabilježili i rast prihoda od 26 posto u odnosu na godinu ranije. "Za naš je uspjeh zaslužno obiteljsko iskustvo, ali i okretanje prema inozemnim tržištima nakon što smo ostali bez velikih kupaca poput hrvatskih brodogradilišta i željezara. Naša priča je dokaz da se vlastitim radom može stvoriti uspješna tvrtka s međunarodnim kredibilitetom", naglasila je Stupalo.

 

Friedl

Pitanje javne uprave još je vitalno, zbog neumreženosti institucija, različitosti u tumačenju propisa i visokoj cijeni.

 Jedan od primjera dobre prakse bez obzira na otežane ekonomske okolnosti je i obrt za uređenje interijera KK design čija je vlasnica Katarina Škare Kavain ostvarila svoje potencijale. "Natječaji Grada Solina danas se ističu po jednostavnosti i dostupnosti, a gradske službe od velike su pomoći u rješavanju nedoumica. Svakog sljedećeg poduzetnika ohrabrila bih da se odvaži na pokretanje vlastite poduzetničke priče", poručila je optimistično mlada solinska poduzetnica.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!