HUP za uvođenje paritetnih fondova

Autor: Poslovni dnevnik , 19. studeni 2015. u 21:59
Tatjana Gnjidić, HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva/ B. Šćitar/PIXSELL

Na konferenciji će predstavnici Belgije i Njemačke govoriti o tom modelu.

Hrvatska udruga poslodavaca 23. studenoga organizira konferenciju "Paritetni fondovi u europskoj praksi – kako dobra iskustva pretočiti u našu stvarnost?" na kojoj će se govoriti o razlozima zbog kojih se 80 milijuna građana EU koristi nekim oblikom takvog fonda, kojih u Europi postoji čak 1200.

Sudionici konferencije imat će priliku čuti iskustva na primjeru građevinskog sektora u Belgiji, a predstavnik Njemačke govorit će o uspješnosti funkcioniranja takvog modela, kojim zajednički upravljaju poslodavci i radnici te o važnosti zaštite na radu u tom sektoru. Paritetni fondovi funkcioniraju desetljećima u razvijenim zemljama, pa se u Hrvatskoj razmatra uvođenje takvog fonda. Projekt Paritetnim fondom do jačanja socijalnog dijaloga u sektoru graditeljstva – SOGRADI financiran je iz Europskog socijalnog fonda, provode ga HUP i Sindikat graditeljstva Hrvatske te udruga Stowarzysenie B-4.

"Prema iskustvima zapadnih zemalja, uzimajući u obzir mobilnost graditeljske industrije i promjenjivost radnih uvjeta, paritetni fondovi trebaju osigurati bolju socijalnu zaštitu radnika. Zaštita na radu u graditeljstvu je iznimno bitna i poslodavcima i radnicima jer je prisutan veći broj ozljeda na radu. Paritetni fond koji bi se bavio zaštitom na radu može biti komplementarna institucija koja neće nadomjestiti državni sustav, ali ga može kvalitetno upotpuniti. Podizanje svijesti o važnosti zaštite na radu i prevencija temelj su za sigurniji rad bez ozljeda", izjavila je Tatjana Gračić, voditeljica HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva. Projektni partneri pripremaju koncept za osnivanje, financiranje i menadžment specifičnog paritetnog fonda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close