Hrvatsku vunu izvozit će kao građevinsku izolaciju

Autor: Vedran Balen/VLM , 15. travanj 2014. u 22:00
Europska vuna nije dobra za korištenje u tekstilu, ali ima primjenu u građevinarstvu/ G. Kovačić/PIXSELL

Damir Remenar iz Iloka ne sumnja u uspjeh svog poslovnog pothvata jer će vunu prodavati za trećinu uobičajene tržišne cijene.

U zanimljiv poslovni pothvat upustio se Iločanin Damir Remenar, koji je u Osijeku osnovao tvrtku koja će se baviti preradom ovčje vune.

Kako se vuna i u Hrvatskoj i u Europi pokazala lošim materijalom u proizvodnji tekstila, on je uglavnom neće koristiti za tu namjenu, nego za građevinsku izolaciju. Uvjeren je da projekt ima budućnost, jer će vunu prodavati za trećinu uobičajene cijene. Svoju poduzetničku ideju predstavio je na sajmu inovacija i modernih tehnologija u Slavonskom Brodu. " Još sam daleko od biznisa, jer tek moram dignuti dignuti kredite, kupiti postrojenje i riješiti prostor. Sve će to potrajati barem pola godine.

Međutim, na kraju će mi se trud isplatiti, jer ću vunu za izolaciju koja košta 100 kuna prodavati za 30 kuna po kilogramu", kaže Remenar, koji već ima i certifikat za izolaciju od ovčje vune i celuloze. Prema njegovim riječima, ovčja vuna u Hrvatskoj predstavlja ekološki problem. Razbacana je po šumama, livadama i potocima i već 20 godina nitko je niti otkupljuje niti prerađuje. Osobito je problematičan sustav pranja. Naime, vuna se pere u raznim otapalima, iz čega proizlaze velike količine vrlo otrovnih i štetnih otpadnih voda.

Štoviše, otpadna voda od vune najprljavija je u tekstilnoj industriji. Tom problemu Remenar namjerava doskočiti pomoću stroja za ekološko pranje sirove masne vune, kojeg je sam patentirao. Cilj mu je potaknuti organizirani otkup i na svjetsko tržište plasirati konkurentan hrvatski proizvod. "Moj stroj vunu pere u čistoj vodi, bez ikakvih kemikalija i otapala", ističe Remenar koji se već desetak godina bavi inovacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close