Hrvatski poduzetnici su snalažljiviji i inovativniji od svojih europskih kolega

Autor: Darko Bičak , 17. prosinac 2016. u 13:15
Marijana Oreb, članica Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO/ Tomislav Miletić/PIXSELL

HAMAG-BICRO do sada je osigurao podršku za ukupno 3000 poduzetnika, a njih 839 dobilo je jamstva ukupne vrijednosti od milijardu kuna.

Malim, a posebice mikro poduzetnicima, je dostupnost kreditnim sredstvima glavna razvojna prepreka.

Zbog toga je i osnovana Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije HAMAG-BICRO koja s jedne strane daje bankovne garancije mikropoduzetnicima koji ih ne mogu osigurati sami, a s druge strane subvencionira kredite poduzetništvu kod poslovnih banka tako da u konačnici kamata nije veća od 0,5 do 1,5 posto, ovisno o razredu razvijenosti županije u kojoj poduzetnik djeluje. Koliko su mali i mikro zajmovi važni poduzetnicima, razgovarali smo s Marijanom Oreb, članicom Uprave HAMAG-BICRO-a.

Koje projekte ova Agencija najviše kreditira i s kakvim iznosima?
Prethodno razdoblje u HAMAG-BICRO-u bilo je vrlo uspješno po pitanju izdavanja jamstava i dodjele bespovratnih sredstava.  Kroz više godina poslovanja jamstva su se pokazala kao jedan od ključnih instrumenata Agencije za pružanje podrške pokretanju i razvoju poduzetničkih projekata. Od 2014. godine do danas, financijsku podršku dobilo je gotovo tri tisuće poduzetnika  – odobreno je 839 jamstava ukupne vrijednosti gotovo milijardu kuna. Što se tiče jamstvenih programa, najčešće se financira proširenje proizvodnje kao i nabava materijala i sirovine u sklopu zajma za obrtna sredstva. Prosječan traženi iznos kredita je 250.000 kuna

Koliko u Hrvatskoj uopće ima kvalitetnih projekta koji zaslužuju subvencionirano kreditiranje?
Bitno je naglasiti da naši poduzetnici nisu ništa lošiji od svojih europskih kolega, štoviše, usudila bih se reći da su inovativniji  i snalažljiviji s obzirom na zahtjevno tržište na kojem rade i djeluju. Poduzetnici na početku realizacije svoje ideje u projekt ulaze s velikim entuzijazmom i pozitivnom energijom koju usmjeravaju u pokretanje svog projekta. Već u tom trenutku uloga HAMAG-BICRO-a dolazi do izražaja. Mi smo ti koji kroz bespovratne potpore, financijske instrumente jamstava te mikro i male zajmova podržavamo poduzetničku ideju i omogućujemo poduzetniku da svoj entuzijazam i energiju pretoči u uspješan poslovni pothvat. Poduzetnik ima mogućnost realizirati financijski instrument potpomognut kreditom poslovne banke unatoč činjenici da ne posjeduje imovinu višestruko veću od iznosa kreditiranja. Razgovarajući s poduzetnicima uočili smo kako je visina kamatnih stopa jedan od glavnih izazova s kojima se našim poduzetnicima otežava tržišna utakmica.  Program namijenjen malim i srednjim poduzetnicima razvili smo u suradnji s poslovnim bankama u kojem mi stojimo iza poduzetničkog projekta podržavajući ga jamstvom u visini do 80% ukupnog iznosa kredita odobrenim od strane poslovne banke te subvencijom kamatne stope. Kamata u nekim slučajevima može biti i nula posto. Dakle, poduzetnik više nema potrebe nikoga vući za rukav da bi mu bio jamac, a kamata je toliko atraktivna da omogućuje poduzetniku konkurentnost i u odnosu na bilo kojeg europskog kolegu.

Iz kojih sektora dolazi najviše zahtjeva za kreditiranje?
Struktura zastupljenosti sektora po zahtjevima za kreditiranjem dobar je pokazatelj kretanja razvoja srednjeg i malog poduzetništva u  Hrvatskoj. Iz odobrenih predmeta jasno je vidljivo kako je prisutan snažan razvoj ICT sektora i kako se isti sve više nastavlja razvijati. To ukazuje na kvalitetu naših stručnjaka u ICT sektoru s obzirom na njihovu evidentnu konkurentnost na svjetskom tržištu budući ICT kompanije ne poznaju granice svog djelovanja. Neki od projekata koje smo prepoznali i potrebe i mikro i malih poduzetnika koji žele pokrenuti ili dalje razvijati svoje poslovne projekte i za su im potrebni mikro i mali zajmovi. Na komercijalnom tržištu slični proizvodi imaju relativno visoku cijenu i otežavaju poslovanje i razvoj poduzetniku. Moramo biti  svjesni da pokretanje i razvoj mikro i malih poduzetničkih projekata daje najbrži konkretan učinak u segmentu samozapošljavanja i zapošljavanja, stoga je razvoj i plasman mikro i malih zajmova na tržište, kroz direktno kreditiranje poduzetnika od strane HAMAG-BICRO-a, bio logičan korak. Smatram kako smo kroz iznose financiranja do 50.000 eura s kamatnom stopom između 0,5% i 1,5% upravo postigli ono što našim poduzetnicima treba ili ako hoćete, što naši poduzetnici od nas i očekuju.

Poduzetnici se često žale na stroge uvijete i složene procedure obrade kredita. Kakva su vaša iskustva?
Kako bismo olakšali poduzetniku ostvarenje navedenih potpora i zajmova, s nadležnim ministarstvom, osigurali smo i jednostavnije procedure prijava projekata za poduzetnike. Sva potrebna dokumentacija objavljena je na web stranicama uz uvjete programe i često postavljena pitanja i odgovore. Administrativnog odbijanja nema što znači da svi zahtjevi ulaze u obradu te su moguća dodatna pojašnjenja i dopune. Poduzetnik u procesu obrade zahtjeva dobiva svog analitičara s kojim komunicira i u svakom trenutku zna u kojem je statusu njegov zahtjev. Što se tiče samih uvjeta za odobrenje zahtjeva, isti su značajno smanjeni u odnosu na zahtjeve financijskih institucija.

Koliko novca imate na raspolaganju, odnosno koliko poduzetnika bi na ovaj način moglo dobiti kredite s vašim jamstvima?
Potpisom Sporazuma o financiranju između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i HAMAG-BICRO-a za sve financijske instrumente alocirano je 105 milijuna eura te 45 milijuna eura nacionalnih sredstava, što ukupno čini alokaciju od 150 milijuna eura.  Tako smo malim i srednjim poduzetnicima osigurali gotovo 1,2 milijarde kuna. Bitno je da poduzetnici čim prije postanu svjesni kako su ovim programima sredstva za praćenje poduzetničkih projekata dostupnija i jeftinija nego ikada do sada i da se ohrabre i pokrenu. Mi smo tu za njih i spremni smo im u tome pružiti punu podršku.

Jednake prilike svima

U proteklom razdoblju je često bila praksa da se na natječaje uglavnom javljaju tvrtke iz Primorja te sjeverozapadne Hrvatske?
Najveći broj zaprimljenih zahtjeva su poduzetnici s područja Zagreba, Splita te Međimurja. Kako bi se približili poduzetnicima, diljem zemlje održavamo radionice na temu uvjeta i prijave na ESIF zajmove. Praksa nam je pokazala veliki odaziv poduzetnika što utječe i na veći broj kvalitetno pripremljenih zaprimljenih zahtjeva. Želja nam  je da se maksimalno približimo poduzetnicima te koristimo usluge potpornih institucija što je više moguće.

Komentari (7)
Pogledajte sve


da mate, ali ti si se potpisao imenom, a ovaj gore što ju pljuje je napisao anonimno. bilo bi zanimljivo da se on također potpiše imenom i prezimenom, pa da vidimo tko je to tako zavidan ili kome smeta dotična. vjerojatno bi saznali i zašto mu smeta.

Otkuda ti znas da je to stvarno ime onoga ko je poslao post? Mogao se potpisati i kao Donald Trump.

Ja sam na Googlu nasao 2 osobe sa tim imenom. Jedna je umrla 1904-e, druga 1916-e godine. Nisam uspio naci niti jedan poslovni subjekt ciji je vlasnik Mate Ribarevic.

Oduvik sam zna da smo najpametniji. Zato su redom sve poznate firme hrvatske.

da mate, ali ti si se potpisao imenom, a ovaj gore što ju pljuje je napisao anonimno. bilo bi zanimljivo da se on također potpiše imenom i prezimenom, pa da vidimo tko je to tako zavidan ili kome smeta dotična. vjerojatno bi saznali i zašto mu smeta.

Dečki svaka vam čast! Natjerali ste me da se uključim u komentare koje inače prezirem jer su kao i ovdje uvijek negativni i uglavnom služe za izbacivanje svojih frustracija onih koji ih pišu (kao što je slučaj sada i kod mene)! Osobno sam se posvjedočio radu ove žene koju tako nemilosrdno pljujete i najmanje što mogu napraviti je napisati svoje iskustvo – JER SAM TO DOŽIVIO! Kada sam ušao kod nje u ured, bio sam očajan jer sam prije toga tri mjeseca obilazio banke pokušavajući im prezentirati svoj projekt i uvjeriti ih da mi daju kredit. Nisam uspio proći referenta i svi su me samo pitali koliko novaca imam i imam li kuću ili stan da im dam za hipoteku! Referentica u zadnjoj banci mi je rekla da ako nemam hipoteku moram donijeti garanciju koju daje neka agencija. Kako do tada nisam čuo za tu agenciju hamag, tražio sam preko interneta i otišao tamo uvjeren da su mi šanse jednake 0 jer nemam “rođu” da me pogura. Na porti su me poslali kod ove žene i ja sam joj došao nenajavljeno! Primila me, saslušala, rekla da joj projekt izgleda odlično i da moram napraviti poslovni plan koji njima moram donijeti. NAPOKON ME NETKO SASLUŠAO!!! Da ne dužim dalje, dobio sam garanciju, banka mi je dala kredit i danas, dvije godine od tada ponosan sam jer uspješno radim, isplaćujem plaće, plaćam poreze i istoj onoj banci koja me nije htjela saslušati vraćam kredit! Zapošljavam petoro ljudi koji svoj kruh zajedno sa mnom krvavo zarađuju! Da nije bilo nje, vjerojatno bi to bila zadnja vrata na koja bi pokucao u svom poduzetničkom pokušaju i danas bi uz puno sreće možda radio za nekog! MENI JE OVA ŽENA BILA OSVJEŽENJE I KAMO SREĆE DA JE VIŠE TAKVIH U DRŽAVNOJ ADMINISTRACIJI I PISANJE OVOG KOMENTARA JE NAJMANJE ŠTO MOGU NAPRAVITI DA JOJ ZAHVALIM JER SAM JE VIDIO SAMO JEDNOM I NIKADA VIŠE NAKON TOGA! Mate Ribarević

New Report

Close