Hrvatske tvrtke spremne za ograničenja PVC-a iz Unije

Autor: Darko Bičak , 29. svibanj 2018. u 22:00
Europska komisija želi zabraniti veliki broj jednokratnih PVC proizvoda/FOTOLIA

Hrvatska ima snažan plastičarski sektor koji veže 700-injak poduzetnika s 8500 zaposlenih i izvozom vrijednim 707 mil. eura.

Europska komisija sve više pooštrava regulativu vezanu uz proizvodnji i uporabu plastike u širokoj potrošnji. I dok su njihova nastojanja dosad bila vezana uz jednokratne vrećice, sada se krenulo radikalnije s prijedlogom za zabranu niza jednokratnih plastičnih proizvoda poput čaša, slamki, boca, tanjura i sličnog, a za ostale PVC proizvode treba strože regulirati životni vijek i reciklažu. 

Kružno gospodarstvo
Iz Udruženja plastike i gume pri Hrvatskoj gospodarskoj komori poručuju da podržavaju EU strategiju plastike u kružnom gospodarstvu. "Industrija plastike je infrastrukturna djelatnost koja u svijetu, Europi pa i u Hrvatskoj bilježi kontinuirani rast. Ova strategija je prilika za razvoj novih tehnologija i povećanje konkurentnosti čitavog sektora", kažu u Udruženju. Konkretno, u Hrvatskoj ovaj segment veže oko 700 tvrtki s 8500 zaposlenih, a samo njihov izvoz je lani iznosio 707 milijuna eura.

U riječkoj tvrtki Mi-Plast, koja je jedan od europskih lidera u razvoju ekološke bioplastike za što su i od EU-a dobili gotovo šest milijuna eura, kažu da ove EU direktive vide pozitivno jer su one temeljene na znanstvenim činjenicama te su odraz vremena u kojem živimo. 

"Konačno se ozbiljno počinje raditi po pitanju plastike te ova direktiva može potaknuti investicije u istraživanje i razvoj novih materijala i tehnologija koji su "prilagodljiviji" i /ili prigodniji modernom i brzom načinu života. Mislim da je svima dosta konvencionalne odnosno fosilne plastike te da je vrijeme da ozbiljno razmotrimo i alternativne i održive opcije. Ovim tempom 2035. će biti više plastike nego riba u morima, te ako sada ne poduzmemo određene mjere bojim se da će biti kasno", kaže Filip Miketa, voditelj istraživanja u Mi-Plastu. 

'Vidljivi kraj života'
Dodaje da se oni konkretno vesele svakoj novoj direktivi koja je usmjerena zaštiti okoliša i budućnosti. "Moramo biti svjesni da će plastika, filmovi, pakiranja i vrećice uvijek postojati, samo je pitanje porijekla te plastike te još važnije "end of life" scenarija za svaki proizvod. Moram napomenuti da svi proizvodi koje razvijamo u okviru naših projekata imaju čisti i vidljivi kraj života kroz organsko, ali i mehaničko recikliranje", ističe Miketa. 

U varaždinskom Bomark Paku, koji je jedan od najvećih proizvođača ambalažne folije u regiji, ističu da se njihova tehnologija bazira na polietilenu (PE), a ne na polivinil kloridu (PVC) tako da se njih zapravo nova direktiva ne dotiče.  

Komentirajte prvi

New Report

Close