‘Hrvatska je gastro raj, širit ćemo biznis’

Autor: Marta Duić , 01. veljača 2017. u 13:53
Ukrajinski bračni par Tetiana Ostrogliad i Andrija Plotnikov voditelji su Voncimera/R. Anić/PIXSELL

U Hrvatsku su se zaljubili 2009. kada su bili na Mljetu i Korčuli, a za pokretanje posla u Zagrebu su se odlučili jer je, kažu, jedna od najudobnijih i u isto vrijeme življih europskih metropola.

Ukrajinski bračni par, Tetiana Ostrogliad i Andrija Plotnikov, voditelji Voncimera – restorana internacionalne kuhinje, u gastro biznis su ušli u rujnu 2016. godine i to upravo u Zagrebu.

U Hrvatsku su se zaljubili 2009. kada su bili na Mljetu i Korčuli, a za pokretanje posla u Zagrebu su se odlučili jer je, kažu, jedna od najudobnijih i u isto vrijeme življih europskih metropola. Njihov restoran Voncimer nalazi se u sklopu multikulturalnog kozmopolitskog prostora ORIS kuće arhitekture u kojem se održavaju međunarodne izložbe i event. I dok je galerija ORIS mjesto za otkrivanje moderne svjetske umjetnosti, u restoranu se gosti mogu upoznati s modernom svjetskom kuhinjom. U ORIS-u je zaposleno 25 ljudi, a na poslovima u Voncimeru radi ih desetak.  "Nakon susreta s arhitektom Andrijom Rusanom, voditeljem ORIS kuće arhitekture i prostora na istoj adresi u koji se smjestio restoran Voncimer, trebalo nam je pet minuta za donesem odluku i da oživimo Voncimer s novim konceptom", kaže Tetiana Ostrogliad.

 

10 djelatnika

trenutno je zaposleno u restoranu Voncimer

U svom modernom jelovniku koriste najbolje hrvatske proizvode u jelima iz Francuske i Ukrajine, Italije, Maroka, Engleske i azijskih zemalja. Tako se u Voncimeru mogu probati klasična talijanska tagliata, patka na marokanski ili pak tradicionalni Ukrajinski varenyky. I pića su skupili iz cijeloga svijeta, no u vinskoj karti su najzastupljenija hrvatska vina. Za koncept moderne svjetske kuhinje u restoranu Voncimer pobrinuo se chef Kostiantyn Lukianenko, također Ukrajinac koji iza sebe ima 15-godišnje iskustvo u kreiranju jela raznih kuhinja jer je živio i radio u Italiji, Poljskoj, Ukrajini i Rusiji. "Uložili smo sve snage za razvoj Voncimera te smo u prvih četiri mjeseca poslovanja postali popularni, a rast rezervacija svakog mjeseca je između 60 i 80 posto.

Zagrebačka publika pokazala je velik interes.", kaže Ostrogliad. U ovaj poduzetnički pothvat uložili su, kažu, gotovo svu ušteđevinu i ostavili svoje poslove u Ukrajini. Putovali su, otkrivali gastronomiju, radili kao pomoćni kuhari u talijanskom restoranu s Michelinovom zvijezdom te ulagali u nova znanja. Završili su tečaj upravljanja restoranima u Ukrajini, školu kuhanja na kulinarskom institutu Kul In u Sisku te diplomirali na talijanskoj kulinarskoj i vinskoj akademiju La Scuola Internazionale di Cucina Italiana (ALMA) u Parmi.  Ostrogliad ističe kako je Hrvatska pravi raj za sve ljubitelje gastronomije.

"Možda netko tko je ovdje rođen ne primijeti da živi u takvom raju…  Imate svoje tartufe, vrhunsko maslinovo ulje, lozu, jadransku ribu, domaću janjetinu, perfektne sireve, kamenice… Sve to u Ukrajini je vrlo skupo i uvozno, a vi to imate domaće", tvrdi Ostrogliad. Za kraj je otkrila kako za pet do sedam godina planiraju otvoriti u Zagrebu i na moru grupu ugostiteljskih objekata, točnije nekoliko restorana, bistroa i barova različitih stilova.

Komentirajte prvi

New Report

Close