HPB po prvi put dogovorio kreditiranje s EBRD-om

Autor: Ana Blašković , 05. veljača 2017. u 22:00
Tomislav Vuić, HPB/Dalibor Urukalović/PIXSELL

Linija od 10 mili. eura namijenjena je malim poduzetnicima, ženama u biznisu i energetskoj učinkovitosti.

Hrvatska poštanska banka po prvi puta je dogovorila financiranje s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

U petak je potpisan ugovor o tri kreditne linije vrijedne 10 milijuna eura. Tim sredstvima HPB će financirati projekte malog i srednjeg poduzetništva, žene u poduzetništvu, kao i projekte energetske učinkovitosti što su, prema riječima čelnika HPB-a Tomislava Vuića, tri posebno značajne teme za gospodarstvo. Najveći tog novca, šest milijuna eura, bit će usmjereno najvećem poslodavcu u Hrvatskoj – malom poduzetništvu za koje banka formira posebnu dugoročnu kreditnu liniju.

Preostali iznos, po dva milijuna, podjednako će se raspodijeliti na žensko poduzetništvo i energetsku učinkovitosti stambenih objekata. Kad je u pitanju poticanje sudjelovanja žena u biznisu, EBRD ide i korak dalje te im osigurava poslovano savjetovanje koje se financira bespovratnim sredstvima iz fonda za suradnju Tajvana i EBRD-a od 100.000 eura te posebnog dioničarskog fonda EBRD-a od 130.000 eura zahvaljujući kojima je dosad podržano više 300 poduzetnica, rekla je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Kreditne linije za poticanje bolje energetske učinkovitosti stambenih objekata je inicijativa EBRD-a nastala da bi se iskoristio velik potencijal unapređenja objekata jer su upravo oni među najvećim krajnjim potrošačima energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close