Horvat obećao duplo izdašnije stipendije, Pavić školovanja na Cambridgeu od 2020.

Autor: Lucija Špiljak , 05. ožujak 2019. u 22:00
Ministri Marko Pavić, Darko Horvat i premijer Andrej Plenković s učenicima/Igor Šoban/PIXSELL

Nema više limita od 15.000 kuna kojim je bio limitiran rast stipendija, a iznos koji pripremamo za 2019. godinu je 18.000 kn, kaže Horvat.

Obrtničke profesije nezamjenjive su, bit će i postolara, stolara, elektroinstalatera, krojača i svih zanimanja po kojima je Hrvatska i u Europi i svijetu poznata i prepoznatljiva.

Istaknuo je to jučer ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je na manifestaciji "Obrtnik od formata – Umjetnik od zanata", učenicima srednjih škola u obrtničkim zanimanjima dodijelio rekordnih 3017 stipendija u sklopu projekta vrijednog 67,8 milijuna kuna.

Predstavio je i aktivnosti Ministarstva po pitanju poticanja učenika na upis strukovnih zvanja.  "Cilj nije samo oživljavanje tržišta radne snage i poduzetničkog okruženja, već jedna od demografskih mjera koja daje nove mogućnosti učenicima. Želja nam je da se svake godine iznos broj i iznos stipendija udvostruči; da se stipendija od 9000 poveća na 18.000 kuna te da se iznos participacije i povrata utrošenih sredstava poduzetniku ili obrtniku od 150.000 poveća na 500.000 kuna. Nema više limita od 15.000 kuna kojim je bio limitiran rast stipendija, a iznos koji pripremamo za sljedeću godinu je 18.000 kuna. Želimo zaustaviti odljev majstora, radnika i studenata koji će, nadamo se, postati i ostati poduzetnici u Hrvatskoj, a ne vani", istaknuo je Horvat. 

Nadovezao se na to ministar rada Marko Pavić dodajući da je cilj Vlade osigurati radna mjesta i zaposliti mlade: "Stipendije se financiraju iz Europskog socijalnog fonda i prvi put s 14 milijardi kuna imamo priliku mijenjati ovo društvo i Hrvatsku. Veliki dio sredstava odvajamo za programe zapošljavanja, a dobar dio i za reformu obrazovanja. Nakon završetka naukovanja možete otvoriti obrt i dobiti 70.000 kuna potpore za samozapošljavanje. Sljedeće ćemo izdvojiti 240 milijuna kuna za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima.

Ova Vlada će promovirati poduzetništvo od vrtićke dobi do doktorata. Dogovorit ćemo sljedeći tjedan da 2020. čak 75 mladih znanstvenika i doktoranada uči poduzetništvo dva mjeseca na Cambridgeu.

"Premijer Plenković istaknuo je da Vlada RH želi unaprijediti obrazovni sustav kako bi reforma školstva odgovorila na pitanje kako spojiti ono što nam daje obrazovni sustav sa stvarnim potrebama tržišta rada. "Obrtničke škole postale su centri kompetencije u jedinstvenom modelu obrazovanja. Želimo učenicima omogućiti da budu među 200.000 naših ljudi koji rade u obrtničkom sustavu", zaključio je Plenković.

Ministri i premijer potom su stotinjak učenika i šest zagrebačkih škola Industrijske strojarske škole, Prehrambeno-tehnološke, Škole za montažu instalacija konstrukcija, Obrtničke i industrijske graditeljske te Drvodjelske škole dodijelili ugovore o stipendiranju od po 750 kuna mjesečno. Za ovu školsku godinu za stipendije je izdvojeno 27,15 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close