HOK-u 17,9 milijuna kuna za obrazovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 20. srpanj 2015. u 22:01
Ministri Gordan Maras i Mirando Mrsić uručili su 83 ugovora/Marko Lukunić/PIXSELL

Ministar Mrsić rekao je da je riječ o prvorazrednom ulaganju jer će svaka kuna vrijediti deset puta više.

Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) uručena su 83 ugovora u vrijednosti 17,9 milijuna kuna u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava "Obrazovanje za poduzetništvo i obrt", što je sufinancirano novcem Europskog socijalnog fonda.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je da je riječ o prvorazrednom ulaganju jer će svaka kuna vrijediti deset puta više od njezine nominalne vrijednosti budući da će pomoći razvoju poduzetničkih kompetencija. Na natječaj je pristiglo 467 projekata, rekao je ministar, te pozvao sve koji ovaj put nisu prošli da se prijave na novi natječaj koji će se održati do kraja godine. "Moramo se početi prilagođavati tržištu rada, važno je da se završi školovanje, ali je još važnije što znaš raditi, koje su ti kompetencije, koje sposobnosti, a to se stječe radom i stalnim obrazovanjem.

 

9milijuna

kuna predviđeno je stipendijama za obrazovanje za deficitarna zanimanja

Nekada je 40 posto zaposlenih bilo u nekoj vrsti cjeloživotnog obrazovanja, a sada u tom sustavu imamo tek nešto više od tri posto. Ovo je impuls da se te stvari poprave", kazao je ministar rada. Mrsić je najavio pregovore s Ministarstvom obrazovanja o skorašnjem dualnom obliku obrazovanja u kojem bi tijekom tri godine školovanja naglasak više bio na praktičnoj, a manje teoretskoj nastavi.

Namjera je  da se praksa više provodi u tvrtkama, tako da mladi odmah nakon završetka školovanja budu spremni za tržište rada. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo je da je poboljšanje poduzetničkih vještina jedan od strateških ciljeva strategije razvoja poduzetništva. Najavio je devet milijuna kuna za stipendije učenika za deficitarna zanimanja, pa će svaki učenik, koji se odluči za neko od tih zanimanja, dobivati 750 kuna mjesečno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close