Hoćete li se javiti na natječaj za dodjelu poticaja za očuvanje radnih mjesta na otocima?

Autor: Ante Pavić , 29. srpanj 2014. u 22:00
Ivan Gligora, Gligora

Ivan Gligora ne namjerava se javiti na natječaj jer smatra da bi potpore za otoke trebale bi biti kudikamo veće.

Neću se javiti na taj natječaj. Koliko čujem, riječ je osam milijuna kuna, odnosno jedna cijela prosječna bruto plaća po zaposleniku.

To je za mene oko 500 do 700 tisuća kuna godišnje, a zaista ne želim da mi netko kasnije kaže da mi je dao potporu koja je više nego nedovoljna i samo simbolična. To je otprilike kao da ja nekom siromašnom čovjeku dam 50 lipa i kasnije se hvalim kako sam mu pomogao. Potpore za otoke trebale bi biti kudikamo veće ako se žele pohvaliti potporama. Više bih posla imao s papirologijom nego koristi od potpore. 

Kako bi onda, prema vašem mišljenju, trebalo pomoći otocima?
Pa nama treba mnogo veća pomoć, a smanjenje PDV-a bio bi pun pogodak. Samo što o tome očito nitko ne razmišlja. Smanjenjem PDV-a pomogli bi nam više od bilo kakve simbolične potpore. Tek bi onda mogli reći da pomažu otocima i zaposlenima na njima, olakšavajući im život. Ova potpora više je ruganje nego prava pomoć. Neka prepolove PDV i onda ne moraju slati nikakvu potporu po zaposlenom. Sve drugo je samo funkciji da se mogu pohvaliti kako pomažu.

Dosad se niste javljali na slične potpore?
Kad se završe natječaji za bespovratne potpore, tek onda vidimo koliko su netransparentni. Nikada se ne daje objašnjenje zašto i kako su nekome dali potporu. Cijeli sustav trebao bi biti transparentniji, pa se onda možda ne bi događalo da neke tvrtke povezane s velikim korporacijama dobivaju bespovratne potpore. 

Komentirajte prvi

New Report

Close