Hoće li biti ugrožen turizam istraživanjem nalazišta nafte i plina u jadranskom podmorju?

Autor: Marija Crnjak , 03. travanj 2014. u 22:00
Mirko Zelić, HUNIG

Mirko Zelić smatra da turizam neće biti ugrožen ako se postavi oprema najviših standarda.

Objava natječaja za istraživanje ugljikovodika u Jadranu izazvala je negativne komentare predstavnika lokalne uprave u mjestima u čijoj bi se okolici mogle naći bušotine.

Načelnici općina i gradova boje se da će to ugroziti turizam od kojeg žive. Akademik Mirko Zelić, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa (HUNIG) ističe da sigurnost neće biti ugrožena ako se postavi oprema s najvišim standardima.    

Što je potrebno da bi se jamčila sigurnost na lokacijama na kojima će se istraživati?
Važno je strogo kontrolirati čitav proces istraživanja, uključujući i poštivanje najviših standarda kad je u pitanju oprema s kojom će se raditi, kako bi se izbjegle havarije. Nema stopostotne sigurnosti, ali uz dobru kontrolu mogućnosti za nesreće su zanemarive. Stoga smo Agenciji za ugljikovodike sugerirali da se ekipira, cijeli proces moraju nadzirati vrhunski stručnjaci.   

Ima li Hrvatska dovoljno takvih stručnjaka?
Naravno, imamo mnoštvo vrhunskih stručnjaka koji su radni vijek proveli u Naftaplinu u zemlji te u inozemstvu. Dio je umirovljen, i naš je prijedlog da se upravo ta generacija angažira. Naša Udruga naftnih inženjera i geologa otvorena je za suradnju s Agencijom po tom pitanju. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Brent trenutno $82.32, i nije bas isplativo vaditi off-shore na ovim cijenama. Mislim da je trosak vadjenja tamo barem $70 (mozda netko ima procijenu)

Veceras su mid-term izbori u US. Ako republikanci osovoje senat vjerojatno ce odobrit Keystone XL pipeline sto znaci jos puno vise jeftine nafte na trzistu.

Strogo nadziranje i zaštita ?!??! U zemlji korumpirane državne uprave, državnog odvjetništva , partijskih lopina, i lažova !

predlaem daprimjerice, bp bude nositelj standarda,a može i exxon. do sada su se pokazali kao veliki zaštitnici prirode.pogotovo na ljasci i u meksičkom zaljevu.

New Report

Close