HGK će imati predsjednika, ne i izvršnog direktora, podupirete li takvu odluku Skupštine?

Autor: Marija Brnić , 21. siječanj 2014. u 22:00
Vladimir Ferdelji, HUM-CROMA

Vladimir Ferdelji podupire odluku, ali dvoji glede primjene tog modela.

To nije loš model, no pitanje je kako će on biti primijenjen. Dosad je u praksi bilo tako da je predsjednik imao svu izvršnu vlast, dok kontrolni organi nisu imali veći utjecaj. Tu je dosad bio problem i to je važno promijeniti.

Pozicija predsjednika moći će se obavljati i volonterski i profesionalno. Što je po vama bolje rješenje?

Oba rješenja mogu biti dobra, no ako je predsjednik volonter, tada će veći teret pasti na profesionalce u Komori. Puno je lakše organizirati sustav u kojem predsjednik profesionalno i direktno kontrolira rad. To profesionalac može, a volonter ne, i stoga bih preferirao model predsjednika profesionalca.

Kako ocjenjujete nove kriterije po kojima predsjednik mora imati 15 godina iskustva u gospodarstvu, od čega 10 na višim funkcijama?

Nije bitno vrijeme, nego rezultat. Znam puno onih koji su na vodećim funkcijama proveli dugi niz godina, a imali su poražavajuće rezultate. Bitno je dakle u prvi plan staviti rezultate jer je važnije da predsjednik bude ugledan gospodarstvenik.

Što po vama još treba mijenjati u HGK?

Mora je se voditi tako da postane servis članicama. EU fondovi za mnoge su još uvijek nedostižan cilj, HGK im tu mora pomoći, mora biti dio gospodarske diplomacije i izboriti se za veće javne ovlasti.

Komentirajte prvi

New Report

Close