Gradonačelnik Goran Habuš: Varaždin i cijela regija prvi u Hrvatskoj izlaze iz krize

Autor: Saša Paparella , 13. ožujak 2015. u 12:08
Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš, Foto: Marko Jurinec / Pixsell

U Varaždinu se trenutno preko natječaja nudi 300 radnih mjesta, a nezaposlenost je u godinu dana smanjena za 21 posto.

U Varaždinu se trenutno preko natječaja nudi 300 radnih mjesta, a nezaposlenost je u godinu dana smanjena za 21 posto. Dobri su rezultati i u turizmu, u prva dva mjeseca imali smo 18 posto više noćenja nego lani. Takvi podatci daju razloga za optimizam, a vjerujem da će takvi trendovi nastaviti. 

Ovaj grad i cijela regija prvi u Hrvatskoj izlaze iz krize, rekao je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš u petak prilikom otvorenja manifestacije Poslovni uzlet, održanoj u poslovnom dijelu varaždinske Arene. 

Habuš je izvijestio nazočne da je gradsko vijeće na svojoj sjednici održanoj u četvrtak donijelo dvije važne odluke- izašli su iz nepovoljnog najma 780.000 kvadratnih metara za razvoj gospodarske zone, a donijeta je i odluka za davanje u zakup varaždinskog aerodroma, gdje će se također razvijati gospodarska zona. «Stvaramo preduvjete da svi oni koji žele investirati sada imaju priliku da to i učine», pozvao je Habuš. Podsjetio je da je Varaždin i nastao na malom poduzetništvu i obrtništvu. «Kao grad pokušavamo pomoći u otvaranju novih radnih mjesta. Poslovni uzlet pomoći će Varaždinu da postane poslovno još konkurentniji», rekao je gradonačelnik. 

 


Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Dožupan Alan Košić podsjetio je da je županija dosad uložila 64 milijuna kuna u gospodarstvo kroz razne kredite sa sufinanciranom kamatom, a ubuduće se računa i na pomoć pretpristupnih i kohezijskih fondova EU. Posebno je pohvalio svojedobni dolazak Calzedonije, jer su Talijani zaposlili mnoge radnike koji su ostali bez posla u Varteksu. «Nakon njih došli su i ulagači iz Italije, Austrije, a sada i jedna poljska tvrtka otvara stotinu radnih mjesta», pohvalio je strane ulagače dožupan Košić. 

Nadica Žužak, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta, naglasila je da je u Hrvatskoj moguće poslovati i uspjeti, a kao važan cilj istaknula je promjenu percepcije poduzetničkog okruženja. «Po svim pokazateljima Hrvatska je zadnjih mjeseci počela izlaziti iz krize. 

Izmijenili smo Zakon o PDV-u, a u pripremi je zakon o razvoju malog gospodarstva. Naše ministarstvo preko Poduzetničkog impulsa nudi 4,4 milijarde kuna, pri čemu jedna poduzetnik može dobiti do 15 milijuna kuna. Vremena za prijave još ima jer u Hrvatskoj nema stotinu već gotovih projekata s ishođenom građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom» rekla je Nadica Žužak. 

Nazočnima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, koji je obrazložio zašto se Varaždin prijavio za Europsku prijestolnicu kulture 2020. «Prijavili smo se s još devet gradova iz četiri županije kao regija Hrvatski sjever. Takvi projekti pomažu poduzetništvu, a povrat uloženog novca je između četiri i deset puta. Kulturna industrija u nekim zemljama čini i do 12 posto BDP-a. Postanemo je Europsko prijestolnica kulture povećat ćemo ne samo broj dolazaka nego, nego i dužinu boravka turista u varaždinskoj regiji. Sve što izgradimo za tu priliku bit će održivo i nakon 2020. Mi imamo što pokazati, a ubuduće ćemo imati još i više», poručio je Rojnik.

 


Foto: Marko Jurinec / Pixsell

U nastavku je Krešimir Jusup iz Hrvatskog telekoma održao predavanje na temu Ured u oblaku- uz Cloud usluge ured je tamo gdje ste vi. Sudionici su tako mogli saznati odgovore na pitanje što je uopće Cloud, kako se korištenjem Clouda mogu smanjiti troškovi poslovanja te zašto je za poslovanje konkretne tvrtke sigurnije da njihovi poslovni podaci budu pohranjeni na Cloudu jer su tamo sigurniji nego primjenom tradicionalnih informatičkih rješenja. 

Sudionicima je pojasnio i što dostupnost Cloud usluga znači za konkretni posao te koje sve koristi poduzetnici mogu imati od takve tehnologije. Matea Janton (Degordian) održala je predavanje pod nazivom Digitalni marketing- s malim budgetom do uspješne kampanje, gdje je sudionicima prenijela neke ideje kako sa što manje novaca napraviti učinkovitu kampanju. Borna Segulin (MojKvart) nazočne je podučio kako pospješiti svoje poslovanje uz Google oglašavanje. 

Krešimir Delač iz Simulusa u suradnji s Privrednom bankom Zagreb auditoriju je pojasnio kako napisati kreditni zahtev “koji će bankama biti neodoljiv”. 

Poduzetnici su tako mogli naučiti kako izbjeći česte greške prilikom razgovora u banci. „Na vama je da banku uvjerite da je vaša ideja dovoljno dobra da je financira. Bankar ne zna sve, a najmanje zna o vašem poslu, pa je na vama da ga pokušate uvjeriti“, objasnio je Delač. Poduzetnicima je objasnio da banka nije protivnik nego partner koji može imati koristi od dobre poduzetničke ideje. 

 


Foto: Marko Jurinec / Pixsell

Pod nazivom Imate projekt, a nemate novaca? održano je predavanje o mogućim uštedama novca putem energetske učinkovitosti. Vesna Bukarica i 

Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost govorile su o programima sufinanciranja iz područja energetske učinkovitosti, te o otvorenim natječajima i javnim pozivima koji su interesantni poduzetnicima. Bukarica je istaknula da je potrebno raditi na edukaciji koja će biti podloga s ciljem podizanja razine svijesti o potrošnji energije koja je u Hrvatskoj još  uvijek na niskoj razini. Istaknula je da poduzetnici mogu prepoznati svoje potrebe i interese koje bi kao projekt proveli u svom poduzeću, a za što mogu dobiti potporu Fonda. 

Poduzetnici su tom prilikom informirani i o projektu Zeleni ured, motivacijsko-edukativnoj radionici koju je u zadne četiri godine prošlo 14.000 djelatnika u više od 300 radonica. Cilj tog projekta je podizanje svijesti o potrošnji energije te odgovornije ponašanje prema okolišu. Rečeno je i da čak 85 posto objekata u Hrvatskoj ne zadovoljava propis o toplinskoj zaštiti.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Propaganda nesposobna grdonačelnika!?

Pazi opet varaždince……. Varaždin i OKOLNA REGIJA…mamicu im.

Ta #okolna regija # je prema mišljenju Varaždinaca – zgazila Varaždin u
razvoju u kojem tvrtde, sve propada…….

Mišljenje Varaždinaca je- da će u Varaždinu sve biti bolje , kad
se makne gosp. Habuš .

Vraždinci nerado priznaju da je Međimurje, pardon, OKOLNA REGIJA, bolja od njih.

Ovi il imaju opasno dobar PR il stvarno znaju sta rade.. Vec 10 godina slusam o uspjesima Varazdina. Kao hrvat, postajem uznemiren..

New Report

Close