Gospodarstvo se potiče, no nameti za zaposlenike su velik problem

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebačka županija dala je ove godine 8,5 mil. kuna bespovratnih potpora.

Damir Fašaić, pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije i Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju održali su prezentaciju Gospodarski rezultati i ostvareni projekti kroz županijsko financiranje i fondove EU.

Kako ističe Fašaić u 15 godina Zagrebačka županija je sufinancirala izgradnju komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama u iznosu od 44.875.000 kuna. “Zagrebačka županija gospodarski je atraktivna i inovativna regija nadomak hrvatske metropole u koju se isplati ulagati”, poručio je Fašaić.

Drugi panel Razvoj i perspektive gospodarstva te povećanje zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji predstavio je uspješne poduzetničke priče županije.

“Gospodarstvo se zaista potiče, no nameti za zaposlenike su velik problem i država time krade motivaciju ljudima. Naša se tvrtka bavi reciklažom plastike, klasifikacije i podjele su nužne, mogli bismo reciklirati čudo otpada kada bi imali posloženu infrastrukturu. Iako želimo sortirati, komunalna poduzeća koja će sortirati otpad nisu spremna na to. S 36 zaposlenika smo vodeća tvrtka za reciklažu tvrde plastike, a trebalo bi nas biti 360”, kazao je Igor Posarić, direktor tvrtke POS PLAST.

Poljoprivredni potencijal

Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće Zagrebačke županije, rekao je kako je poticanje malih OPG-a na širenje zadnjih deset godina odlično. “Poljoprivreda u našoj županiji koja je većinski ruralna ima ogromne potencijale, položaja, klime, pedoloških uvjeta, zaliha vode za navodnjavanje. Sve smo više orijentirani na vanjska tržišta, certificirali smo se, ali smo oslonjeni na proizvođače koji imaju sve veći problem s pronalaskom radne snage. Imamo ogroman potencijal u OPG-ima, no oni se moraju udružiti. Deficitarni smo i na polju skladišnog prostora i bez kvalitetne infrastrukture nema dalje, nema ni nastupa na vanjskim tržištima ni išta slično. Kao distributivni centar ćemo morati voćarima i povrćarima ponuditi infrastrukturu koja im je prijeko potrebna”, pojasnio je Bunjevac.

Ivan Bračić, vlasnik PIP-a koji će iduće godine proslaviti 30 godina poslovanja istaknuo je kako poduzetnici moraju biti društveno odgovorni i imati trajne mjere i kontinuitet. “Idemo prema boljem, ali presporo, drugi voze u šestoj, a mi smo u drugoj brzini”, poručio je Bračić.

Fašaić je napomenuo kako županija pomaže poduzetnicima i osluškuje njihove probleme. Uz to, županija zajedno s ministarstvom subvencionira kredite poduzetnicima, a kroz razvojnu agenciju prijavljuju projekte na EU fondove. U tri su godine uspješno aplicirali s projektima za 22 poduzetnika.

Jedan od takvih projekata imala je i tvrtka FED čiji je direktor Davor Ferdebar. “Priča s poticajima je zasta dobra, ali morate biti strpljivi. U poduzetništvu treba biti optimist. Hrvatska se prezentira kao zemlja odmora, a ja vjerujem da je vrijeme da postanemo zemlja rada”, napomenuo je Ferdebar.

Nova financijska perspektiva

Kokot je istaknuo kako nas uskoro čeka nova financijska perspektiva i kako vjeruje da će županija koja je druga po broju EU projekata nastaviti u tom smjeru jer to direktno utječe na razvoj gospodarstva.

“Kad se mi iz različitih sektora gospodarstva slažemo dokaz je da imamo optimističnije okruženje. Ovaj zamah treba uloviti i nastaviti”, poručuje Bunjevac.

Kožić je na kraju napomenuo kako je županiji cilj biti orijentiran prema poduzetnicima i kako s time planiraju nastaviti. “Samo ove godine dali smo 8,5 milijuna kuna bespovratnih potpora, malo je županija koje izdvajaju toliko. Iako državna regulativa ide presporo, idemo u dobrom smjeru”, zaključio je župan Kožić. v

Komentirajte prvi

New Report

Close