Gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelj stabilnosti društva, a mi biramo najbolje među njima

Autor: Darko Bičak , 23. rujan 2016. u 07:51
Večernji list i Poslovni dnevnik potiču izvrsnost domaćih kompanija/FOTOLIA

Stručni žiri sastavljen je od vodećih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti.

U vremenu političke nestabilnosti gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije. 

Nosioci optimizma
Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata u čitavom društvu. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, pokreću izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj način želi se, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.

 

5poduzetnika

i pet događaja bit će ponuđeno čitateljima na glasovanje

Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku. Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Večernji list i Poslovni dnevnik kroz sve svoje platforme učinit će ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici, a samim time postati i promotor izvrsnosti i uspješnosti. Završnica ovog projekta će biti krajem studenoga kada će se u zagrebačkom hotelu Esplanade nagrade dobitnicima dodjeljivati u četiri kategorije. Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru će svakako biti ona za Gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri temeljem objektivnih kriterija. Na isti način će biti odabran i Poslovni događaj godine. Istovjetne nagrade će se dodjeljivati u izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika što će manje ovisti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a puno više biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija, a isto tako i njezin čelnik, uživaju u javnosti. 

Nagrade za čitatelje
Svi čitatelji koji će sudjelovati u glasovanju svojom će participacijom ujedno ući u bubanj gdje će se dijeliti vrijedne novčane nagrade.  Kriterij za lauerate će biti da njihovo poslovanje, ili utjecaj na gospodarstvo, presudno utječe na gospodarska kretanja u zemlji, ali isto tako da mijenja ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu. Osnovni kriteriji su: izvrsnost u poslovanju, nadprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Izbor će se provesti na način da će svaki člana stručnog žirija predložiti po pet gospodarstvenika i pet gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to na način da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova će u konačnici biti proglašeni pobjednicima. Pet  gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova će istodobno biti ponuđeno i čitateljima Večernjeg i Poslovnog na glasanje. Oni s najviše glasova će ponijeti titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

 

11posto

realno je hrvatski BDP u 2015. godini bio manji od onog iz 2008.

Oporavak gospodarstva
Nakon šest uzastopnih godina pada zbog kojeg je BDP lani realno bio na 11 posto nižoj razini nego u pretkriznoj 2008., u protekloj godini je napokon ostvaren njegov rast i to za 1,6 posto. Očekivanja za ovu godinu su još optimističnija i kreću se uglavnom na razini od 2,5 do čak tri posto. Kako ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), rast je najviše potaknut izvozom roba i usluga, osobito robnim izvozom, ali za razliku od prethodnog razdoblja, bilježi se i rast domaće potražnje. Zahvaljujući izmjenama u porezu na dohodak koje se primjenjuju od lani, najviše je povećana osobna potrošnja, blago raste i državna potrošnja, a bilježi se i lagani oporavak investicija u fiksni kapital.

Iako se kod investicija bilježi značajan pozitivan trend, njihova vrijednost nažalost i dalje na izrazito niskoj razini, više od 30 posto pada u odnosu na 2008. godinu. Povećana potražnja utjecala je na povećanje proizvodnje roba i usluga, pri čemu je najviše povećana bruto dodana vrijednost u grupi djelatnosti koja objedinjuje trgovinu, prijevoz, skladištenje i ugostiteljstvo te u prerađivačkoj industriji. Prošlogodišnji rast BDP-a od 1,6 posto Hrvatsku smješta na nešto bolju poziciju u odnosu na ostale članice EU nego u prethodnim godinama, ali je i dalje manji od rasta na razini cijele EU. Drugim riječima, takav rast i nadalje znači pad u odnosu na prosječnu razinu razvijenosti Europske unije. Ove godina je politički turbulentna jer će se izmijeniti najmanje tri vlade i stalno u zraku visi nepoznanica mogućih reformi, no usprkos svemu, BPD raste. 

 

6,3posto

porasle su investicije u drugom tromjesečju 2016.

Rast potrošnje
Ekonomski institut Zagreb (EIZ) u svojoj ovotjednoj publikaciji procjenjuje stopu rasta u ovoj godini od 2,6 posto, a u narednoj od 2,7 posto. "Na godišnjoj je razini državna potrošnja porasla za čak 2,6 posto u drugom tromjesečju, što je najviša stopa rasta od kraja 2009. Ovakav neočekivani rast najvjerojatnije je posljedica namirivanja zaostalih plaćanja i novog zapošljavanja u kratkom razdoblju između privremenog financiranja u prvom tromjesečju i izglasavanja nepovjerenja Vladi sredinom lipnja. S obzirom na to da će Vlada biti tehnička u većem dijelu druge polovice godine, očekujemo da će rast državne potrošnje usporiti do kraja godine", kažu u EIZ-u. Investicije su u drugom tromjesečju porasle za visokih 6,3 posto na godišnjoj razini. Uzevši u obzir rast investicija u prvoj polovici godine, u EIZ-u očekuju rast investicija na godišnjoj razini od 4,5 posto. 

Vjeran Vrbanec, HAMAG-BICRO

Ustrajno se zalažemo za rast gospodarstva
HAMAG-BICRO se ustrajno zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg gospodarstva osiguravajući poduzetnicima potporu kroz bespovratne potpore i najpovoljnije uvijete kreditiranja na tržištu. Upravo poduzetnici, koji svojim primjerom pokazuju kako se u Hrvatskoj može uspjeti, su najsnažniji generator napretka gospodarstva. Stoga nam je iznimna čast biti uz bok najuspješnijim poduzetnicima kroz partnerstvo na ovom projektu.

Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine

Znamo cijeniti i poštivati uspjehe ostalih hrvatskih kompanija  
INA je jedna od najdugovječnijih hrvatskih kompanija, s tradicijom dužom od 60 godina u istraživanju i proizvodnji nafte i plina te uspješnim poslovanjem u energetici. I ove godine pokrenuli smo značajne projekte koji doprinose razvoju kompanije. U proizvodnju su puštena dva nova plinska polja u Međimurju od kojih će koristi biti ne samo za kompaniju već i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, ali i lokalne zajednice. Kompanija nastavlja s rastom ne samo na domaćem, već i inozemnim tržištima, a u ovoj godini tome je doprinijela akvizicija Energopetrola u susjednoj Bosni i Hercegovini. INA se tako dodatno pozicionirala u toj zemlji kao najveći pojedinačni distributer naftnih proizvoda s ciljem daljnjeg jačanja regionalne pozicije. Kroz sva ova desetljeća našeg poslovanja značajnih projekata bilo je mnogo. Zbog toga je INA postala zamašnjak hrvatskog gospodarstva, jedan od najvećih investitora, izvoznika i poslodavaca u zemlji te je redovito uvrštena među najveće kompanije u ovom dijelu Europe. Ovakvi poslovni uspjesi ne dolaze sami od sebe. Svaki dan u Ini svjedočimo koliko je znanja, upornosti, iskustva i energije potrebno uložiti da bi se pokrenula nova proizvodnja, izgradio pogon i ostvarili svi preduvjeti za postizanje velikog poslovnog uspjeha. Uz vlastita postignuća zato znamo cijeniti i poštivati uspjehe ostalih hrvatskih kompanija. Stoga smo osobito počašćeni što je INA u prilici podržati ovu hvalevrijednu inicijativu izbora najuspješnijeg gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close