Gospodarstveni uspjesi su poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku

Autor: Darko Bičak , 17. listopad 2017. u 22:01
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji.

U vremenu političke nestabilnosti gospodarstvo i gospodarstvenici ključni su nositelji stabilnosti društva. Hrvatskoj su potrebne promjene u svim sferama života, s naglaskom na pozitivne i uspješne priče, kao brani od apatije i destrukcije. Hrvatski gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori su izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata.

Pozitivni primjeri

Večernji list i Poslovni dnevnik kao najrelevantniji i najutjecajniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, također svjesni svoje uloge u društvu, pokreću izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine. Na ovaj se način želi, umjesto na političare i politička zbivanja, interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj.

Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te u konačnici i poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku. Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. Na čelu novinarskog žirija je Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista zadužen za gospodarstvo. Radi se o novinaru koji je već dva desetljeća preko Nacionala, Poslovnog dnevnika do Večernjeg lista duboko involviran u procese u hrvatskom gospodarstvu. Njegova kolegica Ljubica Gatarić je jedna od najdugovječnijih i najupućenijih gospodarskih novinara u Hrvatskoj koja osobno poznaje većinu nominiranih poduzetnika, a izvjesno je da je bila živi svjedok nastanka i razvoja velikog broja tvrtki koje će se natjecati za titulu. Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji dnevni business medij u zemlji, a i šire, predstavljat će u žiriju glavni urednik Vladimir Nišević, te novinari Marija Brnić i Darko Bičak. Sve troje su u Poslovnom dnevniku gotovo od samog pokretanja prije 13-ak godina te su kroz svoje novinarske, ali i stručne konferencijske aktivnosti svakodnevno upućeni na poduzetništvo, procese, trendove te ključne sudionike.

Ugledni žiri

Miodrag Šajatović, iako i dalje u profesionalnom zenitu, jedna je od legendi hrvatskog novinarstva općenito, a posebice poslovnog gdje je u karijeri pokrenuo i vodio Poslovni svijet u Večernjem listu, još davne 1989., iz kojeg je nastao Poslovni tjednika, a nakon toga i Poslovni dnevnik kojeg je vodio do 2015. kad pokreće poslovni tjednik Lider.

U žiriju je i Darko Bukvić, dugogodišnji glavni urednik Privrednog vjesnika dok je veći dio svoje bogate novinarske i uredničke karijere proveo u nacionalnoj novinskoj agenciji Hini. Ivan Hrstić je urednik gospodarstva na regionalnoj televiziji N1, no njegova karijera je pupčanom vrpcom povezana s Večernjim listom i Poslovnim dnevnikom u kojima je bio novinar i urednik, a i dalje je stalni kolumnist društvenih i gospodarskih tema u Večernjaku.

Saša Ćeramilac je dugogodišnji televizijski i radijski novinar i urednik. U medijskom poslu je preko 20 godina, a radio je na HRT-u, Novoj TV, te na nekoliko zagrebačkih radijskih postaja, bio je glavni direktor tvrtke za audio-video produkciju iz čije su radionice izlazili neki od najgledanijih televizijskih formata. Trenutno mu je matična redakcija Al Jazeera. Žiri se sastoji i od vanjskih članova koja su redom najugledniji ljudi strukovnih gospodarskih udruga, ključni savjetnici nositelja vlasti te dekani ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj. Luka Burilović je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), a Davor Majetić glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Marko Jurčić je na poziciji savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Članovi žirija i dekani četiri najveća ekonomska fakulteta u Hrvatskoj. Iz Osijeka odlazi prof.dr.sc. Vladimir Cini, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta dolazi također njegov dekan, prof.dr.sc. Lajoš Žager. Prof.dr.sc. Maja Fredotović je dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a prof.dr.sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Najuspješniji projekti

Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili impakt presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Bilo da se radi o velikom izvoznom, investicijskom ili proizvodnom pothvatu, oni mijenjaju Hrvatsku i hrvatsko gospodarstvo na bolje. Pri nominaciji i izboru žiri će se voditi prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh. Žiri će odabrati po pet gospodarstvenika i događaja, a koji će biti ponuđeni na glasanje čitateljima Večernjeg lista i Poslovng dnevnika. Oni s najviše glasova će ponijeti titulu najboljih.     

Komentirajte prvi

New Report

Close