Glavni državni inspektor i dalje uvjerava poduzetnike: Za lakše povrede neće biti sankcija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. travanj 2019. u 14:31
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kako povećati učinkovitost javnog sektora, bolje iskoristiti novac iz europskih fondova, lakše doći do građevinskih dozvola i nadoknaditi manjak radnika, neka su od pitanja koja su poduzetnici postavili ministrima u petak, drugoga dana Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu, tijekom panela “Pitaj Vladu”.

Ministar Uprave Lovro Kuščević odgovorio je na kritike da su zaposlenici javne uprave neučinkoviti te izvijestio da se radi na zakonu o plaćama u javnim službama, koji bi trebao donijeti jasniji sustav ocjenjivanja. Rekao je i da je Ministarstvo uprave osiguralo 20 milijuna kuna i angažiralo stručnjake za izradu studije funkcionalnosti javne uprave.

Učinkovito upravljanje ljudskiM resursima radi jačanja kapaciteta županija i lokalne samouprave, jedna je od mjera koju je istaknula ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. To bi po njezinom mišljenju trebalo pridonijeti boljem iskorištavanju sredstava iz EU-ovih fondova.

Istaknula je da je Hrvatska 14,4 milijarde kuna "u plusu" otkad je ušla u EU.

"U protekle dvije godine 85 posto ukupne alokacije smo stavili na natječaj, a do kraja ove godine planiramo doći na preko 100 posto. Preko 700 milijuna kuna projekata treba ovjeriti. To su projekti koji su završeni i idu na Europsku komisiju koja sve provjerava i onda uplaćuje sredstva", kazala je ministrica.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar odgovorio je na pitanje o kompliciranom ishođenju građevinskih dozvola kazavši da je u tijeku reforma koja donosi smanjenje cijena i pojednostavljenje procedura. Na snagu su, kako je rekao, stupile izmjene zakona kojima je broj procedura smanjen s 22 na 10 do 14.

Odgovarajući na pitanja o nedostatku radne snage, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošlljavanje Ante Lončar kazao je da Hrvatskoj više ne nedostaje kvalificirane radne snage već radne snage generalno.

"Svjesni smo situacije na tržištu rada, a u zadnje tri godine nezaposlenost stalno pada. U ovoj godini milijardu i pol kuna smo osigurali za mjere aktivnog zapošljavanja. Cilj nam je aktivacija domaće radne snage", rekao je Lončar. 

Mikulić: Zaboravite model 'svaki tjedan inspektor jedan'

Glavni državni inspektor Andrija Mikulić, poduzetnicima je poručio kako je dobro što su inspekcije ujedinjene u sustav Državnog inspektorata.

"Model 'svaki tjedan inspektor jedan' zaboravite. To više neće biti tako. Postoje sankcije, ali u novi zakon smo donijeli da za lakše povrede neće biti sankcija. Dobit ćete naputak kako da ih odmah ili u kratkom roku otklonite", kazao je Mikulić.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je istaknuo kako će zakonske izmjene omogućiti investicije u energetici. Hrvatska je po njegovim riječima energetskom strategijom koja je u završnoj fazi, dala do znanja da je otvoreni za ulaganja u "zelenu" energiju.

Država ima udjele u oko 400 tvrtki, rekao je ministar državne imovine Goran Marić dodavši da je smanjen državni udjel u njih 80. Smatra da je Vladin interes ostati u svim ključnim trgovačkim društvima u kojima je većinski vlasnik, a riješiti se manjinskih udjela. Podsjetio je da je država lani prodala tri hotelska društva i zaradila 600 milijuna kuna, što je, kako je rekao, donijelo investicije od milijardu i pol kuna. Najveći projekti po njegovim riječima tek slijede.

Komentirajte prvi

New Report

Close