Galić: Ulažemo u vinariju 26 milijuna kuna, 10 je iz vinske omotnice

Autor: Marta Duić , 21. lipanj 2017. u 14:27
Josip Galić, vlasnik vinarije Galić

Od devet uzoraka vina koje smo poslali na Festival Graševine dobili smo osam zlata i na to sam vrlo ponosan.

Josip Galić, vlasnik vinarije Galić koja je na ovogodišnjem Festivalu Graševine osvojila čak osam zlata govori o planovima za razvoj svog vinskog biznisa, čime se ističe od drugih vinara tog kraja, gdje izvozi i gdje se sve mogu naći njegova vina.

U vinski biznis Galić je uplovio 2008. i tada je proizveo 30.000 boca, a danas je došao do brojke od 200.000. Startao je sa sedam hektara dok ih danas obrađuje 30 plus kooperanti od kojih nabavlja grožđe. Među nasadima vinograda je i 20.000 klonova graševine jer su vinarija partner na projektu Agronomskog fakulteta, a među ovogodišnjim zlatnim medaljama je i ona za vino od klonova.

Za početak, što vas izdvaja od drugih vinara?
Ne bih rekao da nas nešto posebno izdvaja od drugih. Od devet uzoraka koje smo poslali dobili smo osam zlata i na to sam vrlo ponosan. Tajna našeg uspjeha je naša upornost i naši ljudi. Tajna je u našem enologu Slavenu Jeličiću i predsjedniku uprave Andreju Markulinu koji vodi vinariju i koji je od prvog dana sa mnom u ovom projektu te svim ostalim zaposlenicima koji ovdje s nama rade odličan posao. 

Kakva je zastupljenost vaših vina po Hrvatskoj? 
Izvozimo uglavnom po Europi, a s vinima smo prisutni i po cijeloj Hrvatskoj. Najmanje smo zastupljeni u Slavoniji jer je Slavonija takva da rijetko tko pije butelje, to je žalosno, no tako je. 

Koja su glavna izvozna tržišta?
Glavna izvozna tržišta su nam Njemačka, Švedska, Poljska, Austrija, Nizozemska i Francuska te susjedna Bosna i Hercegovina. Od ukupne količine vina koju proizvedemo 12 posto ide na izvoz, a ciljamo doći do 25%.

Uskoro će i nova vinarija biti gotova. Kakvi su vam još planovi za razvoj?
Radimo na preseljenju u novu vinariju na oko 3000 kvadrata prostora. Ulaganje u novu vinariju u Kutjevu je 26 milijuna kuna, od toga 10 milijuna je povratno iz programa vinske omotnice. Ulaganje u opremu za vinariju je 15,2 milijuna kuna, a od toga je povrat 7,6 milijuna iz programa vinske omotnice. Sredstva su osigurana iz kredita HBOR-a i OTP banke. Do sada sam u svoju tvrtku uložio devet milijuna eura, a u planu mi je doći do broja 333.000 boca kroz tri godine. Nakon što završimo novu vinariju namjeravamo stati u Slavoniji i idemo prema Dalmaciji.

Što biste izdvojili kao vaš najveći uspjeh?
Najveći uspjeh će biti kad dovršimo novi podrum.

Komentirajte prvi

New Report

Close