Francuska im ispred Srbije i BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2015. u 22:00
Francuska je s 1,37 mlrd. eura sedmi po veličini strani ulagač u Hrvatsku/FOTOLIA

HGK anketirao poduzetnike.

Čak 51 posto hrvatskih poduzetnika izdvojilo je Francusku kao tržište na kojem žele intenzivirati svoje poslovanje, a ta se zemlja našla daleko ispred dosad tradicionalno najprivlačnijih tržišta za hrvatske tvrtke, Srbije i BiH.

Pokazala je to anketa provedena među članicama Hrvatske gospodarske komore (HGK), u kojoj je, u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj "Randez-vous", održan Hrvatsko-francuski poslovni forum. Francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz istaknula je da je Francuska, s dosad uloženih 1,37 milijardi eura, sedmi po veličini strani ulagač u Hrvatsku. Najveći dio francuskih ulaganja bio je usmjeren u financijski sektor (Societe Generale, BNP Paribas), no ulaganja su bila brojna i u ostalim sektorima, pa tako danas u Hrvatskoj djeluje 79 francuskih tvrtki s oko sedam tisuća zaposlenih.

Uz financijske korporacije ovdje rade i Alstom, Bouygues, Lactalis, koji je preuzeo Dukat. Boccoz je izdvojila i trenutačno najveće francusko ulaganje u Hrvatsku: gradnju nove zagrebačke zračne luke. Rekla je i da "projekti koji se pripremaju obećavaju". Voditeljica Odjela za investicije Sektora za međunarodne odnose HGK Svjetlana Momčilović navela je da se na tu Francusku odnosi 2,2% hrvatskog izvoza i oko 2,3%, što Francusku svrstava na 10. mjesto vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske. Usto, raste broj francuskih turista u Hrvatskoj: lani ih je bilo gotovo 445 tisuća, a ostvarili su 1,65 milijuna noćenja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close