FOTO: Finalisti ‘Pioneers of the Balkans’ natječu se za investiciju od 250 tisuća eura

Autor: Poslovni.hr , 03. prosinac 2015. u 11:31
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Finalisti tog natjecanja, među kojima je 22 tima iz Hrvatske, u zagrebačkom Hypo centru u četvrtak i petak predstavljaju svoje ideje pred više od 60 investitora.

U Zagrebu se u četvrtak okupilo 54 finalista prvog regionalnog natjecanja startupova Pioneers of the Balkans od kojih će najbolji biti proglašeni u petak, 4. prosinca te za svoje poslovne inovativne ideje dobiti financiranje od 250 tisuća eura.

Finalisti tog natjecanja, među kojima je 22 tima iz Hrvatske, u zagrebačkom Hypo centru u četvrtak i petak predstavljaju svoje ideje pred više od 60 investitora, iz različitih investicijskih i većinom venture capital fondova iz svijeta i Europe. Organizatori su Pioneers Festival, jedna od vodećih europskih startup konferencija s područja rizičnog kapitala koja se održava jednom godišnje u Beču te Balkan Venture Forum koji se također održava jednom godišnje u Beogradu.

"Iznimno smo zadovoljni odazivom na natjecanje s više od 580 prijava iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, što dodatno potvrđuje velik potencijal regije u novim inovativnim poslovnim idejama, ali i opravdava ideju organiziranja natjecanja u čemu nam je pomogla podrška Svjetske banke i Europske komisije", kazao je na otvorenju predstavnik organizatora Balkan Venture Foruma Aleksandar Tasev iz Makedonije napominjući da će finalisti osim 'glavne' nagrade dobiti i priliku za razgovore s brojnim investitorima.

Finaliste i investitore pozdravio je i voditelj ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Carlos Pinerua poručujući da je "uvijek dobra prilika kada se sretnu oni koji donose nove ideje koje pridonose razvoju, što Svjetska banka oduvijek podržava", dok je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras istaknuo da država podupire i nastavit će podržavati razvoj inovativnog poduzetništva i startupova.

"U suradnji sa Svjetskom bankom i Europskom komisijom već smo pokrenuli dva fonda za investiranje inovativnih projekata u četiri zemlje regije 'težak' 40 milijuna eura, a iduće godine idemo i s novim fondom samo za Hrvatsku u kojem će biti 20 milijuna eura za tu namjenu", najavio je Maras dodajući da u tome važnu ulogu ima HAMAG-BICRO.

Predstavnica jednog od većih investitora, fonda Speedinvest Marie-Helene Ametsreiter (u Hrvatskoj poznata i kao bivša predsjednica Uprave Vipneta, tada se prezivala Magenschab) istaknula je da raspolažu s desecima milijuna eura za investicije u nove poslovne ideje u regiji gdje ima jako puno tehničkih i informatičkih znanja i vještina, kao i dobra infrastruktura, što će se uz investiranje i marketinšku pomoć sigurno dodatno razvijati.

Na Pioneers of the Balkans natjecanje mogli su se prijaviti startupovi te općenito inovativna srednja i mala poduzeća regije zapadnog Balkana, a u roku za prijave od kraja kolovoza do sredine rujna, stiglo je ukupno 584 projektnih prijava, od kojih je u program ušlo 348. Od toga se 211 predstavilo u polufinalu na Balkan Venture Forumu u Beogradu sredinom studenoga, da bi ih 54 došlo na finale u Zagreb. 

Po zemljama regije 22 su iz Hrvatske, po dva iz Crne Gore i s Kosova, četiri iz Makedonije, a ostali iz Srbije. Tko će dobiti investiranje i hoće li to biti jedan tim ili maksimalno tri koji će podijeliti iznos od 250 tisuća eura odlučit će  međunarodni višečlani žiri u kojemu su predstavnici neovisnih venture capital fondova Speedinvest, J&T Ventures i Startlabs, europskih venture fondova Point Nine Capitala i TechFoundersa, dva svjetska najpoznatija akcelerator programa, 500 Startups i Techstars te drugi.

Komentirajte prvi

New Report

Close