‘Fleksibilnost može zadržati mlade’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 14. svibanj 2018. u 22:00
Poduzetnici i stručnjaci raspravljali o benefitima 'kliznog' radnog vremena, rada od kuće.../Thinkstock

I većom fleksibilnošću rada vrtića dodatnim zapošljavanjem, za što je osigurano 300 mil. kuna, želimo poboljšati radne uvjete u RH, kaže Pavić.

Kvalitetna ravnoteža između poslovnog i privatnog života ključno je pitanje o kojem Europska unija vodi posebnu brigu, a time je i jedan od prioriteta Ministarstva rada i mirovinskog sustava, istaknuo je resorni ministar Marko Pavić na konferenciji na temu modernizacije rada koja je u organizaciji Hrvatske udruge žena u pravnoj profesiji (HUZUPP) održana u prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava (MRMS) u Zagrebu. 

 

Senčar Perkov

Uveli smo fleksibilne oblike rada koji omogućavaju klizno radno vrijeme te povremeni rad od kuće.

Natječaj do kolovoza
"Želimo stvoriti uvjete za veću fleksibilnost rada vrtića za što smo osigurali 300 milijuna kuna kojima ćemo u vrtićima zaposliti između 500 i 700 osoba, omogućiti dulje radno vrijeme te dvosmjenski rad", jedan je od načina kojima MRMS želi poboljšati radne uvjete Hrvatskoj, poručio je. Iz europskih je fondova na raspolaganju bespovratnih 76 milijuna kuna za projekte usmjerenje na navedenu problematiku, navela je državna tajnica a Katarina Ivanković Knežević.

 

76 milijuna

kuna iz EU za projekte poboljšanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života

"Natječaj je otvoren početkom svibnja te se do sredine kolovoza na njega mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, udruge civilnog sektora te udruge poslodavaca. Među 25 prihvatljivih tema za sufinanciranje ističu se samozapošljavanje i poduzetništvo, razvoj društvenog poduzetništva, financijska pismenog te druge", dodala je.  Predsjednica općinskog suda u Novom Zagrebu Ivana Mašić je ukazala na profesije poput svoje u kojima je teško uskladiti radno vrijeme s drugim obavezama, pogotovo bez vrtića s produženim radnim vremenom te dostupnošću istih u pojedinim dijelovima Hrvatske.  Da postoje rješenja s benefitima za poslodavce i radnike, navela je direktorica sektora upravljanja ljudskim resursima Ine Vladimira Senčar Perkov. 

 

Hrga

Poslodavce treba potaknuti da veće korištenje fleksibilne raspodjele radnog vremena.

"Uveli smo fleksibilne oblike rada koji omogućavaju klizno radno vrijeme te povremeni rad od kuće, što se pokazalo dobrim te smo proširili na razinu cijele grupe, osim za poslove u smjenskom režimu", kazala je.  VIPnet je prva tvrtka u Hrvatska koja je imala korporativni vrtić, a o prednostima takvog pristupa govorio je član uprave i direktor za ljudske resurse VIPneta Ivan Bartulović. "Vrtić radi u dvije smjene što se pokazalo jednim od razloga zbog kojeg naši zaposlenici ostaju raditi kod nas", rekao je. 

 

Cvetić

Omogućavamo rad na pola radnog vremena, na 30 sati tjedno, rad od kuće i niz drugih aktivnosti.

Prilagođavaju se
Fleksibilizaciji radnog mjesta pristupili su i u IT tvrtki Poslovna inteligencija, potvrdila je direktorica Anita Cvetić Oreščanin.  "Prosjek zaposlenih kod nas je 29 godina, pa radni prostor i oblike rada usklađujemo s njihovim potrebama. Omogućavamo rad na pola radnog vremena, na 30 sati tjedno, rad od kuće i niz drugih aktivnosti", dodala je.  Sve ovo izvrstan je način za zadržavanje radnika te mladih u Hrvatskoj, složila se pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za tržište rada i politike zapošljavanja Ružica Hrga: "Poslodavce treba potaknuti da veće korištenje fleksibilne raspodjele radnog vremena i nepunog radnog vremena koje je lani korišteno tek u 3,5 posto zapošljavanja."

Komentirajte prvi

New Report

Close