Faktoring važan za bolju likvidnost malog i srednjeg poduzetništva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. studeni 2014. u 15:32
Direktorica EBRD za Hrvatsku Vedraae Jelušić Kašić, Foto: Žarko Bašić / Pixsell

EBRD je osigurao tehničku pomoć za pripremu zakona o faktoringu.

Tržište faktoringa u Hrvatskoj područje je koje je trebalo zakonski regulirati te ga unaprijediti, jer je faktoring važan instrument koji može pomoći u financiranju malog i srednjeg poduzetništva te je stoga nedavno donošenje Zakona o faktoringu važno za Hrvatsku i pridonijet će unapređenju ove financijske industrije.

Istaknula je to direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Hrvatsku Vedrane Jelušić Kašić na prezentaciji "Važnost faktoringa za unapređenje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj", koja je održana u utorak u organizaciji Udruženja faktoring društava Hrvatske gospodarske komore (HGK) i EBRD-a.

EBRD je, naime, osigurao tehničku pomoć za pripremu zakona o faktoringu, a u suradnji s Raiffeisen faktoringom ima i projekt za financiranje malih i srednjih poduzetnika putem faktoringa.

Uz tehničku pomoć, EBRD je do sada osigurao i 40 milijuna eura podrške za mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj koja često imaju ograničene mogućnosti razvoja zbog ograničenog pristupa izvorima financiranja.

U EBRD-u vjeruju i da unapređenje pravnog i financijskog institucionalnog okvira na ovom području može pridonijeti oživljavanju hrvatskog gospodarstva, stvarajući alternativne izvore likvidnosti.

Zakon o faktoringu stupio je na snagu početkom kolovoza ove godine, a u njegovoj su izradi zajednički sudjelovali Ministarstvo financija, HANFA, Hrvatska narodna banka i Udruženje faktoring društava HGK.

Primjena faktoringa u posljednje vrijeme dobiva sve više na važnosti te je kao financijski instrument od pomoći za unapređenje likvidnosti malih i srednjih poduzetnika, kazala je pomoćnica ministra financija Žana Pedić, dodavši kako je donošenje Zakona pridonijelo pravnoj sigurnosti i poticanju ove industrije.

Članica Uprave HANFA-e Branka Bjedov Kostelac naglasila je pak da je lani u području faktoring industrije djelovalo 15 društava, koja ostvaruju dobit i čiji je obujam djelatnosti u porastu.

U prošloj je godini tržište faktoringa u Hrvatskoj naraslo za 9,5 posto, dok je u prvoj polovini ove godine zabilježen rast od 32 posto, kazao je potpredsjednik Udruženja faktoring društava HGK Dean Tomić, istaknuvši prednosti faktoringa kao što su poboljšanje likvidnosti, uravnoteženje odnosa između kratkoročnih potraživanja i kratkoročnih obveza, povećanje kreditne sposobnosti i boniteta, smanjenje rizika, povećanje rentabilnosti poslovanja te mogućnost ekspanzije poslovanja, povećanje prodaje i veća konkurentnost.

Na skupu je istaknuto i kako se pravne osobe koje obavljaju poslove faktoringa u roku od godine dana od stupanja na snagu Zakona o faktoringu, dakle do početka kolovoza 2015. moraju uskladiti s obvezama iz zakona, kao i da je do početka veljače iduće godine potrebno donijeti i sve provedbene podzakonske akte.

Komentirajte prvi

New Report

Close