Europska orijentacija Vlade ide u prilog sektoru

Autor: Marijan Kavran , 12. siječanj 2017. u 22:00
Marijan Kavran, tajnik Hrvatskog drvnog klastera/PIXSELL

Ključno je ustrojiti registar pilana, kojim bi se ograničilo bujanje novih kapaciteta i nekontrolirani dolazak novih i nepoznatih subjekata na svjetskog tržišta u sektor.

Drvna industrija je nakon izbora poprilično optimistična, zbog svojih postojanih rezultata, ali i zbog dobrih najava koje je Vlada odaslala prema na šumi baziranim industrijama.

Razumijemo da sada slijedi proces objedinjavanja mnogih politika i da polako završava kadrovsko osvježavanje na mnogim razinama u ministarstvima. Nadamo se da sektorske aktivnosti koje se provode u Ministarstvu poljoprivrede, neće biti, zbog drugih poljoprivrednih prioriteta odgađane, nego da će se agilni ministar Tolušić pozabaviti našim egzistencijalnim temama. Radi se prije svega o postavljanju nove Uprave tvrtke Hrvatske šume o čijem radu ovise mnoge stvari i smjerovi u branši. Treba nam Zakon o preradi drva, strategija i registar pilana! Konkretne zakonodavne aktivnosti sektor očekuje i kroz aktivnosti Hrvatskog sabora.

Proteklih godina je već usklađen tekst prijedloga Zakona, kojeg je bivši ministar Jakovina 2013. zakočio u Vladi i Saboru i koji treba riješiti dugoročna pitanja sa sirovinom i uporabom drva, promociju gradnje drvom i uporabu drvnog peleta u zemlji, kao i pitanja većeg učešća drva i drvnih proizvoda u javnoj nabavi. Radila se zadnjih mjeseci i sektorska strategija, koju svakako treba dopuniti. Ključno je ustrojiti registar pilana, kojim bi se ograničilo bujanje novih kapaciteta i nekontrolirani dolazak novih i nepoznatih subjekata na svjetskog tržišta u sektor. Imidž i ugled sektora je u najširoj javnosti i dalje pomalo podcijenjen, čemu su proteklih mjeseci pridonijele mnogobrojne nepotrebne afere oko uprave Hrvatskih šuma, ali i najnovija analiza hrvatskih resursa koju je napravila HAZU.

Nažalost, spomenuta procjena šuma u Republici Hrvatskoj, koja višestruko umanjuje vrijednost šuma u Hrvatskoj nije usklađena s tržišnim prilikama u Hrvatskoj i EU te može imati posljedično štetni utjecaj na daljnje politike Vlade Republike Hrvatske, i interes ulagača. Nepotpune informacije i površno tumačenje sektorskih pokazatelja mogu dugoročno derogirati i umanjiti značaj i položaj na šumi bazirane industrije u Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close