EU fondovi sukreiraju uspješne hrvatske poduzetničke priče

Autor: PD i VL native tim , 24. srpanj 2018. u 22:00
Izlagači na Sajmu EU fondova dijele svoja poduzetnička iskustva sa zainteresiranim budućim poduzetnicima/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Poduzetnici koji su koristili ili koriste bespovratna sredstva Europske unije ističu da su im itekako pomogla u uspješnijem poslovanju.

U sklopu projekta "Regionalni dani EU fondova"  Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u Bakru će se 28. srpnja održati Sajam EU fondova na kojem će se educirati i informirati zainteresirana javnost o mnogobrojnim mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Stoga će se na sajmu predstaviti poduzetnici i obrtnici koji su svoje poslovanje započeli ili brzo proširili upravo zahvaljujući sufinanciranju iz EU-a, kao i predstavnici institucija koji će na razumljiv i pristupačan način posjetiteljima pružiti informacije o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije. Obiteljska Stancija Collis javnosti se otvorila u ljeto 2016. godine. Do tada je obitelj Mastilović ondje proizvodila samo za svoje potrebe. No mladi poljoprivredni poduzetnik Juraj prije tri sezone započeo je s proizvodnjom vina i maslinovog ulja.

Kao mladi poljoprivrednik dobio sam 50 tisuća eura bespovratnih sredstava za podizanje novog nasada vinograda i to mi je financijski bio odličan vjetar u leđa. Sad sam se prijavio na još dva natječaja, za nabavku traktora i agregata te  za izgradnju destilerije, priča Juraj Mastilović koji pokreće i proizvodnju sira, pa već razmišlja o mogućnostima europskog sufinanciranja za izgradnju sirane. OPG Brolich prije deset godina počelo je posao s aronijom. Od prvih 140 sadnica, danas na 10 hektara imaju 18 i pol tisuća sadnica. Na natječaju za mlade poljoprivrednike dobili su bespovratnih 50 tisuća eura za nabavku traktora i beračice.

Taj novac nam je olakšao poslovanje jer nismo morali dizati kredit, financijski smo slobodniji i dalje možemo proširivati nasad, ističe Luka Brolich koji na svom obiteljskom gospodarstvu proizvodi sok, džem, pekmez, čaj od aronije, a poslovanje širi i s nasadima maline i borovnice. Tvrtka za proizvodnju i prodaju prirodne kozmetike Olival iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobila je dva milijuna i 800 tisuća kuna za izgradnju proizvodne hale kako bi povećali kapacitete i poboljšali konkurentnost i mogućnost izlaska na nova tržišta.

 

64 milijuna

kuna vrijedan je projekt "Putovima Frankopana" od čega je 43,7 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava

Jačanje zapošljivosti
Projekt čija je vrijednost oko 10 milijuna kuna smo sufinancirali u iznosu od 30% iz Eu fondova, halu smo otvorili u prosincu 2016. godine i to je rezultiralo rastom prometa za oko 25%, povećanjem broja proizvedenih proizvoda za 30%, a zbog sudjelovanja na najvećem europskom sajmu prirodne kozmetike "Biofach Vivanes" ušli smo na tržište Poljske i Turske, pojašnjava voditelj prodaje Darijo Čakanić.

Centar za tehničku kulturu Rijeka je udruga za neformalno obrazovanje, a od 2006. provode projekte sufinancirane iz EU fondova. U fokusu su im tehnika i informatika. Trenutačno rade na četiri velika projekta "Bootcamp IT", "Youth work HD", "Work is the key" i "We know how". Primjerice, projekt "Work is the key" obuhvatio je 60 žena žrtava nasilja iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Sisačko-moslavačke županije. Žene su kroz edukaciju o poduzetništvu i psihološko savjetovanje prošle proces deinstitucionalizacije, a u sklopu projekta osnovan je i Klub žena koji uspješno djeluje.

Mi smo specifični jer povlačimo sredstva kako bismo  ojačali zapošljivost, socijalnu uključenost u društvo i obrazovne kapacitete, pa ne povlačimo sredstva samo iz strukturnih fondova nego i iz centraliziranih programa kao što je Erasmus Plus. Ta sredstva nam puno pomažu jer tako možemo razvijati i unaprijeđivati naše programe, a svaki od ovih projekata je ustvari nastavio živjeti i nakon što je službeno završio, kaže Hana Galogaža Lanča, voditeljica odnosa s javnošću i projekata CTK Rijeka.

Konkurentnost i kohezija za kulturu i turizam
U povlačenje sredstava iz strukturnih EU fondova uključili su se i Primorsko-goranska županija i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. Trenutačno provode dva velika projekta. Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" projekt je vrijedan 64 milijuna kuna, od čega je 43,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava. Drugi projekt je "Integrirani projekt revitalizacije Guvernerove palače i Nugentove kuće u Rijeci" vrijedan 3,5 milijuna kuna, od čega se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancira s 2,5 milijuna kuna.

Sredstva iz fondova EU omogućila su nam dodatna ulaganja u očuvanje i revitalizaciju kulturne baštine čime će se bitno povećati ponuda kulturnih i turističkih sadržaja, poručuju iz Primorsko-goranske županije. Svi ovi poduzetnici i institucije sudjelovat će 28. srpnja na Sajmu EU fondova u Bakru i rado podijeliti svoja iskustva i savjete sa svim zainteresiranim posjetiteljima. 

New Report

Close