Energetika će biti glavni pokretač investicija u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2016. u 22:00
Foto: PIXSELL

Glavnu riječ kod novih ulaganja trebale bi imati Uprave trgovačkih društava.

Energetski sektor će u narednih 10-ak godina biti glavni generator investicija u Hrvatskoj i regiji, a samo naša zemlja ima potencijal za privlačenje čak osam milijardi eura ulaganja u energetiku, kazao je Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika na otvaranju Energy Investment Foruma 2016. koji se u organizaciji Poslovnog dnevnika održava ove godine po treći put.

Šimatović je istaknuo da se prije svega radi o projektima LNG terminala na Krku, obnovljivim izvorima energije, ali i ulaganju u klasične energetske potencijale i elektroenergetsku mrežu. Upozorio je da će veliki dio tih projekta ovisit o energetskoj strategiji nove administracije na čelu s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Zdeslav Matić, pomoćnik ministra gospodarstva, kazao je da je u zadnjih 10-ak godina bilo puno primjera da se ulagalo u infrastrukturu koja je slabo korištena i upitno tržišno isplativa, a da bi se u narednom razdoblju investicije trebale uglavnom bazirati na profitabilnosti. Zbog toga bi glavnu riječ kod novih investicija trebale imati Uprave trgovačkih društava koja bi onda i preuzela odgovornost za uspješnost investicije.

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, složio se da bi odluku o investicijama trebala biti donesena na Upravama tvrtki, no upozorio je da postoje strateške investicije koje, same po sebi, nisu nužno profitabilne, ali donose veliki benefit čitavom gospodarstvu i društvu, te bi odluku o njima ipak trebala donijeti politika. "Ono što su svojedobno autoceste donijele hrvatskom gospodarstvu, a govorim o doprinosu tog sektora u BDP-u s 6,8 posto, sada će biti energetika. Postoji realni sektor koji vidi svoju priliku za zaradu i želi investirati u Hrvatskoj. Činjenica da je da čitava Europa, pa tako i Hrvatska, nema dovoljno energije, bilo da govorimo o nafti, plinu ili električnoj energiji. Znači da kupci postoje. Isto tako postoji i veliki interes kapitala da se oplodi u energetici. Ako idete u neku veliku banku tražiti kredit za neki svoj poslovni projekt, kamata će biti na razini 5-7 posto. No, ako se radi o energetskom projektu, vi bez problema možete računati na kamatu od 2-3 posto", kazao je ministar Horvat.

Dodao je da je glavna uloga politike da osigura stabilno okruženje u kojem će se moći razvijati poduzetnički sustav. "Energija nam treba, a sada je samo pitanje da li ćemo ulagati u vlastite energetske projekte ili ćemo graditi konektore za dobivanje energije od drugih zemalja, a što znači da ćemo u tom slučaju imati minimalan ili nikakav utjecaj na cijenu i sigurnost opskrbe", navodi Horvat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close