Ekipa iz Buja najbolja među finalistima dosad najjače ‘Ideje godine’

Autor: Poslovni.hr , 01. travanj 2016. u 09:44
Foto: Srednja.hr

Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se ukupno više od pedeset timova, što predstavlja značajan porast u odnosu na prošlu godinu te ujedno i najveći broj prijavljenih timova na ovo natjecanje ikad.

Na današnjem finalu 'Ideje godine' svoje snage i kreativnost pokazalo je deset timova. Pred stručnim žirijem i okupljenim sudionicima natjecanja srednjoškolci su prezentirali svoje poduzetničke ideje koje su razvijali u protekla dva mjeseca za prvo hrvatsko 'business plan' natjecanje, koje četvrtu godinu za redom organizira portal Srednja.hr, u suradnji s partnerima – Visokim učilištem Algebra i Visokim učilištem Effectus. Na ovogodišnje natjecanje prijavilo se ukupno više od pedeset timova, što predstavlja značajan porast u odnosu na prošlu godinu te ujedno i najveći broj prijavljenih timova na ovo natjecanje ikad.

Natjecatelji koji sudjeluju u 'Ideji godine' moraju osmisliti ne tek ideju za neku uslugu ili proizvod, već valja razviti i odgovarajući poslovni plan, a timovi su pritom morali razmisliti i objasniti kako će suvremenu tehnologiju – poput računala, pametnih telefona i društvenih mreža – koristiti tijekom realizacije svojeg projekta. Timove su tijekom cijelog natjecanja pratili njihovi mentori, nastavnici iz matičnih škola, a brojne su korisne komentare dobili i u obliku povratnih informacija od samog žirija u tjednima koji su prethodili ovom finalu.

Ideju godine u ovom su, četvrtom izdanju, podržali prijatelji projekta – Rimac automobili i Croteam – te pokrovitelji projekta, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Agencija za odgoj i obrazovanje.

U žiriju 'Ideje godine' ove su godine sudjelovali Marko Matijević (Srednja.hr), Hrvoje Balen (Visoko učilište Algebra) i Sandra Lovrić (Visoko učilište Effectus), a na završnom im se natjecanju kao gostujući član koji je dodatno procijenio javne nastupe timova pridružio i Aco Momčilović iz Rimac Automobila.

Portal Srednja.hr i partneri u sklopu ovogodišnjeg projekta obišli su velik broj srednjih škola u Hrvatskoj, animirajući timove sa zanimljivim i inovativnim idejama da se prijave na ovo natjecanje, pa i konačni broj prijavljenih timova potvrđuje rastući značaj ovog natjecanja i sve veći interes među srednjoškolcima za ovu vrstu stjecanja i dokazivanja znanja.

Nakon višemjesečnog rada na projektima sa svojim mentorima i postupka ocjenjivanja kojega je proveo žiri, u finale se plasiralo 10 timova:

  • Traffic Safety System (TSS): Strojarska i prometna škola Varaždin; Petar Benko i Marko Štefulj, mentorica Ana Marketin-Sedlar

  • Trio Fantastico: Srednja škola Ludbreg; Ivan Jovanović, Emilly Zember, Antonio Vlahović, mentor Željko Posavec

  • Gortan-Tech: Srednja škola "Vladimir Gortan" – Buje; Eva Šimec, Marija Djerdjaj, Denis Cvijanović, mentorica Dolores Mihelić Malbašić

  • UNI tim: Srednja škola Ludbreg; Janja Djura, Gabrijela Kajzogaj, Paula Petak, mentorica Irena Vađunec

  • Sleep Power: Druga ekonomska škola Zagreb, Denis Vragović, Asrit Ajruli, Karla Krajač, mentorica Ljiljana Šandrk

  • HEAT: Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor; Nikolina Majstorović, Lucija Petrić, mentor Ivan Vukovinovski

  • Bonkerz bikes: Ekonomska i upravna škola Osijek; Borna Grunbaum, Marko Glegi, Oton Kovačević, mentorica Marija Mesić-Škorić

  • Perušić: Tehnička škola Požega; Jan Jurković, Patrik Oroz, mentor Hrvoje Mikolčević

  • Hybrid Source: Tehnička škola Ruđer Bošković Zagreb; Robert Sigurnjak; mentor Milan Korać

  • EKDL: I. gimnazija Varaždin; Lorena Brašnić, Ema Klara Vidović, Dea Radek, mentorica Kristina Oršić Manojlović

Nakon što je svaki tim danas tijekom sedam minuta pred publikom, mentorima, nastavnicima i učenicima iz konkurentskih timova imao prilike potvrditi svoje ranije ocjene temeljem kojih su se plasirali u finale – ili čak i neadekvatnom prezentacijom ugroziti dotad postignuto – žiri je sljedeće timove i projekte proglasio najboljima:

1. mjesto: Gortan tech

2. mjesto: Trio fantastico

3. mjesto: Hybrid Source

Više informacija o pobjedničkim projektima možete pronaći u nastavku.

Pobjednički tim "Ideje godine" osim priznanja, certifikata i mogućnosti savjetovanja za razvoj projekta odnosno stručni rad s mentorima, osvaja i studijsko putovanje u Europi.

– Sigurno da smo iznenađeni. Konkurencija je bila dosta jaka i bilo je puno obećavajućih ideja. Kada smo vidjeli prezentacije ostalih finalista, tu smo već malo počeli gubiti nadu, ali na kraju dana je ipak išlo sve na našu ruku, rekli su nam uzbuđeni pobjednici iz Srednje škole 'Vladimir Gortan' Buje.

– Danas smo imali izuzetnu konkurenciju i bilo je jako teško odlučiti ne samo pobjednika, nego i prva tri mjesta, ali zato nam je važno naglasiti kako su i ostali projekti izuzetno kvalitetni. Mislim da od svih ideja koje sam danas čuo, njih pet ili šest ima realan potencijal da nešto naprave, ali pri tome trebaju napraviti neke značajne promjene u poslovnim planovima, jer se nije lako probiti na tržište, izjavio je Marko Matijević, osnivač portala srednja.hr.

– Natjecanje poput Ideje godine odlična je prilika da čujemo što mlade generacije danas žele, koje tehnologije koriste, kako razmišljaju o životu, o čemu razmišljaju i što im je općenito važno, te – možda i najvažnije – što nam donose i na čemu žele raditi nakon što započnu svoju karijeru. Mlade valja usmjeravati u digitalni svijet jer je potrebno popunjavati brojna radna mjesta koja se nalaze u ovom području te se time stvaraju nove prilike za sve koji razmišljaju o svojoj budućoj karijeri nakon srednje škole. Odlično je što su mnogi od projekata usklađeni s očekivanjima budućih trendova na tržištu rada koje Svjetski gospodarski forum daje na globalnoj razini: mnogo se danas govorilo upravo o mobilnim rješenjima, transportu i internetskim servisima u 'oblaku', što su tek neke od 'vrućih' tema koje su u podlozi globalnih projekata, mobilnosti i sve češćih neformalnih, mekih granica u današnjem svijetu. Dokaz je to da su natjecatelji izuzetno dobro prepoznali koji su današnji ključni trendovi te nam je ponovno izuzetno drago da smo kao partner sudjelovali u 'Ideji godine', poručio je sudionicima Hrvoje Balen, predsjednik Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra.

– Želim finalistima čestitati na hrabrosti. Kroz prezentaciju su pokazali veliku zrelost i bili su vrlo suvereni i konstruktivni u svojim idejama. Svih deset timova postiglo je uspjeh jer je bilo puno dobrih ideja, kvalitetnih planova i zanimljivih realizacija. Smatram da ste vi budućnost jer su znanje i kreativnost ono što pokreće društvo i što bi nam trebalo omogućiti povećanje konkurentnosti na globalnom tržištu, izjavila je Sandra Lovrić s Visokog učilišta Effectus – Visoke škole za financije i pravo.

– Htio bih posebno naglasiti da smo mogli vidjeti nekoliko timova s odličnim prezentacijama i vizualnim prikazima svojih ideja. Svaka im čast na tome. Osim toga, bilo je super vidjeti da srednjoškolci imaju puno kvalitetnih ideja. Nadam se da će ih stvarno pokušati realizirati, bez obzira na rezultat, jer upravo se kroz pokušaje i padove skuplja iskustvo za uspjeh, rekao je Aco Mom

ilović, voditelj ljudskih resursa u tvrtki Rimac Automobili.

Više informacija o projektu 'Ideja godine' možete pronaći na adresi www.srednja.hr/Ideja-godine.

Sažeci pobjedničkih projekata

Gortan tech

Kako bi posljedice ozljeda prouzrokovanih prometnom nesrećom bile što manje, bitna je brza reakcija hitnih službi. Poziv u pomoć najčešće upućuju osobe koje su sudjelovale u prometnoj nesreći ili vozači koji su na istu naišli.

Prizor je stravičan. Razmrskani automobili razbacani su naokolo, iz njih izlazi dim i vodena para, a ozlijeđeni putnici se nastoje izvući iz vozila pokušavajući izbjeći sitne komadiće stakla. Adrenalin otežava racionalno razmišljanje i svaka je sekunda važna kako bi pomoć stigla što prije. Ekipa iz Buja pronašla je način kako spasiti te sekunde.

Trio fantastico

Nažalost, puno ljudi nalazi se u takvoj situaciji da si ne mogu priuštiti pomoć pri kretanju te obavljanju nekih osnovnih aktivnosti. Njihove obitelji ne mogu im pružiti pomoć koju bi im pružile za to predviđene osobe, tako da bi im kolica, barem malo, olakšala kretanje što po kući, što po cestama.

HYBRID SOURCE

Uređaj koji posebnom tehnološkom kombinacijom klasičnih kemijskih baterija, super-kondenzatora i upravljačke elektronike povećava snagu baterije, produžuje joj vijek trajanja? Ne, nije to priča Mate Rimca nego Roberta Sigurnjaka koji ima pripremljen i prototip svoje ideje.

Komentirajte prvi

New Report

Close