EK zbog ruskog embarga Hrvatskoj daje odštetu za 7900 t mandarina i 4050 t jabuka

Autor: Božica Babić , 02. listopad 2014. u 22:00
Frane Ivković, voćar

Frane Ivković smatra tu pomoć simboličnom i ni izbliza dovoljnom.

Ta je pomoć simbolična, kod mandarina pokriva desetak posto od očekivanoga ovogodišnjeg uroda, a kod jabuka mnogo manje, između tri i pet posto.

Komisija je nažalost kao parametar uzela prosjek trogodišnjeg izvoza na rusko tržište i to u razdoblju najnepovoljnijem za hrvatske voćare. Elementarne nepogode značajno su smanjile urod zbog čega ni izvoz nije mogao biti veći, više bi nam odgovarao prosjek kroz 10 godina.   

Zna li se već model postupanja? 
Na inzistiranje voćara dogovoreno je povlačenje voća s tržišta i doniranje u humanitarne svrhe što je, smatram, znatno bolje od zelene berbe ili neubiranja ploda. Te obje situacije ostavile bi negativne posljedice u voćnjacima, uzrokovale bi pojavu bolesti na stablima, a time i novu štetu. Ovako će voće u Crvenom križu i polumjesecu, Caritasu i sličnim institucijama podijeliti svojim štićenicima. Ne smije završiti u maloprodaji.

Koliko voćari mogu biti zadovoljni odštetom? 
Iako su dodijeljene kvote premale za očekivani urod, odobrena cijena više je nego fer. Voće moramo ubrati, sami isporučiti i sve dokumentirati, a po kilogramu ćemo dobiti čak nešto više od tri kune. Komisija kod donacija ne uvjetuje isporuku voća ekstra klase, bez ijedne točkice na plodu, samo traži da je jabuka za jelo. Zna li se da nas otkupljivači ucjenjuju i ponižavaju plaćajući drugu klasu jabuka 60 do 80 lipa, a prvu oko 1,5 kunu, dok navodno za mandarine daju 2,5 kune, europskoj odšteti doista se nema što prigovoriti. Kako nas ima oko 1500 u proizvodnji jabuka i 2300 s mandarinama u prosjeku će svatko među nama dobiti obeštećenje za do 10 posto uroda. 

Komentirajte prvi

New Report

Close