Dumanić: Poduzetnicima nudimo tehnologiju za napredak

Autor: Vladimir Nišević , 27. siječanj 2015. u 09:45
Jerko Dumanić, HT

Jerko Dumanić, direktor sektora marketing poslovnih korisnika HT-a o nastavku suradnje na projektu.

HT se uključio u akciju, jer malim i srednjim poduzetnicima želi olakšati posao s obzirom da su se našli na osjetljivom području u doba brzih promjena i otvaranja novih tržišta.

Partner ste Poslovnog uzleta drugu godinu za redom, kako ocjenjujete prošlogodišnji  projekt.

Poslovni uzlet pokazao se kao izvrstan promotor malog i srednjeg poduzetništva, s obzirom da je riječ o ključnome dijelu hrvatskog gospodarstva. Mali i srednji poduzetnici pokretači su razvoja i stvaratelji novih radnih mjesta, stoga je koncept Poslovnog uzleta sjajna osnova za razmjenu ideja, znanja i iskustava. U projektu su predstavljene tvrtke koje u ovim gospodarski izazovnim okolnostima uspijevaju učinkovito poslovati, a na taj način daje se poticaj i ostalim tvrtkama, jer zacijelo neka iskustva mogu primijeniti i kod sebe.

Malo i srednje poduzetništvo jedan je od najvitalnijih i inovativnijih dijelova hrvatskog gospodarstva, u njegovom unapređenju kakva je uloga velikih kompanija poput vaše?

Hrvatski Telekom se uključio u akciju, jer malim i srednjim poduzetnicima želi olakšati posao s obzirom da su se našli na osjetljivom području u doba brzih promjena i otvaranja novih tržišta. Sve usluge koje radimo, radimo s ciljem da tvrtkama  olakšamo posao kako bi se one mogle fokusirati na svoj primarni business. Naglasio bih nekoliko stvari. Prva je važnost sigurnoga i zaštićenog pristupa internetu, bilo fiksnog ili mobilnog što upravo naša usluga Cloud Security omogućava jer korisnike štiti i od neovlaštenih upada u računalo, raznih računalnih virusa i korisnici mogu biti sigurni prilikom obavljanja financijskih transakcija.

Važno nam je i ulaganje u Cloud usluge jer one omogućavaju korisnicima fleksibilnije poslovanje, ali i značajne uštede. Na primjer, tvrtke ne moraju kupovati svoje servere nego ih mogu unajmiti u HT-u, s pomoću raznih aplikacija kao što su Fleet Management i Cloud Call centar koje zasigurno povećavaju produktivnost , snizuju troškove, odnosno racionalnije upravljanje resursima.

Poduzetnicima nastojimo olakšati uspjeh, rad i napredak i putem drugih platformi, npr. surađujemo sa startup inkubatorom hub:raum koji domaćim poduzetnicima pomaže da privuku investicije i plasiraju proizvode i usluge na tržištu od 200 milijuna korisnika DT-a. Suorganizirali smo i startup natjecanje Zid poslovnog uspjeha, a nakon velikog zanimanja novih tvrtki, natječaj ponavljamo i ove godine. Također, glavni smo pokrovitelji još jednog startup natjecanja – Idea Knockout

Koliko su prema vašem iskustvu mali i srednji poduzetnici otvoreni prema novim tehnologijama i koliko ih brzo implementiraju u svoje poslovanje?

Moglo bi se reći da jedan segment tvrtki prati sve što se događa na tržištu, implementiraju najnovija dostignuća u svoj rad i onda nastoje iznaći nova rješenja. No, s druge strane, jednome dijelu poslovnih korisnika želimo približiti najnovija tehnološka dostignuća i na vrlo jednostavan i praktičan način pokazati kako tehnologija može biti uspješni saveznik u njihovom poslovanju. kako bi mogli biti uspješniji i efikasniji. I to je jedan od razloga što smo i ove godine dio Poslovnog uzleta.    

Koji su to proizvodi iz vaše ponude koje mali i srednji poduzetnici najčešće koriste ili pitaju za njih?

Naš ICT portfelj uključuje mnoge usluge, a sve više korisnici upotrebljavaju naše Cloud usluge koje se mogu naći na ICT Marketplaceu kao što su Cloud Storage, Cloud Call centar ili Office 365. Naše mobilne i fiksne usluge su baza, a nove ICT usluge nadgradnja za uspješnije i bolje poslovanje. Svim našim fleksibilnim uslugama, velikim ulaganjima u mrežu vrhunske kvalitete, snažnom korisničkom podrškom i fleksibilnim načinima plaćanja želimo da korisnici uistinu dobiju najbolju vrijednost za uložen novac.

Važnost edukacije u modernom poslovanju je neupitna, na koje načine ju možemo dodatno potaknuti među malim i srednjim poduzetnicima?

U sklopu Poslovnog uzleta u raznim hrvatskim gradovima u tančine objašnjavamo sve mogućnosti novih tehnologija i naših usluga, na vrlo konkretan, jednostavan i praktičan način tako da korisnici nakon toga svakako imaju jasniju predodžbu o svim mogućnostima koje mogu implementirati u svoje poslovanje. Dakako, osim toga imamo i druge edukacijske platforme na webu: blog Kakonaweb te desetak videozapisa na YouTubeu koji vrlo plastično pojašnjavaju načine korištenja Cloud usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close