‘Država je zakazala na ključnim pitanjima pa debelo kasnimo’

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 21. veljača 2017. u 22:01
Sudionici panel rasprave u Požegi /I. G./PIXSELL

Koliko potencijala i prirodnih resursa imamo, a ne postižemo bolje poduzetničko okruženje, rečeno je na panel diskusiji.

U sklopu okruglog stola održana je i panel diskusija na temu uloge gradova u razvoju poduzetništva na kojem je pohvaljena sinergija požeške samouprave i poduzetnika, kao i najava ulaganja od 11 milijuna eura tvrtke Spin Valis koja već zapošljava 500 ljudi, ali neprekidno otvara nove prilike za zaposlenje. Ipak, šira gospodarska slika nije zadovoljavajuća, upozorio je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

"Nije jednostavno balansirati između potreba i mogućnosti, pa imamo i primjer iz 2015. kada su zbog smanjenih proračunskih sredstava i ulaganja bila najmanja. U ovoj situaciji ne možemo značajno potaknuti rast lokalnog poduzetništva bez da gradske investicije ostave traga na proračunu. Grad poput Požege ne može darivati besplatne udžbenike ni drugim socijalnim davanjima olakšati život građanima, a da se infrastrukturno ne podigne na višu razinu. U tom procesu se, pak, suočavamo s preprekama, kao što je ishođenje zemljišta za gradnju poduzetničke zone, koje su administrativne prirode i pri tome gubimo novac", naglasio je.  S navedenim se složio i gradonačelnik Zaprešića te predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

"Država je zakazala na nekoliko ključnih pitanja, zato debelo kasnimo i vrijeme je da institucionalna potpora postane snažnija. Zaprešić uz Veliku Goricu plaća najskuplju toplinsku energiju u Zagrebačkoj županiji što je rezultat nedonošenja odluka na vrijeme i u konačnici dovodi i do nestabilnosti lokalnih vlasti. Hrvatska je premrežena ne donošenjem odluka zbog čega gubimo novac. Udžbenici i obrazovanje su obaveza centralne države, a ne lokalne zajednice, a na njima se najbolje vidi razlika u bogatstvu županija", kazao je Turk. U proizvodnim se djelatnostima zbog neadekvatne poslovne klime veći trošak proizvodnje očituje u finalnoj cijeni proizvoda, na što je pažnju skrenuo Zdravko Jelčić, predsjednik Uprave Spin Valisa.

 

Turk

Vrijeme je da institucionalna potpora postane snažnija.

"Koliko potencijala i prirodnih resursa imamo, a ne postižemo bolje poduzetničko okruženje nešto je što iznenađuje svakog stranca. Primjerice, retroaktivno davanje 14% trošarine na proizvodnju OIE nije stimulativno. Porezna reforma i sve koje nas očekuju, ne bi trebale biti same sebi svrha već bi morale biti strukturnog reformatorskog karaktera", ukazao je Jelčić. Bez potpore lokalne uprave, ali i kvalitetno obučene radne snage uspjeh je teško zamisliv, dodao je vlasnik tvrtke Magma Zdenko Prskalo. "Zbog naše temeljene djelatnosti usmjerene na proizvode za OIE imamo velik izvozni potencijal, poznati smo i zbog sustavnih ulaganja R&D, pa je dio našeg poslovanja nadišao lokalni kontekst i dijelom ovisi o nacionalnim ekonomskim politikama. Ipak, teško je doći do poslova na domaćem terenu", naglasio je. Stoga predsjednik Gospodarske komore Požeško-slavonske županije Luka Balenović upozorava da sve negativne trendove, pa i depopulaciju, može spriječiti ravnomjerni razvoj zemlje.  

'Ništa bez zone za poduzetnike'

U organizaciji Poslovnog dnevnika, gr ada Požege i Udruge gradova u utorak je održan okrugli stol o ulozi gradova u razvoju poduzetništva i EU fondovima. Kako su istaknuli gradonačelnik Požege Vedran Neferović te gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk, događaji poput ovoga važni su kao mjesto razmatranja okolnosti u kojim se pojedino lokalno gospodarstvo trenutno nalazi, ali i pronalaska rješenja za ubrzanje razvoja.  Grad Požega, nekoć poznato trgovačko i obrtničko središte, danas se suočava s teškoćama poput postavljanja adekvatnih poduzetničkih zona. "Grad bez poduzetničke zone ne može govoriti da je stimulativan. Iako su dvije zone definirane, nismo imali dovoljno zemljišta u svom vlasništvu. Problemu datira od 2009. pa u konačnici govorimo o pitanju efikasnosti u rješavanju sporova", dodao je. Dok se situacija ne iskristalizira, gradska uprava poduzetnicima nastoji pomoći u okviru vlastitih mogućnosti, no one imaju određen doseg. "Nismo fiskalno dovoljno jak grad da bismo se mogli odreći većeg dijela prihoda, ali na godišnjoj razini male i srednje poduzetnike subvencioniramo koliko možemo jer smo primijetili i da nedostaje obiteljskih tvrtki od 30 do 50 zaposlenih. Iako je građevinski sektor uspješan u povlačenju sredstava, velika prepreka razvoju je nemogućnost kandidiranja tvrtki s većim brojem zaposlenika na natječaje EU fondova", naglasio je. Ukazao je i na specifičan zemljopisni i prometni položaj Požeško-slavonske županije koja utječe na stanje, ali i činjenicu da trenutno broje 1300 nezaposlenih osoba. "Neprekidno organiziramo tečajeve i projekte prekvalifikacija u zanimanja koja su potrebna na tržištu rada i time nastojimo anulirati nezaposlenost, no odaziv nije u skladu s onime što nudimo", pojasnio je Neferović. 

Trebaju nam skokovite promjene za jaču konkurentnost

O uvjetima poslovanja govorio je predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić koji je rekao: "Nije se previše promijenilo u konkurentnosti našeg gospodarstva i izvoza. Premala su olakšanja poslovanja poduzetnika, a trebaju nam skokovite promjene želimo li dugoročan i stabilan rast." Među ostalim, veli, poduzetnike treba rasteretiti velikog dijela troškova države jer dovode do nekonkurentnosti. Od 2008. u RH je do danas izgubljeno 60.000 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji. Osvrnuo se i na problem tvrtki koje imaju preko 250 zaposlenika. "Spin Valis do novca iz EU fondova ne može zbog ograničenja pa ostaje neiskorišten potencijal. Tome usprkos, u sljedeće dvije godine planiramo ulaganja veća od 11 mil. eura", zaključio je Jelčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close