‘Država bi naprijed, ali ne i ostali’

Autor: Bernard Ivezić , 08. prosinac 2015. u 22:01
Elda je najveći hrvatski proizvođača tekućina za e-cigarete/Vedran Balen/VL

Najveći proizvođač tekućina za električne cigarete vidi promjene na bolje, ali tvrdi da se neki tome opiru.

Iako je država učinila mnogo da financijski i logistički pomogne rast malih i srednjih tvrtki u Hrvatskoj te zbog toga značajno skočila na Doing Business ljestvici, sporo pravosuđe, prerevna birokracija u SAFU, sporo izdavanje građevinskih dozvola i domišljate izlike HEP-a tjeraju neke od najinovativnijih i najuspješnijih hrvatskih malih i srednjih poduzetnika da razmišljaju o seljenju poslovanja u inozemstvo. Moglo se to doznati na Deloitteovoj konferenciji "Rast i promjene" koja se u utorak održala u Zagrebu.

Dario Marenić, predsjednik Uprave Elde, najvećeg hrvatskog proizvođača tekućina za električne cigarete na konferenciji je istaknuo da ga je niz prepreka ponukao da pomisli da li bi mogao sve ovo raditi izvan Hrvatske. "Dobili smo ponudu najveće japanske tvrtke iz naše branše i u takvoj situaciji ozbiljno razmišljate i o takvim mogućnostima", kaže Marenić. Elda je lani imala prihod od 9,8 milijuna kuna i 2,6 milijuna kuna neto dobiti. Marenić pojašnjava da vidi da se država trudi raditi promjene, ali da ima mnogo onih koji se tome odupiru. Kao prvi primjer naveo je SAFU. Središnja agencija za financiranje preko EU projekata, kaže, oduzela im je tri mjeseca vremena u realizaciji investicije u novi pogon samo stoga što su inzistirali na tome da moraju objaviti poslovnu tajnu.

 

2VC

fonda koja imaju sjedište u Hrvatskoj počet će s radom tijekom iduće godine

"Tražili su od nas da u javnom natječaju objavimo detalje tehnologije koju smo sami razvili, a to nismo mogli učiniti", kaže Marenić. Pojašnjava da su strojeve na kojima rade sami razvili. Navodi da na jednom od njih on osobno ima dva patenta, a na drugom tri. Dodaje da su ti strojevi zbog toga nešto što je važan dio njihove konkurentske prednosti na svjetskom tržištu i zbog toga im nije palo napamet da bi to otkrili konkurenciji.  "Na kraju smo uspjeli uvjeriti SAFU, ali smo izgubili tri mjeseca na tome", kaže Marenić.

Nastavlja da su pri aplikaciji projekta mogli bolje proći i da je država građevinsku dozvolu izdala na vrijeme. Dobili su je, navodi, tek ove godine, a ne lani kad im je bila najpotrebnija. "Građevinska komponenta tako nije ušla u vrijednost projekta, a govorimo o iznosu od 15 milijuna kuna", kaže Marenić. Nastavlja i kako se načekao i za struju. Lokalna podružnica HEP-a drsko mu je odgovorila da mu nije mogla spojiti proizvodni pogon na mrežu odmah, nego da je morao čekati tri mjeseca na to, zato što je prepreka navodno bila gradnja kampa za izbjeglice kod Slavonskog broda.

"Sredili smo dozvole, platili im unaprijed pa čekali tri mjeseca uz takvo objašnjenje, a želimo razvoj i jačanje poduzetništva", kaže Marenić. Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva kaže da se očekuje da se u narednom razdoblju poduzetnicima olakša rad sa EU fondovima. Pri tome ne samo u suradnji sa SAFU-om već i kroz dio obveza koje ima u tom poslu Ministarstvo financija. Darko Liović, predsjednik Uprave Hamag-Bicra kaže da će financijski umnogome pomoći i pokretanje oba lokalna VC fonda.

Komentirajte prvi

New Report

Close