Drvo i šuma jamac razvoja lokalne zajednice

Autor: Poslovni dnevnik , 12. siječanj 2017. u 21:59
Franjo Mihelčić/Goran Kovačić/PIXSELL

Pogled na sirovinu i raspolaganje resursom u malim općinama i ruralnim sredinama nije identičan gradskim ili urbanim područjima, gdje je prerada drva tek jedna u nizu gospodarskih djelatnosti.

Drvoprerađivači iz Gerova, Voćina, Sunje ili Vrhovina ne gledaju identično na perspektivu sektora, kao tvrtke koje rade u okolici Zagreba ili većih urbanih središta, a najveći prijepor se pojavljuje oko prava na sirovinu i na dostupnost radne snage.

Treba nam nova paradigma! U ovom novom periodu pred nama, koji podrazumijeva četverogodišnje djelovanje nove administracije vidi se nova prilika da se promijeniti paradigma raspolaganja drvnom sirovinom. To je i prilika da se ojača i unaprijedi postojeći prodajni model sirovine i osigura lokalno zapošljavanje. Sada je sektor dostigao svoju proizvodnu zrelost, već je postigao svojevrsnu širinu, imamo različite uspješne podsektore i disperziju drvoprerađivača po cijelom teritoriju Hrvatske.

Kroz novi sirovinski model može se osigurati ostanak i prerada sirovina u blizini šume, gdje god je to tehnički i logistički moguće. To je u potpunosti u skladu s mnogobrojnim EU načelima i praksama zapadnih zemalja u pogledu korištenja i transporta drvnih sirovina. EU politike kružne ekonomije i model kaskadne uporabe drva, koji je usvojen u srpnju od strane Europske komisije, upravo to promoviraju.

U Hrvatskoj se treba više okrenuti potrebi snažnijeg vrednovanja šumskih posebice resursa, u novom paketu EU mjera vezanih uz klimatsku politiku i energetiku. Model optimizirane kaskadne uporabe drva rezultat je novog i multidisciplinarnog pristupa gospodarenju šumama na razini EU, kojim se nastoji produljiti životni vijek proizvoda od drva i smanjenje emisija CO2. Cilj kaskadnog modela je upotrijebiti drvo više puta prije nego se pretvori u energiju ili odbaci. Hrvatska je pred razvojnim izazovom: kako dodatno organizirati i bolje iskoristiti na šumi baziran sektor?

To je bez sumnje značajna industrija, kako u EU tako i u Hrvatskoj, ne samo po pitanju BDP-a, nego i po pitanju zaposlenosti, ruralnog razvoja, zaštite prirode i zaštite okoliša. U Hrvatskoj primjerice, sektor čini 3,6% BDP-a, a u EU 7,5% BDP-a. U nekim sektorskim područjima Hrvatska je predvodnik dobrih trendova, a u nekima moramo još dosta toga promijeniti ili poboljšati. Novi pristup treba podrazumijevati i decentralizaciju šumarstva, gdje je to opravdano i gdje je provedivo. Posebno mjesto u državnim politikama trebaju imati lokalne teme, poput korištenja sirovine mekog drva, lokalni drvoprerađivački kapaciteti i zapošljavanje, uključujući i mikro te mala poduzeća.  

Komentirajte prvi

New Report

Close