Davor Škrlec: Radi li Hrvatska svoje energetske dokumente da bi zadovoljila obveze prema Bruxellesu ili misli ozbiljno

Autor: Darko Bičak , 16. veljača 2017. u 12:29
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Europska unija želi zadržati lidersku poziciju u čistim tehnologijama i energetskoj učinkovitosti, a isto tako u narednom razdoblju dalje razvijati taj sektor”, kazao je Škrlec.

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec upozorio je na nužnost prilagodbe javnih politika i investicijskih planova naše zemlje s energetsko-klimatskom politikom Europske unije. "Važno je da li Hrvatska svoje energetske dokumente radi samo zato da bi formalno zadovoljila obveze prema Bruxellesu ili zbilja misli ozbiljno i daje mig investitorima da je spremna za njih. Europska unija želi zadržati lidersku poziciju u čistim tehnologijama i energetskoj učinkovitosti, a isto tako u narednom razdoblju dalje razvijati taj sektor", kazao je Škrlec.

Dodaje da je energetska politika zapravo kružna ekonomija jer povezuje energetiku s gospodarenjem otpadom i transportom jer su to kritični sustavi u proizvodnji CO2. Zbog svega toga je nužno razviti tržište kapitala koje će prepoznati prednosti ulaganja u čiste tehnologije. "U brojkama EU paket čiste energije znači 379 milijardi eura ukupnih investicija godišnje, uz dodatnih 177 milijardi eura godišnje javnih i privatnih investicija od 2021. te porast BDP-a za jedan posto u idućem desetljeću. Tu je i 900 tisuća novih radnih mjesta koja trenutno ne postoje uz smanjenje emisija ugljika EU gospodarstva za 43 posto. U konačnici će se tu ostvariti i posebnih 27 milijardi eura godišnje za istraživanje i razvoj", ističe Škrlec. Dodaje da se ovdje računa o dodatnih 700 tisuća radnih mjesta u građevinskom sektoru, 230 tisuća novih inženjera te 27 tisuća ljudi vezanih uz industriju čelika i željeza.

Francuska je jedna od zemalja koja je naviše napravila po pitanju primjene novih tehnologija. "Oni su svoj zakon o toj tematici nazvali Zakon o tranziciji energije što dovoljno govori o tome da oni imaju čitavu strategiju koja u svojoj bazi ima, ne primjenu, nego tranziciju energije. Energetska tranzicija zahtjeva istovremeno uštedu energije i zamjenu energenata. S druge strane, jednom optimizirana, energetska tranzicija je kapitalno zahtjevna ali održiva. U konačnici su Francuzi zaključili da im je energetska tranzicija prilika za održivi ekonomski rast", kaže zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.  

Komentirajte prvi

New Report

Close