Danas doznajemo tko su najbolji gospodarstvenik i događaj godine

Autor: Darko Bičak , 04. prosinac 2017. u 11:01
Lanjski laureati Ante Vlahović iz Adris Grupe i ministar Zdravko Marić koji je priznanje primio za rast BDP-a/Marko Lukunić/PIXSELL

Bitni su izvrsnost poslovanja, natprosječni rezultati, uspješan ulagački projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Poslovni dnevnik i Večernji list danas na svečanosti u Zagrebu drugi put dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije su poslovanje ili snažan utjecaj presudno utjecali na gospodarska kretanja u zemlji, ali i mijenjali ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.  Stručni žiri i čitatelji su mogli birati jednog od ovih nominiranih gospodarstvenika: Željko Kukurin – Valamar Riviera, Silvio Kutić – InfoBip, Željko Pavlin – HS produkt, Marko Pipunić- Žito i Mate Rimac – Rimac Automobili. 

Pet osnovnih kriterija
U konkurenciji za Gospodarski događaj godine bili su nominirani: donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku (tzv. lex Agrokor), pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati ovogodišnje turističke sezone.  Pri nominaciji, kao i pri izboru gospodarstvenika, žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Čitatelji obiju novina i stručni žiri lani su izabrali identično – za Gospodarstvenika godine proglašen je predsjednik Uprave Adris Grupe Ante Vlahović, a Gospodarski događaj godine bio je rast BDP-a. Evo što su o projektu Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista izjavili ugledni poslovni ljudi i naši partneri. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine ističe da iza uspjeha Ine stoji puno znanja, rada i energije te je uvjeren sam kako će i u godinama koje slijede o Ini govoriti kao o vodećoj hrvatskoj kompaniji, no vesele ga i uspjesi drugih. 

 

5 kandidata

bilo je u svakoj od dvije kategorije

"S obzirom na sve to, sasvim je prirodno da budemo uključeni u inicijativu izbora najuspješnijeg gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine. Tržišne okolnosti stalno se mijenjaju, no Ina bilježi stabilnost i rast. Upravljamo najvećom moderniziranom maloprodajnom mrežom u Hrvatskoj, a naš veleprodajni udio je stabilan, kao i izvoz naftnih derivata. Raste domaća proizvodnja nafte, ali i plina na kopnu. Financijski smo stabilni i među vodećim smo hrvatskim ulagačima, posvećeni istraživanju i proizvodnji s ciljem obnove rezervi.

Najveći smo hrvatski izvoznik godinama, a upravo taj projekt donosi nove izvozne prilike. Istovremeno želimo i dalje biti kvalitetan partner zajednici, poželjan poslodavac i faktor društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj", ističe Áldott.  Primož Polajnar, generalni direktor Hewlett-Packarda (HP) Adriatic naglašava da je HP projekt prepoznao kao iznimno važnu inicijativu u naglašavanju važnosti razvoja gospodarstva. "Budući da je HP, kao američka tvrtka bitan dionik lokalnog gospodarstva, od velike nam je važnosti poticati izvrsnost na svim područjima ekonomije kao i njen razvoj", navodi Polajnar. 

Zajednički uspjeh
John Mathias Gasparac, predsjednik Uprave, PwC Hrvatska, ističe da cijeneći važnost hrvatskog tržišta i gospodarskih subjekata koji na njemu posluju te svakodnevno surađujući s vodećim domaćim i inozemnim kompanijama svjesni su potrebe, kvalitete i značaja projekta izbora najboljeg u gospodarstvu.  "Već drugu godinu podržavamo ovaj događaj, dajući tako doprinos izvrsnosti u poslovanju jer upravo ona jest ono čemu težimo i u što kontinuirano ulažemo, nastojeći aktivno sudjelovati u izgradnji povjerenja u društvu i rješavanju važnih problema.

Trudimo se klijentima dati najbolji savjet i voditi ih kroz sve kompleksnije poslovno okruženje istovremeno potičući pozitivne promjene. Tako ostajemo strateški relevantni i zajednički postižemo uspjeh. Pozdravljamo ovakve inicijative jer njihovim promicanjem kao i isticanjem pozitivnih primjera u našem gospodarstvu, uz jasno vidljive i mjerljive rezultate, svi zajedno otvaramo prostore bolje i kvalitetnije budućnosti hrvatskog gospodarstva, ali i društva u cjelini", kaže Gasparac.

Komentirajte prvi

New Report

Close