Črnkas se predstavio na konferenciji koju je u Bruxellesu organizirao Andrej Plenković

Autor: Marta Duić , 23. lipanj 2016. u 22:00
Luka Bogdan i Marko Pavić, voditelji projekta Črnkas/Sanjin Strukić/PIXSELL

Hrvatska je i dalje treća zemlja u Europskoj uniji po nezaposlenosti mladih i ispred nas su samo Grčka i Španjolska, pa je daljnji angažman Komisije itekako dobro došao.

Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, organizirao je u suradnji s Centrom Wilfried Martens u Europskom parlamentu konferenciju 'Učinci politika EU-a za zapošljavanje mladih', na kojoj je predstavljen EU projekt Črnkas – Črnomerec poslovni klub.

Riječ je o projekt kojem je Grad Zagreb nositelj, a provodi se u partnerstvu s Institutom za stručno usavršavanje mladih i Europskim savjetom za mentorstvo i coaching. Na konferenciji se okupilo više od stotinu sudionika među kojima su bili i predstavnici Europske komisije, Vlade Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Revizorskog suda, Europskog parlamenta te niza europskih organizacija i međunarodnih nevladinih udruga specijaliziranih za pitanja mladih Marko Pavić i Luka Bogdan, voditelji projekta Črnkas – Črnomerec Poslovni klub s Instituta za stručno usavršavanje mladih i Helena Beus, voditeljica odjela za mlade Grada Zagreba predstavili su rezultate konkretnog europskog projekta 'Črnkas' koji je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda sa 73.000 eura i sufinanciran sredstvima Grada Zagreba, a usmjeren je na osposobljavanje mladih za ulazak na tržište rada.

 

39posto

je stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj i jedna je od najvećih u EU

Andrej Plenković istaknuo je da aktivne mjere Europske komisije kroz Jamstva za mlade te sredstva iz Europskog socijalnog fonda pomažu naporima hrvatske Vlade u okolnostima kada nezaposlenost mladih koja iznosi 39 posto predstavlja krupan socijalni i gospodarski problem zemlje. Kao član Odbora za proračune, naglasio je kako se u okviru rasprava o europskom proračunu kontinuirano zalaže za povećanje sredstva za mlade, mobilnost i zapošljavanje unatoč drugim izazovima s kojima se susreće EU. "Nakon globalne financijske i gospodarske krize na razini cijele EU u 2013. bilo je oko 5,6 milijuna nezaposlenih mladih, dok ih je danas oko 4,2 milijuna, što znači da su mjere Komisije pomogle gotovo milijun i pol mladih u EU da pristupe tržištu rada", poručio je Plenković.

S obzirom na to da je Hrvatska i dalje treća zemlja u EU po nezaposlenosti mladih i ispred nas su samo Grčka i Španjolska, Plenković je ocijenio nužnim daljnji angažman Komisije i država članica koje trebaju raditi na stvaranju poticajnijeg poslovnog okruženja, kao i prilagodbi obrazovnih sustava realnim potrebama tržišta rada s ciljem rješavanja dugotrajne nezaposlenosti mladih uz promoviranje inovacija, poduzetništva i samozapošljavanja. U sklopu ove konferencije, Plenković je ugostio i dvadesetak mladih sudionika europskog projekta 'Črnkas – Črnomerec Poslovni klub', a na konferenciji su, uz zastupnika Plenkovića, sudjelovali i zamjenica načelnice u Općoj upravi Europske komisije za zapošljavanje Anita Vella, pomoćnica ministrice rada u Vladi Republike Hrvatske Katarina Ivanković Knežević, Miljenko Sedlar, zamjenik pročelnice Ureda za projekte i programe Europske unije Grada Zagreba te Eoin Drea, stručnjak za politiku mladih i zapošljavanje iz Centra Wilfried Martens.

"Prezentirali smo naš projekt Črnkas – Črnomerec poslovni klub, putem kojeg smo 120 mladih educirali za tržište rada, a njih 45 posto je našlo posao mjesec dana nakon završetka radionice", kaže Marko Pavić. Luka Bogdan ističe kako je cilj projekta pomoći mladima da od ono malo radnih mjesta koliko ih se stvara u Hrvatskoj, mladi dobiju što više. "Naravno, kada ekonomija krene na bolje, bit će i više radnih mjesta, ali mi do tada moramo osnažiti mlade", smatra Bogdan. Miljenko Sedlar govorio je o aktivnostima za zapošljavanje mladih na razini Grada Zagreba, uspješno provedenim EU projektima te o učincima provedbe programa Komisije na lokalnoj razini s akcentom na Hrvatsku.

Katarina Ivanković Knežević prezentirala je mjere zapošljavanja mladih te je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska dobila akreditaciju za korištenje Europskog socijalnog fonda i time osigurala uspješno povlačenje sredstava za zapošljavanje i socijalnu uključenost mladih. Anita Vella je istaknula glavne izazove pri provedbi Jamstva za mlade u Hrvatskom koje su u kontekstu specifičnih preporuka Europske komisije za Hrvatsku za zapošljavanje mladih u okviru Europskog semestra.

Izdvojila je visoku razinu nezaposlenosti mladih, posebice onih s relativno slabije razvijenim vještinama potrebnim za ulazak na tržište rada. Dodala je da je za Hrvatsku bitna i tehnička implementacija programa na nacionalnoj razini te bolje praćenje mladih izvan sustava zaposlenja i obrazovanja, a koje bi u Hrvatsku trebalo biti uvedeno sljedeće godine. Zaključila je kako će značajnije i dugoročne učinke biti moguće postići jedino poboljšanjima u obrazovnom sustavu i aktivnim mjerama zapošljavanja mladih.

Komentirajte prvi

New Report

Close