Coca-Coli dvostruko priznanje za održivo poslovanje

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2014. u 14:09
Najveći je napredak postignut u području upravljanja robnim markama/Marko Jurinec/PIXSELL

Ocjenu “A” dodijelila joj je organizacija The Carbon Disclosure Project nakon uvrštavanja na Dow-Jonesove indekse održivosti.

Skupina Coca-Cola Hellenic, drugi po veličini punioničar tvrtke The Coca-Cola Company u svijetu, dobila je ocjenu "A" od neprofitne organizacije Carbon Disclosure Project (CDP) te mjesto na indeksu CDP Global Climate Performance Leadership Index 2014.

To je još jedno postignuće tvrtke koja je nedavno proglašena vodećom tvrtkom među svjetskim proizvođačima napitaka po Dow-Jonesovim indeksima održivosti (DJSI) za 2014. godinu. Skupina Coca-Cola Hellenic sedmu je godinu uzastopce uvrštena u te indekse, a ovo je prva godina da je na vrhu i svjetskoga i europskoga indeksa.CDP je neprofitna organizacija koja tvrtkama na raspolaganje stavlja jedini svjetski sustav za mjerenje, otkrivanje i dijeljenje važnih podataka te upravljanje njima. Tako potiče tvrtke na otkrivanje vlastitoga utjecaja na okoliš i poduzimanje mjera za njegovo smanjenje.Ove je godine CDP također povisio ocjenu Skupine Coca-Cola Hellenic na "A" s prošlogodišnjega "B" te tvrtki, uz mjesto koje već ima na popisu The A List: Global Climate Performance Leadership, dodijelio mjesto na britanskome indeksu FTSE 350 Leadership Index, koji prvi put uzima u obzir sve tvrtke diljem svijeta koje prednjače u prilagodbi klimatskim promjenama, a ne samo petsto najvećih svjetskih tvrtka.

Dow-Jonesovim indeksima održivosti ocjenjuje se više od 2500 najvećih svjetskih tvrtka prema financijski bitnim gospodarskim, ekološkim i društvenim kriterijima. Nakon procjene odabire se najboljih 10 % tvrtka unutar svake gospodarske grane te se one uvrštavaju u Dow-Jonesove indekse.U Dow-Jonesovim indeksima održivosti Skupina Coca-Cola Hellenic zauzela je prvo mjesto u proizvodnji pića među 30 tvrtka uvrštenih na svjetski popis u skladu s Dow-Jonesovim indeksom održivosti i među 10 tvrtka uvrštenih na europski popis tvrtka relevantnih prema Dow-Jonesovu indeksu održivosti. Ukupna ocjena održivoga poslovanja tvrtke iznosi 89% (prošle je godine iznosila 81%), a tvrtka je postigla i najbolje ocjene s obzirom na ekološke i društvene kriterije.

Najveći je napredak postignut u području upravljanja robnim markama i odnosa s kupcima, zdravlja i prehrane, upravljanja lancem opskrbe, privlačenja i zadržavanja darovitih zaposlenika te razvoja ljudskih potencijala. Pri vrednovanju na temelju ekoloških kriterija upravljanje ambalažom i riziku za vode nagrađena je s najvećih 100 bodova.Glavni izvršni direktor Skupine Coca-Cola Hellenic Dimitris Lois izjavio je: "Oduševljeni smo što smo prepoznati kao vodeća tvrtka u svojoj gospodarskoj grani na osnovi dvaju mjerila korporacijskoga održivoga poslovanja. Naš znatan napredak ove godine prema Dow-Jonesovim indeksima održivosti te povećanje ocjene s "B" na "A" u vrednovanju CDP-a pokazuju da je održivost u središtu našega poslovanja, a te su dvije nagrade važna potvrda našega dobrog rada."

Osvrćući se na tvrtke koje su uvrštene u CDP-ov Climate Disclosure Leadership Index , glavni je izvršni direktor CDP-a Paul Simpson izjavio: "Ispuštanje stakleničkih plinova na svjetskoj razini i dalje raste i bit ćemo izloženi velikim financijskim rizicima ako ga ne smanjimo. Potreba za podacima o korporacijskome utjecaju i strategijama za prilagodbu klimatskim promjenama kako bi se smanjio utjecaj nikada nije bila veća te stoga čestitamo onim tvrtkama koje su uvrštene u CDP-ov Climate Disclosure Leadership Index. Navedene su tvrtke odgovorile na sve veću potrebu za ekološkom odgovornošću i trebaju potaknuti druge da slijede njihov primjer."

Predali podatke

Povećanje kapaciteta proizvodnje

Skupina Coca-Cola Hellenic dala je sveobuhvatne podatke o mjerenju i upravljanju svojim ugljikovim otiskom, postupcima i rezultatima strategije prilagodbe klimatskim promjenama te upravljanja rizicima, koji su jasno odredili i brojčano izrazili rizike i mogućnosti povezane s klimatskim promjenama te su za posljedicu imali niz inicijativa uključujući:

  • podržavanje povećavanja kapaciteta ruske proizvodnje šećerne repe, što će do 2015. dokinuti potrebu za uvozom šećera potrebnoga za poslovanje tvrtke
  • suradnju s dobavljačima na uvođenju rashladne opreme bez hidrofluorugljika (HFC), što znači da će do 2015. sva rashladna oprema biti bez hidrofluorugljika
  • ulaganje od 3 mil. € 2013. u programe za uštedu energije u Skupini

Te su inicijative pridonijele smanjenju ukupnoga ispuštanja ugljika (izravnoga i neizravnoga) od 5,3 % u odnosu na prethodnu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close