Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom uskoro će se realizirati

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 07. travanj 2017. u 13:38
Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

U sklopu Poslovnog uzleta najavljeni su i drugi veliki zahvati.

U urbanizaciji Ivanić – Grada, što je bila tema druge panel diskusije, najveću ulogu imaju razvojne strategije i dugo očekivani infrastrukturni projekti. Jedna od njih je Regionalni vodoopskrbni sustav (RVS) Zagrebačke županije Zagreb istok, odnosno projekt priključenja na javni vodoopskrbni sustav kojim su obuhvaćeni  gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina i Vrbovec te deset općina s istoka Zagrebačke županije.

Važnu ulogu ima i sustav gospodarenja otpadom komunalnog društva u vlasništvu grada Ivanić-Grada, općine Križ i općine Kloštar Ivanić, Ivakop, koji je predstavila direktorica Sanja Radošević. Uz temeljne djelatnosti organiziranog sakupljanja, prijevoza i zbrinjavanja komunalnog otpada Ivakop posebnu pažnju posvećuje i dovršetku sanacije odlagališta otpada Tarno, zatim izgradnji reciklažnog dvorišta na prostoru odlagališta, nabavi dodatne količine kompostera te organiziranje sakupljanja zelenog otpada po pozivu i bio-otpada od korisnika iz stambenih zgrada. Sredinom ožujka otvoreno je i reciklažno dvorište u općini Kloštar Ivanić, a kao jedan od najvažnijih ciljeva postavljeno je smanjenje otpada od 50 posto do 2020. godine, poručila je Radošević.

Osvrnula se i na navike građana u odvajanju i prikupljanju, ali rješavanju problema s otpadom. „Komposteri u domaćinstvima postoje već godinama. Neki od nas niti ne žele preuzeti komposter jer već imaju postojeće inačice. Već treću godinu provodimo edukacije i dijelimo kompostere i tek sad bilježimo konkretne rezultate. Problem je što na državnoj razini ne postoji cjelovit i usuglašen sustav. Raspitujemo se i istražujemo dobre prakse drugih gradova, no takvih primjera nema mnogo, ali se trudimo postići zacrtane ciljeve i visoko postavljene kriterije“, dodala je.

Cjeloviti sustav gospodarenja otpadom uskoro će se realizirati što će biti preduvjet za održivi razvoj, a u skladu s time ćemo nastojati promijeniti i navike naših građana, dodao je gradonačelnik Ivanić – Grada Javor Bojan Leš. „Ivanić Grad je prije dvije godine krenuo u izradu plana gospodarenja otpadom, ali smo zastali jer se čekao državni plan i to gotovo godinu i pol dana. Sada je spreman za usvajanje i čekaju se natječaji Ministarstva zaštite okoliša na koje se planiramo prijaviti i u gradskom su proračunu predviđena sredstva za subvencioniranje. Za nas je bitna reciklaža u samim dvorištima te izgradnja sortirnice koju ćemo smjestiti u Poslovnoj zoni Ivanić – Grada. Određeni dio odvojenog otpada ima vlastitu vrijednost te će donijeti nove prihode. Edukacije građana provodimo od njihove vrtićke dobi jer jednostavno se moramo prilagoditi direktivama Europske unije“, naglasio je gradonačelnik.

U sklopu Poslovnog uzleta najavljeni su i drugi veliki zahvati. „RVS će imati multiplikatorni efekt. Izgradnju RVS prate tri projekta prijavljena na EU fondove te će se u sljedećih nekoliko godina u infrastrukturu istočnog dijela Zagrebačke županije investirati oko milijardu i sto milijuna kuna“, kazao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten naglasivši i mogućnost saniranja nezaposlenosti upravo njihovom realizacijom.

Vladimir Žigrović, direktor Gospodarenja otpadom Zagrebačke županije, osvrnuo se na plan gospodarenja otpadom. „Stanovnicima Ivanić – Grada dobro je poznato da smo i ranije pokušali izvesti izradu studije izvodivosti projekata regionalnih centara za gospodarenje otpadom (CGO). Komunikacija nije bila uvijek jednako uspješna, ali sada očekujemo bitne promjene jer od 600 tisuća tona koliko iznosi kapacitet za centre za prikupljanje otpada još 400 tona nije stalo u postojeća dva CGO-a što bi mogla biti izvrsna prilika za realizaciju naših planova“, poručio je. 

Komentirajte prvi

New Report

Close