Cirkularna ekonomija u prvom planu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. veljača 2016. u 22:00
Iva Pripuz Špekuljuk, članica Uprave C.I.O.S. grupe

C.I.O.S. grupa od osnivanja ulaže u nova postrojenja i tehnologije, s ciljem maksimalne usklađenosti s direktivama Europske unije.

C.I.O.S. d.o.o. upravljačko je društvo C.I.O.S. grupe, osnovano 1991. godine, sa sjedištem u Zagrebu. C.I.O.S. grupa u većinskom je vlasništvu njemačke Scholz grupe, osnovane davne 1872. godine, jedne od top pet svjetskih korporacija u području recikliranja i obrade čeličnog i metalnog otpada, koja godišnje obradi gotovo 8 milijuna tona otpada.

U posljednjih dvadeset i pet godina poslovanja C.I.O.S. grupa je prerasla u vodeću grupaciju u regiji za sakupljanje i recikliranje otpada s pretežito metalnom komponentom, a proširili su poslovanje i na ostale otpadne materijale. Članice C.I.O.S. grupe djeluju u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, te Bosni i Hercegovini. Svoje poslovne aktivnosti gospodarenja raznim vrstama otpada provode na više od 80 lokacija u regiji, u kojima je zaposleno više od 1500 djelatnika, od čega 1000 u Hrvatskoj.

C.I.O.S. grupa godišnje obrađuje oko milijun tona metalnog i drugog otpada. Poslovni uspjesi C.I.O.S. grupe vezani su uz stalna ulaganja u kadrovski razvoj, organizacijska i tehnološka unaprjeđenja, te uz zadovoljavanje najviših standarda zaštite okoliša. Članice C.I.O.S. grupe posluju u skladu sa međunarodnim normama upravljanja kvalitetom (ISO 9001:2008), upravljanja zaštitom okoliša (ISO 14001:2004) te upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu (OHSAS 18001:2007). S Ivom Pripuz Špekuljuk, članicom Uprave C.I.O.S. d.o.o razgovarali smo odgovornom gospodarenju komunalnim otpadom i obvezama koje je po tom pitanju Republika Hrvatska preuzela od EU. 

C.I.O.S. grupa u javnosti je poznata kao obrađivač otpadnih vozila. Možete li nam nešto više reći o tome?
Obrada otpadnih vozila započinje u društvu CE-ZA-R Centar za reciklažu d.o.o., članici C.I.O.S. grupe, na više lokacija diljem Hrvatske. Nakon izdvajanja opasnih komponenti (akumulatora, maziva, motornih ulja i goriva) u kontroliranim uvjetima, koje se zbrinjavaju na ekološki siguran i propisan način, skidaju se plastični, gumeni i stakleni dijelovi vozila koji se koriste u daljnjim procesima recikliranja. Metalne komponente vozila dalje se obrađuju i pretvaraju u sekundarne sirovine (sekundarni čelik) čime je postignut stupanj recikliranja otpadnog vozila od 75%. Preostalih 25% materijala dobivenog iz primarne obrade je tzv. otpadna frakcija, mješavina različitih materijala. Značajan iskorak u daljnjem recikliranju ovog materijala napravljen je izgradnjom novog postrojenja u sklopu društva DEPOS d.o.o. u Sisku, gdje je instalirana inovativna linija za mehaničku obradu otpadne frakcije, a prema idejnom projektu stručnjaka C.I.O.S. grupe. U tehnološkom procesu ovog postrojenja, iz otpadne frakcije izdvajaju se metali, aluminij, polimeri te goriva frakcija otpada koja se dalje koristi kao alternativno gorivo umjesto fosilnih goriva. Na ovaj način C.I.O.S. grupa je osigurala ponovnu oporabu i uporabu više od 95% prosječne mase otpadnih vozila, što je i obveza Republike Hrvatske preuzeta iz EU direktiva, a pomoću C.I.O.S. grupe i ovog postrojenja ta obveza Republike Hrvatske je ispunjena. Kapaciteti postrojenja za oporabu otpadnih vozila članica C.I.O.S. grupe dostatni su za količine otpadnih vozila koja nastaju na području države. 

U vašoj grupi posluju društva koja se bave gospodarenjem komunalnim otpadom o kojem svaki dan čujemo nešto u medijima?
Od 2013. godine u sustavu C.I.O.S. grupe posluju dva društva koja se bave gospodarenjem komunalnim otpadom, društva EKO-FLOR PLUS d.o.o. i C.I.O.S. MBO d.o.o. S oko 350 djelatnika i stotinjak vozila različitih namjena, EKO-FLOR grupa pruža niz usluga gospodarenja industrijskim (proizvodnim) i ambalažnim otpadom. Temeljem više od 50 koncesijskih ugovora skuplja se miješani komunalni, selektivni (primarna selekcija) i glomazni otpad iz kućanstava i tvrtki općina sjeverne i središnje Hrvatske, kao i Slavonije. EKO-FLOR grupa surađuje kroz komunalnu djelatnost, ali i djelatnost gospodarenja industrijskim otpadom s više od 50.000 fizičkih i 3500 pravnih osoba u cijeloj Hrvatskoj. U vlastitim skladišnim prostorima prikupljeni otpad se sortira, obrađuje, kompaktira, a zatim prosljeđuje na daljnju oporabu. U sustavu EKO-FLOR grupe postoji kompostana s oko 3000 m2 površine predviđene za aerobno kompostiranje. Širina usluga, od jednokratnih prijevoza otpada do cjelovitih programa za rješenje svih vrsta otpada, omogućila je EKO-FLOR grupi da pravnim osobama nudi uslugu 'ključ u ruke'. Društvo C.I.O.S. MBO d.o.o. iz Varaždina specijalizirano je za mehaničku i biološku obradu komunalnog i neopasnog industrijskog otpada. Postrojenje za mehaničko-biološku obrada (MBO) u Varaždinu je trenutačno jedino postrojenje u Hrvatskoj za mehaničko-biološku obradu otpada koje je potpuno u funkciji, prošlo je probni rad i ima sve potrebne dozvole.  Tehnički kapacitet postrojenja je 95.000 tona godišnje, a u postrojenju se, u svrhu maksimalne materijalne oporabe, obrađuje komunalni otpad, otpad preostao nakon primarnog izdvajanja, te neopasni industrijski otpad. U Hrvatskoj se još uvijek, usprkos regulativi, velika količina komunalnog otpada bez ikakve obrade direktno vozi na odlagališta jer je to jedinicama lokalne samouprave znatno jeftinija opcija. Pretvaranje otpada u resurse bitan je element zatvaranja kruga u cirkularnoj ekonomiji. Korištenjem kapaciteta obrade MBO postrojenja u Varaždinu može se smanjiti količina komunalnog otpada koji se u Hrvatskoj u velikoj mjeri još uvijek odlaže bez prethodne obrade, što bi pridonijelo ostvarivanju ciljeva Hrvatske prema EU. Da bi se sve ovo ostvarilo, potrebno je da jedinice lokalne i regionalne samouprave donesu i usvoje planove o gospodarenju otpadom koji bi bio u skladu sa važećim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, koji zahtijeva obradu prije odlaganja.

Kako gledate na obveze Republike Hrvatske vezane za gospodarenje komunalnim otpadom?
Pristupanjem Europskoj Uniji i preuzimanjem obveza koje se tiču gospodarenja komunalnim otpadom, Hrvatska je preuzela ciljeve kojima se u točno definiranim rokovima mora smanjiti količina otpada koji se smije odlagati na odlagališta. Konačan pristup EU u području gospodarenja otpadom, a kojeg će i Hrvatska morati usvojiti je prevencija nastajanja otpada, učinkovito odvajanje i sakupljanje, recikliranje i ponovna upotreba, a što će zahtijevati velike investicije u sam sustav, edukacije građana i općenito, podizanje svijesti građana i njihovog odnosa prema otpadu kao i uspostavljanje boljeg nadzora nad cijelim sustavom gospodarenja otpadom.Kako će se nova Vlada postaviti i što će učiniti po ovom pitanju vidjet ćemo u narednom periodu. Mi ćemo  kao grupacija koja se između ostaloga bavi i gospodarenjem komunalnim otpadom, biti spremni podržati ostvarivanje zadanih ciljeva, a što smo i do sada radili. U svrhu pronalaženja optimalnog rješenja za ostvarivanje zadanih ciljeva, apeliramo na predstavnike izvršne vlasti i stručne zajednice da se zajedničkim naporima učini sve da bi se u što kraćem roku uspostavio učinkoviti sustav gospodarenja otpadom, te kako se ne bismo doveli u poziciju da moramo plaćati visoke kazne Europi zbog nepoštivanja zadanih ciljeva. Također, moramo učiniti sve da našoj djeci osiguramo očuvanu prirodu i zdrav okoliš.

Koje je ciljeve pred sebe postavila C.I.O.S grupa?
Vlasnici C.I.O.S. grupe od osnivanja ulažu u nova postrojenja i tehnologije, s ciljem maksimalne usklađenosti s EU direktivama. Unazad 10 godina, društvo C.I.O.S. uložilo je više od 330 milijuna kuna u suvremene reciklažne centre s najboljom dostupnom tehnologijom, s ciljem povećanja efikasnosti materijalne oporabe odnosno dobivanja što većih količina sekundarnih sirovina iz otpada, uz zadovoljavanje najviših standarda zaštite okoliša. Planovi, strategije razvoja i poslovanje C.I.O.S. grupe temelje se i usmjereni su na usklađenost sa cirkularnom ekonomijom, naslonjeno na strategije i planove EU te njihove najbolje prakse.  Vezano uz navedeno, posebnu pažnju usmjeravamo na širenje usluga vezanih uz zbrinjavanje raznih kategorija otpada, a kroz edukacije građane ćemo pokušati usmjeriti na pravilno i ekološki prihvatljivo razdvajanje te zbrinjavanje otpada iz kućanstava, čime bi se utjecalo i na smanjenje 'sive zone' gospodarenja određenim kategorijama otpada, te u daljnjim ulaganjima osigurati maksimalno recikliranje i održiv sustav gospodarenja otpadom. Neke od inicijativa koje smo pokrenuli odnose se na uspostavu integrirane prodajne mreže rabljenih auto dijelova, implementaciju sustava za sortiranje polimera te povezivanja s industrijom plastike. Dodatno, istražujemo mogućnosti daljnje oporabe materijala nastalih u procesima recikliranja koji se postojećim tehnologijama, ne mogu efikasno materijalno oporabiti. Pratimo promjene i trendove u svijetu i smatramo da najavljene promjene u EU direktivi o otpadu C.I.O.S. grupe donose velike komparativne prednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close