Cilj nam je privući filmske projekte u Zadar i poticati kreativnu industriju

Autor: Poslovni dnevnik , 11. veljača 2015. u 22:00
Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije

Aktivnosti INOVAcije usmjerene su na tri strateška projekta koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vedrana Kevrić ravnateljica je Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVAcija. Za Poslovni dnevnik govori o projektima institucije kojoj je na čelu te otkriva zašto je fokus stavljen na razvoj kreativne industrije na području Zadarske županije.

Koji su planovi i aktivnosti županijske ustanove INOVAcija?
Aktivnosti Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije usmjerene su na tri strateška projekta Zadarske županije za koje je u tijeku priprema natječajne dokumentacije za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Radi se o centrima kompetencija i specijaliziranim inkubatorima za tvrtke iz sektora metaloprerađivačke industrije, prehrambeno prerađivačke industrije te kreativne industrije.  Prva dva sektora imaju dugu tradiciju u Zadarskoj županiji dok je kreativna industrija prepoznata kao sektor koji ima značajan potencijal za rast u Zadarskoj županiji i Republici Hrvatskoj. Potrebe za pokretanjem ovih projekata iskazane su od regionalnog gospodarstva, a projektni timovi sastavljeni su od predstavnika privrednog sektora, lokalne i regionalne samouprave te obrazovnih i znanstvenih institucija. Centri kompetencije i specijalizirani inkubatori dio su ukupne poduzetničke infrastrukture, a provode projekte razvojnog ili proizvodnog karaktera te razvijaju kompetencije u pojedinim područjima u svrhu jačanja konkurentnosti pojedinog sektora. Važno je naglasiti i obrazovnu funkciju centara bez koje njihovo djelovanje ne bi ispunilo cilj. Kao dio budućeg centra Kreativne industrije u sastavu INOVAcije započeo je s radom Filmski ured Zadar.

 

200filmskih

lokacija definirano je u Zadarskoj županiji

Koji je smisao osnivanja Filmskog ureda Zadar? 
Filmski ured Zadar javnosti je predstavljen u siječnju 2014. godine. Cilj ureda je privlačenje filmskih projekata i poticanje razvoja filmske i cjelokupne kreativne industrije u kojoj leži veliki potencijal i o kojoj se u posljednje vrijeme u Hrvatskoj sve više govori. Filmski ured Zadar nastao je osluškujući potrebe profesionalaca u filmskoj industriji nakon što se pokazalo da su predugi postupci prilikom ishođenja dozvola i otežano snalaženje u zakonima i propisima pojedinih sredina ponekad presudni prilikom donošenja odluke o snimanju te nerijetko dovode i do odustajanja jer i u kreativnoj industriji doista vrijedi teza "vrijeme je novac". Naime, poznato je da na filmskom projektu u prosjeku sudjeluje stotinjak osoba pa odugovlačenje postupaka izdavanja dozvola uzrokuje nastanak velikih troškova. Želja tima Filmskog ureda Zadar je olakšati snalaženje i ubrzati ishođenje dozvola svima koji imaju namjeru snimati na području Zadarske županije. Uspostava kontakata sa svim značajnim institucijama i jedinicama lokalne samouprave s ciljem što učinkovitijeg ishođenja svih potrebnih dozvola samo je dio posla kojeg će obavljati Filmski ured. 

Kako ćete komunicirati s producentskim kućama i koji su planovi Filmskog ureda Zadar?
Nakon predstavljanja Filmskog ureda Zadar javile su nam se brojne producentske kuće i pojedinci koji rade poslove vezane za filmsku industriju. Mnogi od njih iskazali su zadovoljstvo osnivanjem ureda i sretni su što je "netko prepoznao njihove potrebe".  Očekuju pomoć na razne načine i predložili su nam niz ideja pa i konkretnih projekata. Vrlo nam je važna ta povratna informacija iz struke, koju itekako uvažavamo u svakodnevnom radu. Naša vrata otvorena su za sve koji žele suradnju a zajednički cilj svima je što više snimanja u Zadarskoj županiji, jer od toga koristi može imati čitava lokalna zajednica. Jedan od komunikacijskih kanala novoosnovanog ureda bit će i dvojezična web stranica www.zadarfilmcommission.com na kojoj se putem tražilice jednostavno može pretraživati filmske lokacije. U tijeku je unos cca. 200 filmskih lokacija a brojka nije konačna jer će se ponuda lokacija nadopunjavati i prilagođavati na temelju iskazanih potreba. Želja filmskog ureda je u budućnosti okupiti sve veći broj kreativaca te im dugoročno stvoriti uvjete za edukaciju i rad u svojoj sredini. U planu Filmskog ureda Zadar je usavršavanje budućih filmskih radnika uz pomoć i mentorstvo iskusnih stručnjaka.

Ciljevi INOVAcije

Povezivanje lokalnog poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkim institucijama

Zadarska županija osnovala je u listopadu prošle godine Ustanovu za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije – INOVAcija. Kako je tada istaknuto, s ciljem povezivanja lokalnog poslovnog sektora sa znanstveno-istraživačkim institucijama ta bi ustanova trebala objediniti tri centra kompetencija i to novih tehnologija, za preradu ribe i voća te kreativne industrije. "To je naša nova aktivnost za razvoj gospodarstva, a proizašla je iz strategije pametne specijalizacije koju provodi država", rekao je župan Stipe Zrilić povodom osnivanja INOVAcije, dodajući kako će Ustanova biti i dobra prilika za zapošljavanje mladih stručnjaka koji neće trebati odlaziti iz Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close