Centri za razvoj karijere financirat će se iz EU

Autor: Marta Duić , 24. ožujak 2016. u 22:00
Stefania Skender (HGK), Alen Host (Ekonomski fakultet), Antonija Gladović (Agencija za mobilnost i programe EU), Hrvoje Bakić (MZOS)/GORAN STANZL/PIXSELL

U novoj perspektivi dominantna sredstva EU raspodijelit će se putem natječaja i otvorenih poziva, a novost su izravna sredstva koja će se dodjeljivati stručnim agencijama.

Na panelu Zapošljavanje, tržište rada i obrazovanje u sklopu druge godišnje razvojno-financijske konferencije o EU fondovima, Hrvoje Bakić, voditelj Službe za programe i projekte EU u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) istaknuo je kako je alokacija deset puta veća od dosadašnje i kako tu priliku treba iskoristiti. Naglasio je kako je za visoko obrazovanje spremno 241 milijun eura iz fondova, a za cjeloživotno obrazovanje 188 milijuna eura.

 

241milijun

eura u europskim fondovima spremno je za visoko obrazovanje

"U novoj perspektivi će se dominantna sredstva raspodijeliti kroz natječaje i otvorene pozive. Novost su izravna sredstva koja se dodjeljuju stručnim agencijama, poput projekta e-škola u kojem je Carnet zadužen za digitalizaciju u školstvu", kazao je Bakić. Istaknuo je kako je jedan od glavnih problema u visokom obrazovanju taj što programi iako su akreditirani i kvalitetni ne odgovaraju u potpunosti zahtjevima tržišta rada i radnih mjesta za koje ti studijski programi obrazuju i pripremaju studente.

"Revidiraju se programi, važno nam je postići matching kompetencija i potreba sa tržišta rada. Nažalost, danas u većini studijskih programa studenti nemaju priliku za stjecanje vještina kakve tržište traži i treba. Novi natječaji biti će usmjereni na stjecanje znanja kod samih poslodavaca, a ne samo u obrazovnim ustanovama", poručuje Bakić. Naglasio je kako će fokus biti stavljen i na zajedničke/dvostruke studijske programe kojima će studenti moći steći znanja i u drugim zemljama EU te kako će iznjedriti nove modele financiranja visokih učilišta. Istaknuo je i kako će se iz EU financirati i centri za razvoj karijera, a napravit će se i programi za vrednovanje neformalnog i informalnog učenja na razini visokog obrazovanja.

Antonija Gladović, ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU, naglasila je da je Europska komisija provela anketu koja pokazala kako studenti koji su bili dio Erasmus programa imaju čak 23 posto veću stopu zapošljivosti. Alen Host, izvanredni profesor Ekonomskog fakulteta na Sveučilištu u Rijeci istaknuo je kako bi u današnje vrijeme trebalo dodatno motivirati znanstvenike za vođenje EU projekata te kako bi to trebao biti jedan od kriterija za napredovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close