Calcit Lika prvi županijski poduzetnik po prihodima

Gospićka tvrtka bavi se vađenjem kamena, vapnenca, gipsa, krede.../Dino Stanin/PIXSELL Gospićka tvrtka bavi se vađenjem kamena, vapnenca, gipsa, krede.../Dino Stanin/PIXSELL

Ličko-senjske tvrtke imale su rast prihoda, no u produktivnosti rada su skromne.

Tvrtka Calcit Lika iz Gospića, koja se bavi vađenjem ukrasnog kamena i kamena za gradnju, te vapnenca, gipsa, krede i škriljevca, najuspješniji je ličko-senjski poduzetnik po ostvarenim prihodima, prema evidenciji Fine za 2017.

Ovo poduzeće sa 62 zaposlena ostvarilo je te godine prihode od oko 211 milijuna kuna, ostvarivši pritom dobit od 13 milijuna, po čemu je drugo u Ličko-senjskoj županiji, nakon tvrtke Selan (građevinara koji upravlja vjetroparkom Vrataruša) s 22,3 milijuna kuna neto dobiti i prihodima od 92 milijuna kuna, uz troje radnika.

Slika poduzetništva u ovoj županiji, koja je jedna od najslabije naseljenih u RH, preklani je bila ponešto bolja nego prije, s obzirom na to da je od 817 registriranih poduzetnika njih 549 bilo 'dobitaša' (u 2016. 521), a broj zaposlenih u sektoru je skočio na 4458 (godinu ranije 4183). Ukupno su svi poduzetnici (uključujući i 268 'gubitaša') ostvarili 2,25 milijardi kuna prihoda i 2,19 milijardi rashoda, dobit od 129,8 milijuna i gubitak od 92,6 milijuna, iz čega proizlazi neto dobit od 37,3 mil. kuna. 

"Prosječna mjesečna neto plaća kod poduzetnika iznosila je 4190 kuna, 4,9% više nego 2016.", navodi se u Fininoj analizi. No, u odnosu na one iz drugih županija vrlo su skromni u pogledu ekonomičnosti poslovanja i produktivnosti rada, neto dobiti po radniku (15. mjesto) i neto dobiti (16. mjesto), a još su gori, na 19. odnosno 21. mjestu, po ukupnom prihodu po radniku i ukupnim prihodima, broju poduzetnika i zaposlenih. Glavni grad županije Gospić mjesto je s najviše poduzetnika (208), slijede Novalja (178) i Otočac (143), a isti je redoslijed gradova i po prihodima poduzetnika. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve