Broj craft pivovara nezadrživo raste

Autor: Marta Duić , 16. kolovoz 2018. u 22:00
Domaćin Dana piva je Krešo Marić, čelnik Grupacije malih nezavisnih pivara/D. Špehar/PIXSELL

Neovisni pivari u sklopu Dana piva u Daruvaru danas imaju i konferenciju.

U sklopu 3. 'Dana nezavisnosti', festivala malih nezavisnih pivara održat će se konferencija na temu Nezavisnost kao imperativ.

Riječ je o festivalu koji se danas i sutra održava kao dio daruvarskih Dana piva i koji će okupiti 36 malih nezavisnih pivovara, a nakon konferencije slijedi i festivalski dio na kojem će se predstaviti 50 piva, dok će domaćin, Pivovara Daruvar, predstaviti dva nova piva iz linije Peti Element, pivo s kanabisom – Green Power i kiselo pivo s malinom – Weissberry.

Osmislio ih je voditelj Grupacije malih nezavisnih pivara Hrvatske Krešo Marić. Iako u Hrvatskoj postoji šest većih industrijskih pivovara, tržište bilježi i rastući trend malih tzv. craft pivovara, kojih je trenutačno 40-ak aktivnih s tržišnim udjelom od oko 1,5 posto. Podaci Udruženja pivara pri HGK-u pokazuju da Hrvati, osobito strani turisti, sve više cijene kvalitetno pivo, a s godišnjom proizvodnjom od 3,4 milijuna hektolitara piva zauzimamo 22. mjesto u Europskoj uniji.

Analiza HGK pokazuje da ukupna godišnja potrošnja piva na hrvatskom tržištu, u što je uključena i potrošnja inozemnih turista, iznosi oko 80 litara per capita te je Hrvatska zbog toga na osmom mjestu u EU. Bez turističke potrošnje, potrošnja piva bi bila oko 64 litre po stanovniku. Pivarska industrija, izravno i neizravno, zapošljava oko 28.000 osoba, a na jedno radno mjesto u industriji otvara dodatnih 13 u povezanim djelatnostima. Rastućim trendom otvaranja malih pivovara te značajnim ulaganjima u nove brendove, industrija se prilagođava sve raznolikijim zahtjevima potrošača, što rezultira sve većom ponudom piva u jeku sezone. 

Komentirajte prvi

New Report

Close