Bolja prometna povezanost i jačanje jedinica lokalne i regionalne samouprave ključ su za napredak malog i srednjeg poduzetništva

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2016. u 18:49
Foto: Pixsell

Na panelu su sudjelovali i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun.

Kako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu pokrenuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva i što im je za to potrebno, bile su teme panel rasprave Poslovnog uzleta održane u Virovitici u petak, 20. svibnja.

„Sve što smo danas postigli, naučili smo sami. U Virovitičko-podravskoj županiji svoje smo slabosti pretvorili u prednosti, a sinergija mladosti i znanosti izuzetno je važna“, istaknula je obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak komentirajući predstavljanje rada i projekata regionalne razvojne agencije Vidra i gradske razvojne agencije VTA.

Na panelu su sudjelovali i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun

Požeško-slavonske županije Damir Jakoubek, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko- srijemske županije Zdenko Podolar i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Zajednički problem područja Virovitičko-podravske, Koprivničko-križevačke i Požeško-slavonske županije je velika prometna izoliranost koja otežava rad poduzetnicima i gospodarstvenicima kako bi svojim kvalitetnim proizvodima postići jednaku konkurentnost na tržištu.

„Požeško-slavonska županija nastoji razviti centre kompetencija u poljoprivredi i proizvodnji jer je to naš potencijal koji možemo ponuditi malim i srednjim poduzećima“, istaknuli su zamjenik župana Ferdinand

Troha i pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun Požeško-slavonske županije Damir Jakoubek. Na to se nadovezao pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije Zdenko

Podolar istaknuvši da je potrebno pokrenuti decentralizaciju upravljanja resursima.

„Ključni resursi naše županije su šumarstvo i poljoprivreda, no sve su ingerencije u glavnom gradu. To je velik problem jer koči brzinu i kvalitetu usluge koje bi županije mogle pružiti s jedne strane, a s druge strane, dobit od naših resursa ne vraća se u županiju. No ne treba govoriti samo o materijalnim resursima.

Veliko bogatstvo krije su u mladim i obrazovanim kadrovima“, kazao je Podolar.

Koprivničko-križevačka županija, osim po brojnim velikim tvrtkama, poznata je po malim i srednjim poduzećima koji su gotovo u cijelosti orijentirani na izvoz svojih roba i usluga.

„I ovaj kraj zahvaća slavonska pošast selidbe. Vjerujem da taj problem možemo riješiti jedino povećanjem učinkovitosti usluga gospodarstvenicima koji će stvoriti nova radna mjesta. To je razlog više zašto decentralizacija važna“, rekao je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

Istaknut je primjer Irske koja 58 posto novčanih sredstava vraća u lokalnu zajednicu, dok je u Hrvatskoj taj postotak višestruko niži.

„Decentralizacija je našem sustavu nužna, kako financija, tako i ovlasti. Treba obratiti pažnju s kim se pritom uspoređujemo jer nisu svi europski sustavi i ekonomije isti i primjenjivi“, kazala je Bošnjak.

Domaćin Poslovnog uzleta, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin podržao je stavove o decentralizaciji i istaknuo kako se konkuretnost gospodarstvenika ovog područja može ojačati osnaživanjem općina, gradova i županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close