Bogatim iskustvom i znanjem možemo doprinijeti razvoju tržišta

Autor: Borivoje Dokler , 29. veljača 2016. u 22:00
Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE Hrvatska

Ne slažemo se da će upotreba ‘premijskog’ modela rezultirati povećanjem cijena električne energije, ističe Kraus.

RWE je uključen u razvoj distribucijskih mreža ne samo u Njemačkoj, već i u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj – zemljama koje su već privatizirale infrastrukturu prije više od 10 godina.

U partnerstvu s RWE-om sva ova tržišta su značajno poboljšala energetsku infrastrukturu i stvorila vrijedne lokalne energetske tvrtke", kazao je Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE Hrvatska s kojim smo popričali o poslovanju i položaju tvrtke u Hrvatskoj te prokomentirali novi Zakon o obnovljivoj energiji i visokoučinkovitoj kogeneraciji.  

Sa šest posto ukupnog tržišta u segmentu kućanstva i osam posto u poslovnom segmentu, drugi ste najveći opskrbljivač električnom energijom u Hrvatskoj. Smatrate li to uspjehom s obzirom da ste na hrvatskom tržištu prisutni tek nešto više od dvije godine?
Trenutačno električnom energijom opskrbljujemo 105 tisuća kućanstava i 5 tisuća poduzeća, što je ukupno oko 8 posto hrvatskoj tržišta. Očekujemo da ćemo ove godine dosegnuti 10 posto, što je u skladu s planovima koje smo postavili kad smo ušli na tržište. U međuvremenu smo ušli i na tržište plina, gdje već sada imamo preko tisuću korisnika. Možemo reći da je ovo uspjeh i da smo zadovoljni s postignutim rezultatima. Ali moramo naglasiti da postoji puno prostora za unapređenje uvjeta poslovanja na hrvatskom tržištu.

 

10posto

hrvatskog tržišta električne energije očekuje RWE dosegnuti do kraja ove godine

U Europi je već neko vrijeme u tijeku transformacija s konvencionalnih izvora na ravnomjerniji odnos između konvencionalnih i obnovljivih izvora energije. Kako RWE stoji s tim procesom? 
Tako je. U Europi već neko vrijeme traje proces transformacije, prema ravnomjernijem omjeru konvencionalnih i obnovljivih izvora energije. RWE je prošle godine zajedno s našim partnerima, otvorio jednu od najvećih vjetroelektrana na svijetu, Gwynt y Môr, u Walesu. Možemo reći da smo, u tom pogledu, jedan od najvećih investitora u obnovljive izvore. U planu su i drugi projekti, poput razvoja pametnih, decentraliziranih mreža, koje su, vjerujemo, budućnost europskog energetskog sustava. 

Kako komentirate novi Zakon o obnovljivoj energiji i visokoučinkovitoj kogeneraciji, koji je stupio na snagu početkom godine u Hrvatskoj?
RWE pozdravlja novi zakon kao pozitivan korak, u skladu s direktivama Europske unije i općeprihvaćenom poslovnom praksom. Mehanizam poticaja proizvodnje, prema novom zakonu, donosi transparentniji i učinkovitiji sustav poticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, što će, prema našem mišljenju, dovesti do povećanja udjela električne energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji na hrvatskom tržištu. Prelazak s 'Feed-in' sustava poticaja na premijski model donosi red i transparentnost u subvencioniranje obnovljivih izvora. Ne slažemo se da će upotreba 'premijskog' modela rezultirati povećanjem cijena električne energije, zbog povećanja naknada za poticanje proizvodnje. Krajnji kupci su do sada poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora financirali kroz manju naknadu, ali su s druge strane plaćali višu cijenu električne energije. Sada će se proizvodnja iz obnovljivih izvora energije financirati isključivo kroz naknadu, što je puno transparentnije i kupci će znati točno koliko sudjeluju u poticajima. Dodatnu vrijednost donosi i uvođenje tzv. 'Eko bilančne' skupine i obveze planiranja proizvodnje. Dosadašnji način proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora bez 'kontrole' i planiranja stvarao je operatoru prijenosnog sustava (HOPS) velike probleme u osiguranju stabilnosti i pouzdanosti sustava, odnosno uravnoteženju sustava, što je rezultiralo dodatnim troškovima koje su na kraju opet snosili potrošači. Ovakvim uvođenjem reda u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije stvaraju se preduvjeti za racionalnije vođenje sustava, odnosno smanjenje troškova, a još važnije stvaraju se preduvjeti za osiguranje stabilnosti sustava, a samim time i za omogućavanje povećanja ukupnog udjela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije u sustavu.

RWE je prisutan u 21 zemlji diljem svijeta. Kao aktivni opskrbljivač električnom energijom u 12 europskih zemalja imate više od 23 milijuna korisnika električne energije i plina. Planirate li uskoro širenja i na nova tržišta i gdje je trenutačno najveći fokus?
U zemljama jugoistočne Europe strateški stupovi našeg poslovanja su obnovljivi izvori energije, pametne mreže i opskrba energijom. Da, zainteresirani smo za jugoistočnu Europu, budući da imamo dobra iskustva te izgrađeno povjerenje u suradnji sa slovenskim i hrvatskim tvrtkama. Aktivno tražimo prilike za partnerstvo u objema zemljama. Namjeravamo se fokusirati na partnerstva s tradicionalnim igračima s kojima možemo postići regionalnu sinergiju. Kao europski igrač mi možemo pružiti veliko znanje, koje može pridonijeti dekarbonizaciji regije. Htio bih istaknuti da RWE na ovim tržištima ne djeluje samo kao konkurent, već i kao snažan partner koji zahvaljujući bogatom iskustvu i know-howu može direktno doprinijeti daljnjem razvoju tržišta.

Hoće li RWE biti uključen u razvoj mreže u Sloveniji i Hrvatskoj, kao što je slučaj s drugim tržištima jugoistočne Europe?
RWE je snažno uključen u razvoj distribucijskih mreža, naravno u Njemačkoj, ali i sa značajnim pozicijama u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Poljskoj – zemljama koje su već prošle privatizaciju infrastrukture prije desetak godina. U suradnji s RWE-om sva ta tržišta ostvarila su značajna poboljšanja u vlastitoj energetskoj infrastrukturi i stvorila vrijedne lokalne energetske tvrtke. To možemo ponuditi i Sloveniji i Hrvatskoj. Otvorena tržišta trebaju otvoren pristup mrežama s inteligentnim upravljanjem, kako bi se riješio stabilan ulaz i izlaz energije iz obnovljivih izvora.

Otežano poslovanje u Hrvatskoj

Usprkos problemima, s HEP-om ćemo i dalje surađivati
Na hrvatskom tržištu električne energije postoji niz problema koji otežavaju poslovanje svim aktivnim opskrbljivačima. Zato smo konačno te probleme obznanili javnosti. Sada pokušavamo naći rješenja s HEP-om i ostalim opskrbljivačima, na dobrobit krajnjih korisnika te s ciljem osiguravanja poštene tržišne utakmice. S HEP-om smo gotovo 20 godina vrlo uspješno surađivali na projektu Plomin 2, tako da vjerujemo da se ova situacija neće odraziti na naše partnerstvo s HEP-om na drugim projektima, poput Novenerga, smatra Kraus.

Komentirajte prvi

New Report

Close