Bit će to razdoblje dinamičnog razvoja

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke

Balázs Békeffy, predsjednik Uprave OTP banke.

U 2019. godinu ulazimo s pozitivnim gospodarskim trendovima. Rast gospodarske aktivnosti traje  duže od četiri godine, nezaposlenost je na rekordno niskoj razini, smanjuju se javni i inozemni dug, kreditni rejting se popravlja, a nakon dugo vremena vidljiv je i rast kreditnog portfelja privatnom sektoru. Također, očekuje se nastavak trenda smanjenja poreznog opterećenja. Sve navedeno daje dovoljno razloga da s optimizmom dočekamo 2019. 

U sljedećoj godini očekujemo rast gospodarstva dinamikom od oko 2,4 posto, a potrošnja kućanstava ponovno bi trebala biti glavni generator rasta. Istovremeno, nadamo se i nešto dinamičnijem rastu investicijske aktivnosti. Nažalost, izgledan je i nastavak trenda slabijeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj u usporedbi s ostalim članicama EU u regiji, kao rezultat nedovoljno dinamične provedbe reformi u prethodnom razdoblju. Možemo očekivati nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada, koji će ogledati u daljnjem padu nezaposlenosti te dinamičnom rastu plaća.

Od najznačajnijih rizika za domaći gospodarski rast treba istaknuti nedostatak radne snage, globalne rizike te početak postupne "normalizacije" monetarne politike u Eurozoni. Nadam se da bi iduća godina mogla donijeti i prve službene korake prema prihvaćanju eura, što bi za hrvatsko gospodarstvo i bankarstvo predstavljalo povijesni događaj. Na domaćem bankarskom tržištu rast kreditne aktivnosti, poboljšanje kvalitete kreditnog portfelja te rast profitabilnosti dobrodošli su nakon niza "loših" godina.

Nastavak intenzivnih promjena regulatornog okruženja i dalje će predstavljati najznačajnije izazove za domaće banke. Tehnološki razvoj i jaka tržišna konkurentnost uvjetuje potrebu razvoja suvremenih digitalnih rješenja i novih proizvoda. OTP banka je potpuno spremna za nove izazove. Nakon integracije OTP i Splitske banke čime ćemo postati četvrta banka u Hrvatskoj, bit ćemo spremni za nove iskorake na tržištu s  ambicioznim razvojnim planovima. Svakako, naši klijenti mogu očekivati višestruke koristi od nastupa jačeg i dinamičnog tržišnog igrača. 

Komentirajte prvi

New Report

Close