Bez strukturnih reformi i konkretnih mjera za Hrvatsku nema svijetle budućnosti

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska

Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska.

Nadam se da će se situacija poboljšati početkom 2018.i da će Hrvatska krenuti u pravom smjeru da postane liberalizirano tržište energije u sklopu jedinstvenog europskog tržišta". Ovo sam napisao u kolumni lani u ovo vrijeme. Volio bih da se moja želja obistinila, međutim, situacija na energetskom tržištu se u međuvremenu i pogoršala. Ove godine Hrvatska je obilježila petu godinu liberalizacije tržišta električne energije.

Zbog riskantnog stanja na tržištu nekolicina tržišnih natjecatelja se povukla, a mi smo preuzeli poslovanje dvaju opskrbljivača (220V, HT) te je danas naša kompanija jedini veći sudionik na tržištu, uz HEP u državnom vlasništvu. Čak je i liberalizacija tržišta plina još jednom odgođena – skroz do 2021., čime je produljena državna regulacija te spriječeno otvoreno i transparentno tržište od kojeg bi najveću korist imali krajnji korisnici. Ova je godina definitivno bila najteža za opskrbljivače diljem Europe, jer su cijene struje i plina znatno porasle.

Za ilustraciju, cijena električne energije na spot tržištu od početka godine porasla je nevjerojatnih 70%! Da bude gore, hrvatska je Vada zadržala opterećenja nametnuta opskrbljivačima.  Sudionicima na tržištu poslovanje je dodatno otežala činjenica da Hrvatska još nije kreirala stabilan i transparentan poslovni okvir. Dosadašnje vlade su formalno uskladile nacionalno zakonodavstvo s EU direktivama, ali te promjene nisu implementirane na operativnim razinama.

Pravni i regulatorni okviri se još mijenjaju iz godine u godinu te su uvjeti poslovanja vrlo nepredvidljivi. Hrvatska uvozi i do 50% potrošene energije pa se vrijednost stvara u Mađarskoj i drugdje, a ne Hrvatskoj. To bi se promijenilo kada bi se sva domaća proizvodnja energije stavila na burzu CROPEX, a ostvarena dobit reinvestirala u nove proizvodne kapacitete. Hrvatska je savršena zemlja za investiranje u energiju, jer ima sve potrebno. No, kako očekivati ozbiljne investicije u energetskom sektoru s povratkom ulaganja od 5 do 10 godina kada nitko ne može biti siguran što će se dogoditi sutra i kako će nepromišljene odluke političara naštetiti poslovanju?

Sljedeća godina donosi samo još više izazova.  U RWE-u se pouzdajemo u vlastite sposobnosti, agilni pristup poslovanju i motivirane zaposlenike, kako bismo preživjeli još jednu tešku godinu. Dok ne vidimo strukturne reforme i konkretne mjere koje će poticati ekonomski rast, privući nove investicije i zadržati hrvatske mozgove, nažalost ne možemo predvidjeti svijetlu budućnost za ovu predivnu zemlju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close