'Bez stabilne, hrabre, kompetentne i odlučne Vlade nemoguć veći rast'

Gordana Deranja, HUP/D. Marušić/PIXSELL Gordana Deranja, HUP/D. Marušić/PIXSELL

Iako je lani tek 14% poduzetnika ostvarilo prihode od izvoza, zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u realnom sektoru, istaknula je G. Deranja.

Poslodavci i poduzetnici okrenuli su se samima sebi jer je politika gluha na naša upozorenja pa prolazimo kroz još jednu u nizu izgubljenih godina. Bez stabilne, hrabre, odlučne i kompetentne Vlade nemoguć je veći rast, rekla je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na Liderovoj konferenciji 'Pametni znaju čemu služi izvoz.

Oštro je kritizirala sve vlade, s ocjenom kako su sve političke opcije bile nespremne provoditi promjene. Posljedice su vidljive u masovnom egzodusu iz zemlje, dugu koji je dostigao 90% BDP-a, besperspektivnosti. Istaknula je da su za rast BDP-a najzaslužniji izvoznici, odnosno realni sektor.

"Iako je lani samo 14% poduzetnika ostvarilo prihode od izvoza roba i usluga, upravo oni zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u realnom sektoru. Izvozna orijentacija ključna je za gospodarstvo, ali i hrvatsku državu u cjelini", navela je Deranja. Udjel izvoza u hrvatskom BDP-u u posljednjih pet godina bio je između 13,8 i 45%, dok je, recimo, u Češkoj bio od 64 do 78%, a u Slovačkoj od 71 do 89 posto. Hrvatskoj nedostaje sustav, strategija i organizacija, smatra Darko Radišić iz Kraša. Izvoznici snalažljivošću djelomično pokrivaju neke od tih nedostataka. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve