‘Bez stabilne, hrabre, kompetentne i odlučne Vlade nemoguć veći rast’

Autor: Poslovni dnevnik , 05. srpanj 2016. u 21:59
Gordana Deranja, HUP/D. Marušić/PIXSELL

Iako je lani tek 14% poduzetnika ostvarilo prihode od izvoza, zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u realnom sektoru, istaknula je G. Deranja.

Poslodavci i poduzetnici okrenuli su se samima sebi jer je politika gluha na naša upozorenja pa prolazimo kroz još jednu u nizu izgubljenih godina. Bez stabilne, hrabre, odlučne i kompetentne Vlade nemoguć je veći rast, rekla je predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja na Liderovoj konferenciji 'Pametni znaju čemu služi izvoz.

Oštro je kritizirala sve vlade, s ocjenom kako su sve političke opcije bile nespremne provoditi promjene. Posljedice su vidljive u masovnom egzodusu iz zemlje, dugu koji je dostigao 90% BDP-a, besperspektivnosti. Istaknula je da su za rast BDP-a najzaslužniji izvoznici, odnosno realni sektor.

"Iako je lani samo 14% poduzetnika ostvarilo prihode od izvoza roba i usluga, upravo oni zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u realnom sektoru. Izvozna orijentacija ključna je za gospodarstvo, ali i hrvatsku državu u cjelini", navela je Deranja. Udjel izvoza u hrvatskom BDP-u u posljednjih pet godina bio je između 13,8 i 45%, dok je, recimo, u Češkoj bio od 64 do 78%, a u Slovačkoj od 71 do 89 posto. Hrvatskoj nedostaje sustav, strategija i organizacija, smatra Darko Radišić iz Kraša. Izvoznici snalažljivošću djelomično pokrivaju neke od tih nedostataka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close