Besplatno educiranje o pravilnom upravljanju troškova

Autor: Poslovni.hr , 30. lipanj 2015. u 13:40
Foto: PD

Započnite upravljati troškovima na vrijeme i ne dozvolite da oni upravljaju vama!

U današnjim uvjetima poslovanja, koji su obilježeni sve prisutnijim recesijskim pritiscima, ali i pritiscima konkurencije, nužno je još veću pažnju posvetiti analizi postojećeg načina poslovanja i pronalaženju učinkovitijih. Bez obzira želite li poboljšati postojeće poslovanje, odnosno u potpunosti preusmjeriti svoje poslovanje, ili ste pak u procesu otpočinjanja novog poslovnog pothvata, morate se zapitati kako ćete upravljati troškovima u praksi. Naime, bez troškova se neće moći odvijati poslovni ciklus, a između ostalog, način upravljanja troškova može bitno odrediti u kojoj će mjeri vaše poslovanje biti uspješno.

Na Poslovnom uzletu grada Jastrebarskog 4. srpnja u Glazbenoj školi Jastrebarsko (Ulica Zrinsko Frankopanska 13) svi zainteresirani dobit će informacije o tome kako pravilno upravljati troškovima na predavanju Kontroling u malim i srednjim poduzećima koje će održati Mladen Meter, konzultant i direktor tvrtke Poslovna učinkovitost d.o.o. za poslovno savjetovanje.

Iako su predavanja besplatna, nužno je napraviti on-line prijavu jer je broj mjesta ograničen, a popis svih predavanja možete pogledati ovdje.

Kontroling predstavlja ekonomsku savjest poduzeća, pomaže unaprjeđenju postojećeg poslovanja, omogućava lakše postizanje organizacijskih i pojedinačnih ciljeva te u konačnici stvaranju dodane vrijednosti za vlasnike kapitala.

Sve veći broj poduzeća u Hrvatskoj, posebno u zadnje vrijeme, prepoznaje značaj kontrolinga i kontrolera kao partnera u upravljanju poslovanjem poduzeća. Bilo na način da samostalno uvode vlastitu funkciju kontrolinga u poduzeću, bilo da „iznajmljuju“ vanjske stručnjake za njeno unaprjeđenje odnosno uvođenje. 

Vještine upravljanja troškovima

Da bi se uspješno upravljalo troškovima prije svega je potrebno imati transparentne, kvalitetne i pravovremene podatke o troškovima prema različitim dimenzijama/pogledima. To se osigurava suradnjom menadžementa, zaposlenika, kontrolinga i računovodstva. Nakon toga, može se razgovarati o tome koji su troškovi nužni za poslovanje poduzeća, a koji su bespotrebni, kao i o optimalnom odnosu između troškova i razine poslovnih aktivnosti. Na kraju, savjeti kontrolinga te odlučnost menadžementa i zaposlenika za provednu potrebnih aktivnosti je ključna za optimizaciju troškova poslovanja poduzeća. 

“Ukoliko je u poduzeću poznato, svi zaposlenici znaju sve, i pritom ne trebaju drugačije mišljenje, uistinu im nismo ni potrebni. Ili još preciznije rečeno, nema tu mogućnosti za unapređenje postojećeg poslovanja (nove ideje, nove pristupe,…) niti prostora za kontroling. 

Iskustva su naravno u svakom poduzeću različita, ali ako bih morao izdvojiti samo jednu stvar koja je zajednična svim uspješnim projektima koje smo proveli, to bi svakako bila spremnost vlasnika odnosno menadžmenta da vjeruje kontrolerima tj. da im daju priliku za suradnju. Naravno uvjet bez kojeg to ne vrijedi je da kontroleri trebaju imati bogato poslovno iskustvo, dobre poslovne reference i nužne kompetencije potrebne za dobrog kontrolera“, objasnio je Meter.

“Uštede kroz naš rad i naše uspjehe uvijek mjerimo kvantitativno, gdje je i kad god je to moguće, i to kroz prizmu stvaranja dodane vrijednosti i dugoročne održivosti. Drugačije rečeno, nije problem poduzeće napraviti profitablinim ili profitabilnijim, nego je izazov da poslovni model bude dugoročno održivo, a istovremeno fleksibilan i otvoren za nove stvari. 

Bilo je slučajeva kada smo troškove smanjili 15-20% jer su bili suvišni, bilo je slučajeva kada smo ih mogli puno manje smanjiti, ali smo potpomogli znatno povećanje poslovne aktivnosti, a isto tako je bilo slučajeva gdje su se troškovi/investicije povećale, ali je njihov odnos naspram ostvarenih izlaznih veličina bio znatno povoljniji nego na početku projekta.“, dodao je Meter.

Više o projektu pročitajte ovdje.

Dođite i unaprijedite vaše znanje!

Komentirajte prvi

New Report

Close