Besplatne radionice zainteresirale šibenske poduzetnike

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 17. ožujak 2017. u 14:40
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

U pripremi projekta i potrebne dokumentacije važno je točno definirati koje aktivnosti obuhvaća projekt, poput kupnje zemljišta, projektiranja i opremanja, zatim koje će se usluge obavljati u fazi poslovanja, kao i stavku kako će se ostvarivati prihodi iz poslovanja te koji je vijek projekta.

U sklopu Uzleta grada Šibenika i Šibensko – kninske županije održane su i dvije besplatne radionice namijenjene malim i srednjim poduzetnicima i povećanju njihove konkurentnosti na tržištu. Ivo Šarić iz tvrtke UHY Savjetovanje pojasnio je kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova u sklopu kojega se moglo saznati što zapravo jesu fondovi, koji su aktualni natječaji i kako doći do informacija, koji je način prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi. U pripremi projekta i potrebne dokumentacije važno je točno definirati koje aktivnosti obuhvaća projekt, poput kupnje zemljišta, projektiranja i opremanja, zatim koje će se usluge obavljati u fazi poslovanja, kao i stavku kako će se ostvarivati prihodi iz poslovanja te koji je vijek projekta. Aplicirati, kako je naglasio Šarić, mogu tri ključne grupe, i to su: javni korisnici (jedinice lokalne samouprave i njihovi subjekti – škole, vrtići, muzeji,  javna komunalna društva, domovi, visoka učilišta i drugi), kao i privatni korisnici te neprofitne organizacije i civilno društvo.

Helena Budiša, ovlaštena revizorica iz splitske tvrtke za reviziju i porezno savjetovanje UHY HB Ekonom, na drugoj održanoj edukaciji prezentirala je mnoštvo korisnih savjeta iz segmenta računovodstva. Tom je prilikom naglašeno i da svatko tko se smatra poslovnim čovjekom treba čitati financijske izvještaje, informacije iz njih koristiti za donošenje poslovnih odluka te poznavati logiku računovodstva. Takvi izvještaji moraju pružiti istinit, fer, pouzdan i nepristran pregled imovine, obveza, kapitala, promjene financijskog položaja i dobiti ili gubitka, poručeno je s edukacije. Također polaznici su upoznati i s temeljnim ciljevima financijskog izvještavanja. Radi se, kako je istaknula Budiša, o osiguranju informacija koje su korisne za donošenje racionalnih investicijskih, kreditnih i ostalih ekonomskih odluka, zatim informacija koje će pomoći sadašnjim i potencijalnim korisnicima u procjeni iznosa, vremena i neizvjesnosti budućih novčanih tokova te informacija o imovini poduzeća. 

Komentirajte prvi

New Report

Close